Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Leksaker & dockor » Arkiver fram till 2009-december-26 » Var den ommålad??  

Författare Meddelande
Silkeskatten
Skickat onsdag den 4 mars 2009 - 16.33:   

När jag gjorde rent min nyinköpta 60-tals Skipper, försiktigt med ljummet vatten och mild tvål, tyckte jag att något såg annorlunda ut i ansiktet. Det såg ut som om det försvunnit lite färg från läpparna.
Genom förstoringsglas såg läppfärgen matt och lite krackelerad ut. Jag undersökta mina andra gamla dockor och kunde konstatera att precis alla hade blankare läppar än den nya. Det gick att med torr näsduk få bort ytterligare fnasighet men färgen på läpparna blev ju blekare och blekare. Det som till slut återstod såg i alla fall naturligare ut än det gjort från början. Dockan är såld som originaldocka men nu har jag misstänksamt börjat granska ögonen också. De ser ju åtminstone inte ommålade ut men pupillerna sitter på olika positioner och iris har ingen tunn svart linje runt omkring.
Finns det någon som vet om det är möjligt att få bort originalfärgen på läpparna på det sätt som jag beskrivit ovan. (Det verkar ju inte troligt.)Och som även vet ifall ögonen på en Skipper kan ha lite olika utseende från docka till docka?
Barbarella
Skickat onsdag den 4 mars 2009 - 16.46:   

Om du köpt dockan på nätet så lägg gärna en länk, hade varit roligt att se den.

Jag har inte varit med om att dockor har tappat färg när jag tvättat dem med vanlig tvållösning i varje fall, ej heller om jag använt kokhett vatten.
Silkeskatten
Skickat onsdag den 4 mars 2009 - 17.09:   

På säljarens bild ser dockan jättefin ut och det gjorde den ju även i verkligheten, innan den hamnade under lupp vill säga. Nu, efter rengöringen av det fnasiga läppstiftet ser den ännu bättre ut än tidigare och jag har fyllt i den ofärgade fläcken med exakt rätt rosa nyans. Det är helt omöjligt att se faktiskt att det är något nytt tillsatts. Tunn mårdhårspensel och konstnärsakrylfärger gjorde susen. Tänk vad jag skulle kunna luras, om jag var lagd åt det hållet!
Skämt åsido, man blir lite besviken när man ens behöver misstänka att en docka som sägs vara original i alla delar inte är det. Man får väl hoppas att folk inte luras medvetet i alla fall.
Wooow!
Skickat onsdag den 4 mars 2009 - 17.14:   

Nej, det får vi väl ... hoppas! Men vad tror vi om saken om vi tänker efter? Jag tror att det hittas på både det ena och det andra i barbieannonser, och att det "glöms bort" eller att det händer att man "råkar" lägga till ett "kanske" eller "någongång" här och där som får meningens innebörd att ändra karaktär. Det finns luriga säljare. Misstänker du att dockan inte var orginal så kräv återköp eller prisnedsättning eftersom dockan inte motsvarar annonsbeskrivning; du skyddas i det fallet både av konsumentlagstiftning eller köplag, beroende på om säljare är privat eller näringsidgare.
Old Kentuck
Skickat onsdag den 4 mars 2009 - 23.22:   

Jag ser två frågor hos dig och den andra om du har blivit lurad är mer underförstådd än den första om målningen. Utan att ha gjort djupare forskningar i just Barbie och skippers målningar och färg så tror jag de första modellerna målades för hand och jag är inte säker på att de hade en svart linje runt iris. Om färgen läggs på i för tjocka lager så krackelerar den. Det kan möjligen ha gjorts en "förbättring" ,kanske med acrylfärg, någon gång och inte riktigt har fäst på underlaget. Kanske det inte var färg du tog bort utan gammal tvål som fastnade vid förra rengöringen. Hmm Tvål hur kompenserar man tvålens uttorkande verkan på plasten? Återigen är plasten ett "levande" material som åldras på olika sätt beroeden på förvaring mm som gör att det är svårt att säga med säkerhet.
När det gäller köp och sälj är problemet egentligen betydligt större. Många gånger vet inte köparen historien bakom dockan utan kanske ha köpt den billigt på en loppis och passar på att sälja den och vid ett första ögonkast ser det kanske ut som om den är original men plockar man fram luppen så hittar man märkligheter.
Börjar man granska annonser och auktioner så är det inte många som går att lämna utan kommentarer om utförandet. Barbie från 1966, en massa bilder på objektet men man missar en bild på halskreckelringen trots att man nämner den i annonsen, när kläder säljs visas de på en docka men sedan kan man läsa docka ingår ej osv. Det finns säkert ett fåtal säljare som har satt i system att "mörka" deras produkter för att få mer betalt men jag hoppas inte att det är så många. Sedan är det andra vägen runt när säljaren upptäcker att köparen har gjort ett fel åt andra hållet som är negativt för säljaren men positivt från köparen. Jag ser ofta att tex Big jim dockor säljs som Ken dockor. Som regel kan man säga att priserna på Big Jim är 3 gånger så höga som på Ken. I detta fallet kommer inte säljaren att få ut värdet. Ska jag som köpare tycka att jag ha gjort ett fynd eller lurat säljaren. För att sammanfatta så återigen känns det rätt att köpa köp är det det minsta tvivel så stunta i det. Är det så att du bjuder och känner att det blir väldigt billigt fundera på varför.
Silkeskatten
Skickat torsdag den 5 mars 2009 - 9.19:   

Tack för era svar!
Dockan var DYR och såldes med ställning, box mm. Därför blev jag besviken över flagnande färgen. Men det kan ju ha varit någon någon gång som bättrat på läppkonturen. F ö är dockan i jättefint skick och jag kände inte minsta tvekan inför köpet. Jag har köpt saker av samma säljare tidigare och har alltid varit riktigt nöjd.
samlaren
Skickat torsdag den 5 mars 2009 - 23.07:   

Silkeskatten: Vad svarade säljaren dig efter det att du kontaktat denne?
Silkeskatten
Skickat fredag den 6 mars 2009 - 16.37:   

Säljaren verkar okej. Hade själv inte ändrat något. Brukar alltid skriva om sådant i annonserna. Erbjöd återköp men jag tror på säljaren i detta fall. Dessutom är ev påbättring borta från läpparna nu.