Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Leksaker & dockor » Arkiver fram till 2010-november-12 » Segelbåt Leksak eller modell  

Författare Meddelande
Anders
Oregistrerad gäst
Skickat tisdag den 11 augusti 2009 - 22.06:   

Jag har i min fars samlingar hittat denna segelbåt. Tillvekad i plast men verkar ändå gammal. Ca 40 cm lång. Jättetung köl. Roder och mastinfästning av mässing. Vit ovanpå och grön under. Med kontrollina upplindad på handtag. Rodret är ställbart. Nån som vet ursprunget?bat
Jonteman
Oregistrerad gäst
Skickat onsdag den 12 augusti 2009 - 22.03:   

Jag tror jag känner igen den. Helt i plast, ställbart roder och jag tror storskotet går att reglera också. Stämmer det ?
Men garnvindan och ställningen tror jag inte hör till i så fall. Jag hade flera båtar av samma modell (vartefter de gick sönder) under min uppväxt på 70-80-talet. Dom såldes för rimligt pris i lokala leksaksaffären och alla mina kompisar hade varsin av som vi tävlade med tvärs över badsjön.
Jag har inte min kvar men däremot en liknande fast helt i trä som min pappa lekte med på samma sätt under sin uppväxt (40-tal).

Jag kan i alla fall säga säkert att det inte är en modell utan en leksak. Troligen en dussinvara, men jättekul att se att någon har överlevt och finns kvar.
Anders
Oregistrerad gäst
Skickat torsdag den 13 augusti 2009 - 10.12:   

Du verkar ha rätt Jonteman, även om jag inte vet vad storskotet är. Garnvindan sitter fastknuten i båten, men det kan ju ha skett senare. Ställningen var något jag hittade hemma inför fotografering. Det vore bra att veta vad denna typ av båtar kallas för jag lär annonsera ut den på Tradera under hösten så jag slipper slänga den.
Uffe
Medlem
Användarnamn: Uffe

Meddelande nummer: 3
Registrerat: 8-2009
Skickat fredag den 14 augusti 2009 - 7.41:   

Min bror och jag hade vars en lika dan, fast med blått skrov och vita segel och annan färg på mast och bom. Det var någon gång under första halvan av 1970-talet. Din ser lite äldre ut!? Men någon "kontrollina" hade inte vi på våra.
Vad du ska kalla den: Leksak, Segelbåt 60-70-tal t.ex.
Jonteman
Oregistrerad gäst
Skickat fredag den 4 september 2009 - 20.37:   

Storskotet är snöret som håller fast bommen, alltså längst bak längst ner på det större seglet. Det kan regleras så att seglet kan svänga ut mer eller mindre åt sidorna.
Hur gick det på Tradera, jag har hållit utkik men inte sett den?
srednA
Oregistrerad gäst
Skickat tisdag den 8 september 2009 - 18.11:   

Det är inte konstigt att det varit svårt att hitta båten utannonserad. Jag har dels haft ont om tid och framför allt ont om en vettig kartong att skicka den i utifall den blir såld. Nu verkar jag både ha tid och låda så snart blir det av. Jo, storskotet går nog att reglera om man slår en knut på linan som sitter i bomen.
Hej vad det går
Oregistrerad gäst
Skickat torsdag den 21 januari 2010 - 15.22:   

Jag hade själv en sgelbåt som den på bilden. Blått skrov och vit överbyggnad, tror att segelt var tvåfärgade vit/gul. Köptes i en leksaksaffär i Lysekil 1983-85.