Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Leksaker & dockor » Arkiver fram till 2009-december-26 » Testat med sprit?! Barbiefråga...  

Författare Meddelande
nia
Skickat fredag den 1 maj 2009 - 19.11:   

Hejsan, satt och kollade lite på avslutade annonser gällande swirl's på tradera och såg den här. I annonsen hade säljaren skrivit "Makeupp helt och hållet original. Har testat henne med sprit och det sitter som det ska"
Jag hade ingen aning om att originalfärgen står emot sprit... Är det verkligen sant? Nu är jag visserligen nybörjarsamlare, men det lät ändå konstigt.


Auktionen:
http://www.tradera.com/Ponytail-Swirl-Ashblonde-auktion_89907796
li
Skickat fredag den 1 maj 2009 - 20.34:   

Hon blir lite rödflammig, men det är helt normalt.
Äggbert
Skickat söndag den 3 maj 2009 - 21.34:   

Är det okej att lägga länkar till auktioner? Har några sådana jag mer än gärna ställer frågor till...
Berit
Skickat söndag den 3 maj 2009 - 21.47:   

Nej, det är inte ok om du inte frågar säljaren innan du länkar!!
nia
Skickat söndag den 3 maj 2009 - 21.49:   

Varför skulle det inte vara ok att länka till auktionen i fråga? Den är ju avslutad.
CvB
Skickat söndag den 3 maj 2009 - 22.09:   

Som svar på din fråga nia så är det så att man testar make-upen med sprit, håller den så får man utgå från att det är äkta. Men ingen regel utan undantag. I takt med att gamla Barbiedockor blivit kostsamma så har fler och fler upptäckt att de kan tjäna en hel del kosing på dem. Därför fuskas det också mer och mer. Det finns alltså de som målar på färg som håller för sprit. Originalmålningen håller för också för sprit. För de allra flesta är det alltså hopplöst att veta om det är original om man har sina misstankar men visst kan man lista ut mycket med bara ett förstoringsglas. För att förtydliga lite. Här i sverige tror jag det är högst ovanligt att någon sitter och målar om sina dockor med spritäkta färg. Däremot i USA. Inte bara en gång har jag själv åkt på pumpen. Det är en av anledningarna till att en del säljare på Tradera försöker vilseleda köparna att deras dockor kommer från egna samlingar osv. Erfarna samlare vet oftast om att dockor från USA har betydligt större potential att vara "fuskade" med och därför talar man inte om varifrån de kommer eller ännu värre, låtsas som det är något som kommer från den egna samlingen trots att det nyligt är inköpt på Ebay. Tyvärr mycket vanligt på Tradera numera.

Så svaret på din fråga. Ja, original make-upen står emot sprit. Vill man ta bort originalet helt och hållet av någon anledning är det aceton som gäller.

Man kan använda både vanlig sprit, alltså alkohol och t-sprit.
nia
Skickat söndag den 3 maj 2009 - 22.16:   

Tack för svaret CvB!
Äggbert
Skickat söndag den 3 maj 2009 - 22.40:   

Nia, nu är det förhoppningsvis en säljare som inte läser på ap som har lagt upp auktionen du visar, men massor av trådar här på ap har blivit raderade föra att säljare och auktioner av barbie kommer på tal och det har ballat ut rejält mellan varven. Det här är tack och lov inte denna säljare som ställer till ett jäsickens liv varje gång det rör sig kring hennes auktioner så det här övertrampet kommer kanske inte att vara märkbart. Men att diskutera enskild vara är något som blivit helt ohållbart här inne på dockavdelningen.

Men, visst, har jag fel så har jag massor av påståenden från auktioner som jag gärna diskuterar, kan lägga länk med om det underlättar diskussionen. ;)

Cvb; mycket bra svar! Speciellt det där med att man gärna hävdar att dockan är från egen samling.
CvB
Skickat söndag den 3 maj 2009 - 22.52:   

Hej Äggbert. Så här vill jag säga efter att ha följt Ap-pratet om Barbie under en längre tid.

Vissa auktioner får man definitivt inte länka till men det har du förmodligen redan upptäckt. Varför har jag faktiskt ingen aning om. Vad gäller länken här ovanför så är det ju rätt det säljaren säger, att man testar med sprit. Att lägga ut en förklaring som jag gjort i mitt inlägg här ovanför är nog inget som någon säljare gör om än de vet om det. Men jag vet av erfarenhet att många spekulanter vill veta om makeupen är sprit-testad.
CvB
Skickat söndag den 3 maj 2009 - 23.15:   

Visst, det kan vara så att säljaren inte känner till ap och därför inte reagerar. Det kan också vara så att det är en person som inte har något emot att hennes auktioner diskuteras (jag vet vem personen ifråga är). Har man rent mjöl i påsen är det ju inga problem och det är jag fullkomligt säker på att denna säljare har. Däremot har det varit många andra saker på Tradera som har diskuterats här och de har konstigt nog försvunnit. Det är märkligt.

Att länka till auktioner är något som är fullständigt fritt både pågående och avslutade.