Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Frimärken & mynt » Arkiver fram till 2010-januari-20 » Myntauktion  

  Tråd Senaste användare Meddelanden Sidor Senaste meddelande
Arkivera tills 2009-januari-17...17-1-09  19:44 
  ClosedClosed: Nya ämnes-trådar accepteras inte på denna sida        

Författare Meddelande
Fröken Fräk
Skickat måndag den 19 januari 2009 - 20.30:   

Mötte karln på FriMynt i fjol, en lång rackare och som han hade lagt på sig jämfört med bilderna av honom i Mynttidningen!

Och så bjöd han på karameller:)
Onkel Kånkel
Skickat lördag den 24 januari 2009 - 15.18:   

Man blir fet av karameller. För mycket snabba kolhydrater!
Älgen
Skickat onsdag den 28 januari 2009 - 18.12:   

Verkar som om Aurum lyckats få in mängder av riktigt bra material till sin 5:e auktion. I alla fall om man får döma av det material som nu visas på deras hemsida.
Kul med en firma som verkligen arrangerar auktioner, och inte bara snackar om att göra det. På andra håll är det ju mycket snack och lite verkstad... ;-)
Extra plus i kanten för att de också exponerar materialet i god tid före auktionen och inte ändrar datum framåt hela tiden.

Finns bara ett ord för detta - proffsigt!
TT
Skickat onsdag den 28 januari 2009 - 19.27:   

Skriv gärna lite tips på köpvärda mynt på Aurum! Ofta hör man mycket efteråt men jag vill höra innan!
draksådden
Skickat torsdag den 29 januari 2009 - 7.16:   

Jag har just beställt hem Aurums auktionskatalog. Det verkar inte som om man kommer att lägga ut auktionsmaterialet på Internet.
Rune
Skickat torsdag den 29 januari 2009 - 12.08:   

Älgen, jag reagerar lite undrande över ditt påstående: "Kul med en firma som verkligen arrangerar auktioner, och inte bara snackar om att göra det". Aurum i Stockholm har på fyra år sålt i snitt 750 nr/år (= 250 nr/år och medarbetare = 20/mån, 5/vecka). Jämför detta med exv. Lars-Bertil Auctions i Mölndal som i snart 9 år sålt 200-300 nr/vecka på Ebay (d.v.s. lika många per vecka som Aurumarna säljer per år!). Antikören i Göteborg lär för övrigt ha sålt 1.700 nr/år under 22 års verksamhet (d.v.s. nästan 7 ggr fler än Aurum räknat per anställd). Aurum kallar sig själva för "Sveriges enda auktionist specialiserad på mynt". Kul med en ödmjuk firma! ;-)
Älgen
Skickat torsdag den 29 januari 2009 - 18.09:   

Rune:
Ödmjukhet är alltid klädsamt. Aurums påstående är ju dessutom felaktigt, då ju även Nordlind är specialicerad på mynt, och anordnar offentliga auktioner. När det gäller anbudsauktioner, eBay, Tradera etc, så finns det ju massor med aktörer. Men offentliga renodlade myntauktioner är det ju numera endast Nordlind och Aurum som arrangerar.

Sen får man väl kanske stå ut med att alla företag försöker positionera och marknadsföra sig med mer eller mindre klädsamma överdrifter.

Lars-Bertil känner jag inte till, men de siffror du nämner är ju mycket imponerande. Det torde dock vara något enklare att köra ett stort antal auktioner via eBay eller tradera än att sälja motsvarande på en offentlig auktion, med tryckt katalog etc.

Och visst borde Aurum orka med mer än en auktion per år, kan man tycka. Men för dem gäller väl samma begränsningar som för alla andra auktionsfirmor, d.v.s. att man kan inte auktionera ut mera än man får inlämnat.

Beträffande Antikören, så hade denna firma en imponerande försäljningsvolym fram till mitten av 1990-talet. Å andra sidan så jobbade väl då även UO:s föräldrar i firman om jag minns rätt. Sen dess har ju Antikören slutat med offentliga auktioner och numera så orkar man bara med en eller högst två anbudsauktioner med kanske 3-400 utrop i varje per år. D.v.s. samma eller lägre volymer som Aurum.

