Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Leksaker & dockor » Arkiver fram till 2009-december-26 » Tvättning av barbiekläder  

  Tråd Senaste användare Meddelanden Sidor Senaste meddelande
Arkivera tills 2009-februari-15Mvh15-2-09  9:59 
  ClosedClosed: Nya ämnes-trådar accepteras inte på denna sida        

Författare Meddelande
mvh
Skickat söndag den 15 februari 2009 - 10.00:   

?????????????????????????

Ja, hur brukar du göra?
li
Skickat söndag den 15 februari 2009 - 10.52:   

Man kan tvätta mer än vad många tror i en vanlig tvättmaskin. Det är snabbare och skonsammare än handtvätt och färgerna klarar sig bättre.
Fjoll
Skickat söndag den 15 februari 2009 - 12.07:   

Jag tycker iof att Klädälskaren har lämnat ett utförligt svar men jag kan ändå tala om hur jag ser på det.

De flesta samlarna tror jag inte förfasar sig över tvättade kläder. Däremot feltvättade kläder. Jag köper hellre en lot med otvättade smutsiga kläder än en lot med tvättade. Detta för att det är svårt att se på bilder (om inte kläderna sitter på dockor) om de har krympt vilket de väldigt ofta gör om man tvättar de ovarsamt. Dessutom färgar mycket. Men, självklart tvättar jag själv det som är solkigt el smutsigt. Precis som Klädälskaren behandlar jag kläderna med största försiktighet. Jag har med tiden lärt mig en hel del om de olika dressarna, vad som färgar och vad som krymper. Efterbehandlingen är lika viktig den. Jag vet inte hur många plagg med material liknande det i Enchanted Evening som jag sett strukna till ett sladdrigt tygstycke. En riktig rejäl ångstation är vad som ger ett godtagbart resultat, tycker jag.

Därför är jag väldigt aktsam med att köpa tvättade kläder. Tilläggas kan att man rätt så snabbt ser om ett plagg är tvättat. Dock inte av en samlare som kan sin sak och behandlar plagget med just det, tlc. Det viktiga är inte om det blivit tvättat, det viktiga är att det gjorts på rätt sätt och det syns tämligen snabbt.

OBS! Snacket om tvättmaskin vet jag inte var det är tagit ifrån, förmodligen tvättmaskinsreklam. Vad än ni gör, tvätta INTE Barbiekläder eller era egna ömtåliga kläder i maskin, det är INTE skonsammare än en skonsam handtvätt. Definitivt inte.

Sist. Det finns också Mintsamlare. De samlar absolut inte på tvättade kläder. Och. Mintkläder kostar betydligt mer än lekta.
Lil
Skickat söndag den 15 februari 2009 - 12.13:   

Det här blir ett låångt inlägg ang tyger-material

:)

Det Barbie/dock-klädesköpare oftast vill åt, är ju att kläderna skall ha kvar sin styrsel, lyster, form och färg = vara i nyskick!

Det är "så", att i stort sätt alla nya tyger "för att se fina ut", är behandlade med stärkelsemedel, vissa andra kemikalier och förhoppningsvis permanentfärg-medel.

När man tvättar i vatten så försvinner en del av detta och en del tyger förlorar sin stadga, färg, form, och kan även krympa.

De tyger som förändras mest är Taft, Siden, Silketyger och Ylle. De kan förlora "allt" =
stadga, form och färg och ser då inte alls ut som de gjorde från början. Blir inte ens särkilt bra med kemtvätt.

Typ Siden. m.m. förlorar oftast stadgan och färgen och blir sladdriga. Försöker man ta bort bara "en" fläck på ett sådant material resulterar det i ett sladdrigt vattenmärke.

Vissa Bomullstyger kan, blekas, förlora stadgan och formen. Garnfransar av Bomull blir inte heller bra efter tvätt.

Ylletyger/garner kan förlora färgen, formen och krympa. Flanell-Ylletygerna blir också lätt lite toviga, även om man använder kallt vatten.

Tyger med/av viss syntet, typ Acryl och Nylon går för det mesta bra att tvätta och de behåller också formen.

Svårt är om det är fransar eller dyligt av typ Silkegarn på kläder. Silkesgarneringar m.m. blir aldrig riktigt bra. De håller i stor sett aldrig formen.

En del plagg har ju också infodringar av Hitex eller annat material. Det förlorar ofta också formen.

"Detta är ju inget gammalt fenomen". Tygerna i dag ang tillverkningsbehandling,är tyvärr ofta sämre än förr, på grund av att företagen vill sälja mer.

"Lätt att se på sina egna kläder". Ett tvättat plagg ser inte nytt ut igen om det inte är vissa typer av syntet i dem eller är behandlat på ett högkvalitativt sätt.

