Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Leksaker & dockor » Arkiver fram till 2009-december-26 » Restaurering av äldre Barbiedockor » Arkivera tills 2009-april-05  

Författare Meddelande
PT2
Skickat lördag den 4 april 2009 - 21.03:   

http://www.dollrestoration.com/barbnumber1.htm
PT2
Skickat lördag den 4 april 2009 - 21.10:   

http://www.restoredoll.com/fashionbox-howto.htm
Äggbert
Skickat söndag den 5 april 2009 - 1.03:   

http://www.dollydelightsdesigns.com:80/

Skall vi samla nyttiga barbielänkar i tråden?
Äggbert
Skickat söndag den 5 april 2009 - 11.13:   

PT2; det här är din tråd. Får jag koppla med en fråga ang hur man gör för att avgöra om en docka är original eller ej? Rent allmänt altså, eftersom det är en intressant följdfråga.

Om jag nu som ny samlare står här med ett dockköp, hur kan jag se om jag verkligen fick det jag betalade för?

Det här är en fråga jag ofta ställer mig själv när jag ser olika restautionslänkar när det gäller dockor. Det är sanslöst vad duktiga de är på sitt hantverk!

Sprit känner jag till, även att det inte är en säker metod. (som jag skrev igår).
PT2
Skickat söndag den 5 april 2009 - 12.13:   

Äggbert: Nej, det här är inte alls min tråd. Jag flyttade bara ur länken från den, numera, raderade Barbietråden.
PT2
Skickat söndag den 5 april 2009 - 12.23:   

Det sägs att det idag används färg på vintegaBarbie, färg som står emot det s.k "sprit-testet" och är det då en duktig hantverkare så kommer det förmodligen vara orimligt att avgöra om dockan är fixad eller om det är orginalmålning.

Tittar man på länken i första inlägget så är det ett fantastiskt slutresultat, vilket i sin tur gör att det finns ännu en vintageBarbie att avnjutas av, för någon samlare.

För, handen på hjärtat, ser man alla fina vintagekläder i orginalskick, "olekta", "krispiga" osv, så vet vi att många av dem är tillfixade/tvättade/lagade.

Visst är detta okej - så länge man talar om det, i en ev auktion.

Igår hittade jag länken om reproaskar där man kunde återställa kläder så att de såg ut som NFRB. Ett bra sätt att displaya sina Barbiekläder.
Men vad händer om en sån återställning sen säljs som NRFB orginal?

Samma här, så länge säljaren upplyser om fenomenet, så är det ok.
Men om det "missas" pga ovetskap eller okunnighet...

Hur kan man då, som salmare, upptäcka såna här saker och skilja dem åt från orginalet?
Äggbert
Skickat söndag den 5 april 2009 - 12.38:   

Jag kan bara hålla med, jag tycker att restaurering är ett ypperligt sätt att bevara barbie med tillbehör för framtiden. Men det är just det där som du sätter fingret på; det måste framkomma att det är restaurerat!

Kan man därmed lita fullständigt på kunniga på-plats-bedömningar i framtiden? Det skall vad jag har förstått gå att skicka dockor på analys, men vart skickar man? Visst har jag en docka eller två jag mer än gärna hade skickat bara för skojs skull om inte annat. Ett problem är ju att en duktig restaurerare kan sälja med full information till någon som förmedlar vidare och mörkar faktumet att det handlar om en förbättrad docka... desto fler mellanhänder, desto större risk när man tror att man har köpt en originaldocka.

Ett annat problem är uppgifter om att den är bedömd äkta av någon duktig, men det är sällan dessa duktiga namnges eller träder fram. Hur skall man då kunna veta vem det är som har garanterat äktheten?

Sen är ju frågan egentligen, hur viktigt är det att det är original. Ser man på framtiden så lär det inte finnas många i "olekt originalskick" hur länge som helst?
Young Folks
Skickat söndag den 5 april 2009 - 14.47:   

Hur menar du då?? "Ser man på framtiden så lär det inte finnas många i "olekt originalskick" hur länge som helst?"
Menar du att samlare sitter & leker sönder sina dyrt inköpta vintage Barbie's-think not;-)
Sedan skulle jag vilja ha svar på en fråga från speciellt er två som verkar vara bevandrade i detta område. Har ni sett en omålad PT#1/2 & ett original på riktigt?? Då menar jag inte från nätet, utan live?? Bilder är en sak men att se en i verkligheten är en annan. Skulle bara vara intressant att veta då ni verkar vara väldigt alerta på området.