Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Leksaker & dockor » Arkiver fram till 2009-december-26 » Restaurering av äldre Barbiedockor » Arkivera tills 2009-april-05  

Författare Meddelande
Äggbert
Skickat söndag den 5 april 2009 - 15.21:   

Nej, Young Folks. Jag menar inte att samlare leker sönder sina dyra vintagedockor. Jag menar att vinyl åldras, en del vittrar eller blir oljiga i ytan, etc och färger bleks eller förändras, och därför måste man förmodligen i framtiden vidta åtgärder för dockornas bevaring. Plastmaterial har inte en hållbarhet som är för evig.

De tidiga originaldockor jag överhuvudtaget har sett har haft någon blekningsgrad, eller färgförändringar (såväl sminkning som vinylnyans) även om de varit i väldigt gott skick eller nästintill olekta i övrigt. Och jag har sett restaurerade, med klara brighta oblekta färger och konturer och ögonbryn intakta utan slitage, eller blekgrader etc. Det är väl det jag har upplevt som den stora skillnaden på restaurerade och original.

Hur så?
Young Folks
Skickat söndag den 5 april 2009 - 15.52:   

Nej,jag bara undrar.Det låter som om du vore någon form av expert på området & undrade bara därför om hur mycket erfaranhet som finns från din sida.Undrade därför just hur många ettor ni sett live??
Jag har sett omålade ettor & tvåor samt original såväl som handmålade som stencilerade & jag måste säga hur duktiga dessa artister än är kommer de aldrig närheten av ett original.Det är dock min uppfattning.
Äggbert
Skickat söndag den 5 april 2009 - 15.59:   

Aha? Man blir expert för att man har sett ettor live? Jag visste inte att det var så man definierade experter.

Men nej, jag är absolut inte expert och har inte heller uttalat att jag är det. Tvärtom har jag massor av frågeställningar och vill väldigt gärna lära mig mer.

Om du har sett PT2s länk, även om det bara är på bild, så kan du ju med egna ögon se att det finns konservatorer/restaurerare som får mycket bra resultat som kan vara mycket svåra att skilja från original. Det skall vi väl inte förneka?
Young Folks
Skickat söndag den 5 april 2009 - 16.08:   

Nej,och jag säger inte att man är expert för att man sett massa ettor live men jag kan lova att det hjälper en hel del framförallt om man sen ska uttala sig hurvida hur svårt det är att skilja ett original från en fejk.Absolut,de är jätteduktiga men som jag sa i mitt förra inlägg de kommer aldrig närheten av ett original tycker jag.
Äggbert
Skickat söndag den 5 april 2009 - 16.40:   

Det finns restaureringar som är tillräckligt bra för att kunna föra oss som INTE är experter bakom ljuset.

Det finns också restaureringar som behöver skickas på analys för att kunna avgöras om de är äkta/original eller ej; då inte ens experter med säkerhet kan fastställa vilket bara genom att syna dem i sömmarna.

Jag tycker att det är märkligt om du som sett så många dockor inte känner till detta? Ibland påstås det mycket om dockor vid en försäljning och hur avgör man som novis vilket som är med sanningen överenstämmande? När jag var helt ny i barbiesammanhang så valde jag att lita på auktionsbeskrivningar, och det har jag lärt mig den dyra vägen att det skall man INTE göra!
Young Folks
Skickat söndag den 5 april 2009 - 16.48:   

Ja,då har väl bara haft tur då.Men å andra sidan går jag inte runt & misstror folk & dess beskrivningar & skulle det bli något strul kan man ju alltid kontakta säljaren.Sedan skulle jag vilja höra mer om dessa sk analyser folk skickar sina dockor till och vilken färg som står emot alla test.Sedan är det ju lite såhär,jag går ju inte & köper en Mamma Andersson om jag inte har någon form av bevis att den är äkta,så lite är faktiskt upp till & var & en & hur mycket man vill lära sig & ta reda på fakta.Att tex lära sig om Barbie är inget man gör på en fikarast.
Young Folks
Skickat söndag den 5 april 2009 - 16.51:   

P.S
Och förresten, skulle jag ha det minsta tvivel om tex en etta var äkta skulle jag inte köpa den.Så enkelt är det.Problemet är att folk alltid vill göra det snabba klippet.Tyvärr får man då också pröjsa för det i slutändan vilket folk inte alltid förstår.Auktioner på nätet,framförallt från utlandet är ett rislktagande man måste vara fullt medveten om.Annars kanske man blr hålla sig till BR.
Äggbert
Skickat söndag den 5 april 2009 - 17.01:   

De flesta av oss avstår nog från köp om man misstänker att beskrivning av dockan inte stämmer, tror jag. Säljaren är nog inte den första jag skulle förlita mig på i ett läge där jag är tveksam.

Jag har ex hört påståenden om att en docka är bedömd som äkta av någon, och i det läget vore det roligt att veta vem bedömaren är, inte bara att det är en av "de mest kunniga på området" eller liknande. Tyvärr är det ju sådana påståenden som avgör många tusen kronors skillnader i slutpris i sista ändan.

Kan tillägga att det inte finns så gott om Barbiedockor där jag bor, utan jag får använda mig av ebay och tradera ex, som inköpskanal; och så tror jag att det är för många av oss?