Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Leksaker & dockor » Arkiver fram till 2009-december-26 » Elastolin figurer. Militärer Tyska Riket  

Författare Meddelande
Novis
Skickat onsdag den 11 mars 2009 - 10.18:   

Undrar om man kan se skillnader/olikheter i utförandet/materialet som visar på olika tillverkningsperioder.
Är alla dessa figurer handgjorda ?
Jag har lite olika figurer/militärer och det syns viss skillnad och även liten avvikelse i storlek. Har det någon egentlig betydelse ?
De jag har är märkta Elastolin i bottenplattan.
Det finns små ytsprickor i några men är i övrigt "felfria"
Harry Dean
Skickat onsdag den 11 mars 2009 - 13.16:   

De allra första figurerna kom för cirka 100 år sedan och var tillverkade av en massa som bestod av sågspån, lim och kaolinlera. Företaget som tillverkade dem hette Hausser och märkte sina figurer med Elastolin på den ovala fotplattan. Det finns flera tillverkare av snarlika figurer t ex Lineol, Hauser (Elastolin) och Leyla. Många väljer att kalla dem under namnet Elastolin.
Novis
Skickat onsdag den 11 mars 2009 - 14.03:   

Harry Dean. Tack för ditt svar. De under år senare tillverkade är visst gjorda i ett annat material än krita, lim och sågspån. Jag undrar hur länge dessa tillverkades ?
Att det råder oklarhet om tillverkarnas benämningar har jag sett bl.a på Tradera och det verkar vara mer än okunnighet i vissa fall när man beskriver objektet.
Nu har jag botaniserat vidare på nätet.
Tack än en gång.
qaz
Skickat onsdag den 11 mars 2009 - 14.41:   

Bröderna Hauser började sin tillverkning 1912. Kompositmaterialet användes fram till omkring 1968 då man övergick till plast.
Lineol är ett något äldre företag, grundat 1906.
Novis
Skickat onsdag den 11 mars 2009 - 16.40:   

Tack också gaz! Jag undrar om det kan anses vara "lite finare", mera klassiskt med figurer i det gamla materialet, d.v.s. sågspån, krita och kaseinlim. (Jag efterfrågar inte värdet, det vet jag ungefär och inte intressant.) Satt man och gjorde/målade dessa figurer för hand på den (gamla goda) tiden ?
qaz
Skickat onsdag den 11 mars 2009 - 16.58:   

De gjöts i formar, putsades och målades för hand.
Harry Dean
Skickat fredag den 13 mars 2009 - 19.11:   

Målningen lades visst ofta ut på hemarbete så att det var väl så att efter arbetsdagen satt familjen och målade leksaksgubbar. Personligen tycker jag Elastolin och de andra märkena är det roligaste att samla på. Bilar, flygplan och andra leksaker kommer efter.
Novis
Skickat lördag den 14 mars 2009 - 16.31:   

Ja, det är roligt med allt som rör denna hobby. Jag undrar förstås om det är något fel eller ja, konstigt att man på ålderns höst börja krypa omkring på golvet med sina nyinförskaffade leksaker! Min hustru tittar milt överseende på mig och ler och undrar hur jag mår.
Tveksam
Skickat torsdag den 19 mars 2009 - 1.03:   

"Novis" har slirat runt denna Elastolinfråga sedan sedan 27 sept och 24 okt. Är "Novis" verkligen en novis? Vad är man ute efter - sällskap?
Novis
Skickat torsdag den 19 mars 2009 - 8.28:   

Till Tveksam. Ja, lite sällskapssjuk kan man/jag nog vara stundtals men jag är också frågvis. Jag har fått alldeles för stort intresse för leksakssamlandet. ( Sedan nov. 2007.)
Jag följer dessa trådar med nöje och visst har jag lärt mig en hel del och det skall jag nu ta tillfället i akt att tacka AP-skribenter för.
Nu lovar jag att upphöra med slirandet.
Behåller min nick om jag får det.