Största problemet med Antikören är dock att de numera i stort sett aldrig kan hålla sina auktioner på utlovat datum, utan auktionerna skjuts på framtiden oftast flera gånger. Förseningar på veckor eller månader är standard. För den som bara är köpare är ju detta inte något stort problem. Auktionern kommer ju när de kommer, och då kan man handla. Men det är ju förklarligt om inlämnarna sviker, då man ju säljer för att få pengar, och man vill då veta när dessa utbetalas. Och helst inte månader efter först utlovat datum. Det var det jag menade med det jag skrev.

Men nu ser jag fram emot Aurums katalog, ty det finns en hel del riktigt fina mynt i deras bildgalleri. Och när Nordlind eller Antikören har bra material, så gläds jag lika mycket åt möjligheten att köpa från dem.
Rune
Skickat torsdag den 29 januari 2009 - 21.36:   

Älgen:
Det står givetvis var och en fritt att i olika fack indela alla möjliga auktionsformer och föra resonemang utefter detta. Idag är dock internetauktionerna i särklass störst bland myntauktionerna. Aurums lögn "Sveriges enda auktionist specialiserad på mynt" anger ingen speciell auktionsform eller annan förutsättning. Och när det gäller att "marknadsföra sig med mer eller mindre klädsamma överdrifter" står väl den firman i en klass för sig.

Naturligtvis är det både kostsamt och tidskrävande att utarbeta och trycka en auktionskatalog. Skall man dessutom kolla äktheten på alla objekt tar det kanske ännu längre tid. Vissa firmor garanterar äktheten, andra inte. Att ingen kan "auktionera ut mera än man får inlämnat" är naturligtvis helt korrekt. Kanske fanns det mera material förr i tiden? Ser i en förteckning att Antikören i Göteborg åren 1986-2002 auktionerat 32.000 objekt eller 1.800 nr/år, men att det därefter blivit betydligt färre. Kanske har detta med de familjeskäl som nämns på hemsidan att göra? Eller jobbar han måhända med annat?

Att man som säljare vill ha betalt så snart som möjligt vet jag av egen erfarenhet. Det var bl.a. därför jag senast valde Antikören framför Aurum. Förseningar är aldrig bra men hellre frekventa auktioner än endast en gång per år. Dessutom fick jag faktiskt betalt redan veckan efter auktionen just p.g.a. att det blivit försenat. Så jag är nöjd!
TH
Skickat fredag den 30 januari 2009 - 0.55:   

Apropå Nordlind: Är det någon som hört något om det blir fler auktioner i deras regi när Bondes samling väl är såld?

http://cnf.freeforums.org/bonde-3-21nov-2008-t18.html
Peter le Grande
Skickat söndag den 1 februari 2009 - 16.47:   

Nu är Aurums on-line katalog uppe på deras henmsida. Massor av fina mynt och så vitt jag kan bedöma korrekta beskrivningar och modesta utropspriser. Man ber att få gratulera!
Men ibland hakar bläddringen helt upp sig i flera minuter!!! Verkar som om någon datafreak har sett till att varje bildbyte kräver exekvering av ett javascript istället för en enkel HTML-länk. Underkänt!
08
Skickat söndag den 8 februari 2009 - 20.48:   

TH:
Skulle tro det. Men först skall ju Bonde 4 (juni 2009), Bonde 5 (november 2009), och Bonde 6 (2010), och kanske en "Bonde 7" genomföras.
Därefter kan man nog räkna med att Nordlind är beredd att ta inlämningar till kommande auktioner.
Det finns ett rykte som säger att de redan har en annan samling i mång-10-miljonersklass som ligger och väntar på försäljning!
!!
Skickat tisdag den 10 februari 2009 - 18.55:   

Hoppas det inte blir lika många korroderade mynt framöver på Bondeauktionerna, det var i mesta laget senast...
08
Skickat tisdag den 10 februari 2009 - 21.16:   

Inte dom jag köpte...