Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Leksaker & dockor » Arkiver fram till 2009-december-26 » Försäkra docksamling / Värdera?  

Författare Meddelande
gillar Barbie
Skickat onsdag den 11 mars 2009 - 19.46:   

Hur värderar man en samling för Barbiedockor för att teckana en försäkring? Har ringt till mitt bolag men de visste inte. Jag vet vad jag har betalt för pris på mina Barbies , men en del har stigit i värde (tror jag) mot vad jag har betalat för flera år sedan.Vill bara veta hur ni andra som samlar har gått till väga.
Jag vet inte om frågan egentligen hör hit men jag vet inte var jag ska fråga.Mycket tacksam för svar.
Old Kentuck
Skickat torsdag den 12 mars 2009 - 6.37:   

Jag tror det är svårt att försäkra en barbie samling separat till en rimlig kostnad eftersom det är inget riktigt högt faktiskt värde på få enskilda objekt utan det är många med relativt låga faktiska värde. Ofta har de ett stort känslomässigt värde och det är svårt att i många fall få tag på motsvarande. Istället för att försäkra separat kan det räcka med se över och eventuellt göra tillägg till den befintliga lösöreförsäkringen.
De flesta föräkringar utfaller med det faktiska beloppet det kostar att införskaffa ett nytt objekt av samma skick eller max inköpsvärdet om man inte kan finna ett likvärdigt objekt.
Det är viktigt att dokumentera samlingen med fotografier och inköpspriser. Gärna en besiktning av en oberoende auktoritet på barbie dockor. Nu är jag osäker på om det finns några sådana men handlare av barbiedockor måste nog räknas dit.
Jag hade ett bilinbrott för några år sedan där en pärm med 100 cd skivor stals. I och med att jag hade inköps priser och skivorna väl dokumenterade ökade graden av stöld och därmed blev staffsatsen betydlligt hårdare och av någon konstig anledning återfanns pärmen ganska snabbt eftersom mina skadeståndsanpråk sjönk och med det straffsatsen.
För att förklara eventuella fel så är jag ingen försäkringsexpert men och andra sidan oberoende från alla försäkringsbolag.
gillar Barbie
Skickat torsdag den 12 mars 2009 - 22.44:   

Tack för ditt svar. Mitt försäkringsbolag ringde faktiskt upp mig idag och gav mig svaret att någon speciell samlarförsäkring för just Barbie dockor finns inte att teckna utan bara för medaljer, frimärken samt mynt. Min hemförsäkring skulle täcka det och det är som du säger viktigt att dokumentera (fota eller filma) vad man har för att bevisa vad man har vid en eventuell olycka.Gäller även andra saker man har i sitt hem.För har det tex. brunnit upp är det svårt att bevisa vad man ägt.Samt att spara dokumentationen på något annat ställe än i sitt hem. Marknadsvärdet på det förstörda/stulna var vad man skulle få och hade jag någon dyrbarare docka så var det viktigt att värdera den. De kunde inte svara på frågan var man värderar en Barbie. Det är inte de äldsta Barbiedockorna jag äger så om de är värda så mycket vet jag inte men lägger man ihop allt som jag köpt för under åren så blir det ganska många kronor .Jag har köpt många utomlands för dockorna jag äger har inte sålts i affär här,där jag bor.Frågan jag vill ha svar på är: Var/hur värderar man en Barbiedocka?
Det vet jag
Skickat torsdag den 12 mars 2009 - 22.50:   

Man ger bort den till någon som sätter värde på den. Ett barn t.ex.
kakan
Skickat torsdag den 12 mars 2009 - 23.40:   

Min försäkringbolag sa att man skulle betala en viss % av värdet på den totala samlingen per år vilket i mitt fall skulle betyda en mindre förmögenhet & helt omöjligt.
Det finns en hel del kunninga Barbiesamlare i Sverige att vända sig till när det gäller värdering av Barbie dockor, framförallt i Barbieringen.
Lycka till!!
Old Kentuck
Skickat torsdag den 12 mars 2009 - 23.51:   

Jag tror man får gå på inköpspriset som marknadsvärde. Om olyckan skulle vara framme så blir marknadsvärdet vad man köper in den nya för. Det kanske inte blir helt exakt men med valutavariationer och andra faktorer som spelar in är det en uppskattning som är bra nog och framför all relativt enkelt att beräkna.
För att svara "Det vet jag" tror jag inte ett barn har förnuft nog att sätta värde på en barbie för £9600 på rätt sätt.
akke
Skickat fredag den 13 mars 2009 - 1.20:   

Inom försäkringar ingår ju åldersavdrag beroende på hur gamla saker är, kanske räknar dom det också på dockor och allt annat som är äldre som man samlar på.
Vissa saker som är över 10år gamla tror jag, får man inget för
Old Kentuck
Skickat fredag den 13 mars 2009 - 8.08:   

Åldersavdrag borde rimligen endast gälla bruksföremål annars hade det varit väldigt svårt att ersätta samlingsföremål typ konst, mynt antikviteter och barbiedockor i detta fall. För att inte tala om livförsäkringar......
En samlare
Skickat fredag den 13 mars 2009 - 8.23:   

Mitt försäkringsbolag (Länsförsäkringar)svarade att samlingen ingår i lösöresförsäkringen, men kräver en dokumentatin av denna det är dock inte barbie
kakan
Skickat fredag den 13 mars 2009 - 13.42:   

Jag undrar en sak som med tex en komplett PT#1 NMIB med sin original ställning.
HUR värderar man en sån??
Jag har fått så många olika bud från säljare/ samlare så till slut blir man helt virrig.
Vad ska man gå på då??
Old Kentuck
Skickat fredag den 13 mars 2009 - 14.28:   

Värdet på den är vad du betalade för den ända tills du säljer den eller behöver köpa en ny för att ersätta den gamla. Hittar du ingen motsvarande på marknaden så kan jag tänka mig att det är inköpsvärdet du kan få ut kontant alternativt inköpkostnaden för ett sämre exemplar.
Problemet är egetnligen de som köpte den när den kom ut för några dollar, sparat den och vårdat den ömt i alla år och blir av med den. Även om du kan få tag i en likadan så känns den inte på samma sätt och oftast sjunker intresset väldigt mycket.