En del tyger försämras av strykjärn också, för den som inte är medveten om det. Särskilt fult kan det bli i sömmarna. Har man för hett järn går inte märkena bort. Det blir blankt. Många ångar kläderna i stället för att stryka.

Har sytt i stort sätt alla typer av kläder och även sytt för inredning, sedan jag var 12 år och hunnit använda nästan "alla sorters tyger". Därför har man lärt sig en hel del om hur tyger reagerar på vatten m.m.

Har man tvättat tyg/kläder som man vill sälja, bör man ange det i beskrivningen. De kan ju vara snygga ändå, fast de inte har nyskicket kvar.

Detta låter ju som om allt skulle se förskräckligt ut efter tvätt, men så är det ju inte. Det i alla fall ofta "stor skillnad" på nyskick och tvättat.

Ha det bra alla.... :)
ella
Skickat söndag den 15 februari 2009 - 15.12:   

Lil och Fjoll: Hur går en tvätt till? Tvättar ni i handfatet? Vad för medel används? Hur torkar ni kläderna? Efterbehandlingar? Vad, i så fall?
kakan
Skickat söndag den 15 februari 2009 - 17.40:   

Tack för massa bra tips!!
har läst materiallära på både gymnasuim & högskola men de kunskaperna verkar gått in genom ena örat & ut genom andra.
Dessa tips ska jag kopiera ner & spara så ett STORT tack än en gång allesammans!!
Lil
Skickat söndag den 15 februari 2009 - 19.41:   

Ang. tvätt av dockkläder och tyger i allmänhet!

Det bästa råd man kan ge, är att köpa risiga dock-kläder att testa på, så att man lär sig hur tygerna fungerar. Ingen vill ju bli beskylld för att ge fel råd. :)

En till sak som kan hända med dockkläder är att "tygkanterna" fransas upp, eftersom de är så smala och ofta inte kantkastades med tråd.

"För tyger över huvud taget" använder jag bara tvättmedel för färgad tvätt, aldrig tvättmedel med vitmedel i. Vill jag bleka något vitt, gör jag det för sig.

För känsliga tyger bör man ha så "kallt vatten som möjligt" för att färg inte skall släppa så lätt.

"Annars är alla tvålbaserade tvättmedel" och flytande, det skonsammaste för de flesta
tyger. De innehåller inte så mycket kemikalier och partiklar.

//--Är det någon som kollat detta:?--//
//-(Minimundus ulltvätt för tvätt av ull, silke, lammskinnsfällar och andra känsliga tyger är ett speciellt exempel som jag "läst om", men inte haft anledning att testa. Kan dock vara svårt att få tag i, men finns att köpa på nätet. Har någon testat detta?)-//

Det finns stärkelsemedel att köpa i vissa affärer, men där måste man också testa så att man förstår hur det fungerar. Det beror ju på tyget. Finns både som spray och som ett pulver som man löser upp. Användes med försiktighet.

Stickade plagg kan man lägga på en frotte´ handduk för torkning så att de inte hänger ut sig. En del är så noga att de ritar av formen först för att kunna sträcka ut dem till rätt storlek och form. Annars är det bästa att ha ett antal docklädeshängare i olika storlekar att hänga kläderna på.

Får man tag på kläder värda att räddas är det ju värt ett försök, tycker jag.

Testa på och träna på först på trasigt är mitt bästa råd.!

Ha det bra igen önskar Lil.:)
Fjoll
Skickat söndag den 15 februari 2009 - 19.53:   

Många tack för att du delger av din kunskap Lil!
Lil
Skickat söndag den 15 februari 2009 - 19.57:   

Glömde ju en grej! TVÄTTA INTE dockkläder och fina tyger i maskin!!

De ligger då och nöts mot andra kläder och tvättas under alldeles för lång tid. Det är rena misshandeln!

Nu är jag nog klar. Skratt! :)
li
Skickat söndag den 15 februari 2009 - 20.17:   

En maskin tvättar snabbt och skonsamt. Mycket effektivare än vad klena kvinnoarmar klarar. Jag vet att jag har rätt. Ni ska vara glada för alla uppfinningar vi gjort för er.
Lil
Skickat söndag den 15 februari 2009 - 20.56:   

li!
Du snackar i nattmössan! Jag har ett expempel här hemma hur det kan gå om man gör som du!.

Hade två toppar (inte dockkläder)och råkade slänga den ena i tvättmaskinen. Den förlorade nästan all färg.

Den andra toppen som jag tvättat för hand många gånger har kvar all sin färg och ser fortarande bra ut. Har sparat den bleka som kuriosa, och för att minnas att detta material inte tål maskintvätt.

:)

Bild
Blackbird
Skickat måndag den 16 februari 2009 - 14.43:   

Jag tackar så jättemycket för alla bra svar.
Läran om olika tyger och material är verkligen kanon att få ta del av.Jag ska spara ner allt som jag fått veta.