Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Leksaker & dockor » Arkiver fram till 2009-december-26 » AG? » Arkivera tills 2009-februari-08  

Författare Meddelande
Vetgirig
Skickat torsdag den 5 februari 2009 - 11.26:   

Agge: Varifrån kommer ordet Cinnamon Brownette - stod det så på "AG"-dockans originalkartong? Är det en ursprunglig färg, eller är det ett av alla dessa påhittade ord på färger som håren med tiden har "oxiderat" i? Någon som vet?
kakan
Skickat torsdag den 5 februari 2009 - 16.12:   

Såvitt jag vet kom 66:ornas AG ut i 4 st hårfärger;
Pale Blonde, Ash Blonde (nästan silver grått), Cinnamon brownette samt silver tip Brunette. Självklart med vissa undantag att en del hårfäger oxiderat till tex en rödare ton etc. Med andra ord var cinnamon Brownette ingen hårfärg som oxiderat utan en egen sådan.
Däremot vet jag inte om den hårfärgen kom ut med egen kartong där dess hårfärg stod. Kanske den kom ut rätt & slätt under "Brunette" men det kan nog någon mer kunning, tex Gunvor, svara på.
Vetgirig
Skickat torsdag den 5 februari 2009 - 20.40:   

Tack för svaret, kakan! Har jag fattat rätt, det finns alltså inga rödhåriga 66or?
kakan
Skickat torsdag den 5 februari 2009 - 20.50:   

Nej, inte om jag förstått det rätt;-))
Har ivarjefall aldrig sett någon varken live eller på eBay!!
Vetgirig
Skickat torsdag den 5 februari 2009 - 20.56:   

Tack än en gång!
Fjoll
Skickat lördag den 7 februari 2009 - 14.06:   

Då det gäller Barbie Bendable Leg (AG) 66:or, alltså de långhåriga med antingen soft- eller high color, är jag av en annan åsikt då det gäller hårfärger och vill därför delge den åsikten till Vetgirig och självklart, dem det intresserar.

Med säkerhet vet jag att 66:orna kom ut i färgerna Brunette respektive Blonde i några olika nyanser. Alla andra färger, Silver Ash, Cinnamon Brownette, Silver Tip Brunette osv är helt och enbart en efterhandskonstruktion av påhittiga samlare, definitivt inte det färgnamn som Mattel valde att använda då de tillverkade/sålde dockorna, kanske inte ens den färg de från början hade. Det är så här det tyvärr ofta går till i Barbievärlden, en samlare säger en sak och så blir det med tiden en sanning. Istället för att skriva som det är, en docka där håret oxiderat till en mer röd- silver guld- eller vad det nu kan vara för ton.

Om de boxar som är märkta Ash Blonde, Pale Blonde eller ev. Platinum i första hand gjordes för både 65:orna och 66:orna, är än så länge en obekräftad uppgift. Boxar märkta Titian eller ev. Red tillhörde sannolikt enbart 65:orna.
kakan
Skickat söndag den 8 februari 2009 - 1.15:   

Fjoll, vet inte om du då menar att tex en cinnamon brownette är en oxiderat variant av...? Dock måste jag då påpeka att dessa färgkoder är något de flesta samlare använder sig av idag (åtminstone 99% av oss skulle jag tippa på)och har egentligen mycket lite med vad Mattel en gång tänkte, hur lustigt det än kan tyckas.
Bara ta det exempel att vi nästan alla kallar BL Barbie för "American Girl" idag.
Ett annat exempel är att Sidepartade dockor hade inte heller någon specifik etikett på sina boxar men likväl var de sidbenade.
Att dessa färgkoder uppkommit tror jag är av den enkla anledningen att det är ett sätt för oss samlare att skilja tex en cinnmon brownette från en brunette.
Mvh
//Nattugglan
Fjoll
Skickat söndag den 8 februari 2009 - 13.16:   

Kakan: Du skriver här ovan:

Såvitt jag vet kom 66:ornas AG ut i 4 st hårfärger; Pale Blonde, Ash Blonde (nästan silver grått), Cinnamon brownette samt silver tip Brunette... Med andra ord var cinnamon Brownette ingen hårfärg som oxiderat utan en egen sådan."

Dessa 66:or kom INTE ut i de fyra färger som du skriver, det är senare tiders samlare som bevisligen har hittat på namnen. Det var det jag ville säga med mitt inlägg.