Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Frimärken & mynt » Arkiver fram till 2010-januari-20 » Vad är det här? » Arkivera tills 2009-januari-05  

Författare Meddelande
Zoe
Skickat lördag den 3 januari 2009 - 20.23:   

Det är f.ö. inte bara på Tradera som det är rysk roulett att köpa dyra mynt. mynthandeln.com skriver rakt ut i sina villkor att returer inte accepteras (mynthandeln garanterar visserligen äktheten vilket ger en stor, ehuru ej 100%-ig trygghet). Vore rimligt att man kan returnera om ett mynt är falskt (eller har en defekt som inte framgick av bild, alla kan inte åka till Götet, Ulf!)

Auktionsfirmor som Aurum, Nordlind (och även Ahlströms de sista 10 åren de var verksamma) garanterar ej äkthet utan allt säljs "as is". Det innebär förvisso en onödig otrygghet. Varför kan de inte garantera äktheten? Lathet eller inkompetens? Fler alternativ kommer jag faktiskt inte på.
Patte
Skickat lördag den 3 januari 2009 - 23.08:   

Gustaf V-myntet ser ut att ha gjutporer, saknar all stämpelglans och verkar ha upphöjda partier där det borde vara tvärtom om det handlade om slitage... Svårt att säga om det är en avgjutning om man inte har myntet i hand, men jag skulle inte våga köpa det.
Ull-rik
Skickat lördag den 3 januari 2009 - 23.37:   

Zoe
Att "garantera" äkthet kan nog bara en 100% allvetande och helt ofelbar person göra. (Säger något om självbilden hos de som gör det!)
Jag föredrar själv firmor som inte ger garantier, men som är resonabla när det gäller returer om man har goda skäl, framför firmor som inte alls accepterar returer. Och detta oavsett vilka "garantier" de sistnämnda ger!

Är inte påven ofelbar enligt katolsk lära? Arrangerar han månne myntauktioner? :-)
Ikio
Skickat söndag den 4 januari 2009 - 0.08:   

Var och en får väl spela på den roulett som passar dem bäst. Över nätet eller IRL.

http://www.tradera.com/Guldmynt-1925-Gustaf-V-i-fint-skick-20-krona--auktion_80597419

http://www.vikingcoin.com/bild.asp?bild=86

Trevligt med valfrihet. Bra eller dåliga bilder. Adekvata eller tokiga beskrivningar etc.

Rysk roulett spelas väl mest av de stackare som förlitar sig till Tonkins Myntboken. ;-)

P.S. Den första tjugan har säkert varit infattad och därför fått ett onaturligt slitage - och lödspår?
Zoe
Skickat söndag den 4 januari 2009 - 22.59:   

Ull-rik: Så kan förstås också se på saken (men att ge en känga till de som verkligen garanterar äkthet?).

Vad jag menar är: visst kan det svårt att avgöra äkthet för ENSTAKA objekt (någon obskyr kapsyl eller gammalt cashmynt, z.b), men att därigenom inte garantera äkthet på NÅGOT objekt är något jag finner slapphänt och en nonchalans mot kunderna - jag kan inte se det på annat sätt. Bättre då att ange i katalogen för vilka objekt som det INTE garanteras äkthet, för nog borde väl de flesta firmor kunna garantera äkthet på en vanlig GIII-Riksdaler???

Så ser jag att Myntboken har fått sig årets första känga ovan. Vad ska man förlita sig på? Priserna i SM-boken???
Ull-Rik
Skickat måndag den 5 januari 2009 - 12.54:   

Zoe,
Naturligtvis är det i teorin bra med "garanti" för äkthet. Men när den kopplas till att man under inga omständigheter har returrätt ens om det sålda visar sig vara falskt så är ju garantin inget värd! Och ingen, absolut ingen, mynthandlare är ju ofelbar! Endast påven har denna egenskap av alla nu levande.

Hellre då en resonabel firma som accepterar returer om man kan göra troligt att det man köpt inte är äkta eller på annat sätt väsentligt avviker från katalogbeskrivningen. Den öppna attityden har både Nordlind och Aurum, och det hade även Ahlströms på den tiden de var aktiva.

Men var och en har ju rätt att ha sina preferenser. Vad är viktgast för dig? Returrätt eller "äkthetsgaranti"? Jag föredrar returrätt. Andra kan göra andra val.

Själv tycker jag också, liksom du, att allt skitsnack om Myntboken börjar bli tjatigt. De som klagar har ju inte förmågan att göra något bättre själva! Men att gnälla på andra är ju något av en livsstil hos somliga.
Zoe
Skickat måndag den 5 januari 2009 - 14.36:   

OK, Ull-rik, jag respekterar förstås dina synpunkter - roligt att man ö.h.t. får någon konstruktiv respons på sina inlägg.

Vill bara nämna att (enligt min erfarenhet) det inte är en självklar returrrätt hos numera aktiva auktionsfirmor, det ska till rätt starka skäl (falskt eller felbeskrivet mynt), det räcker inte att man tycker att myntet inte föll en i smaken eller man tycker att myntet har en olustig lyster, prägling, whatsoever, att det finns något plantsfel eller scratch eller randfel som inte stod i katalogen och som inte syntes på bild (alla har inte möjlighet att gå på visningarna). I sådana fall beror det, menar jag, till viss del hur pass stor och viktig kund man är. Köper man för en halv mille per år är det lättare att reklamera än om man köper för 5000 kr per år. That's life - take it or leave it.
Ikio
Skickat måndag den 5 januari 2009 - 14.45:   

De som vill ha mynten till påseende bör nog undvika auktioner. För att returnera auktionsmynt krävs ganska graverande felbeskrivningar. I det läget är det knappas några problem någonstans. När auktionsfirman väl betalt inlämnarna har dock "tåget gått" i många fall. Där har ni förklaringen till att somliga har så dåliga garantier. De vill inte ta ansvar på längre sikt.

Ang. fantasimyntet 1/6 Öre SM "1705" (eftergraverad 1707/8), av Tonkin felaktigt beskriven som "kopia" (det är kort och gott en förfalskning!), så kommer den med all sannolikhet att dras tillbaka från Aurums auktion när man börjar nyktra till efter alla helger. ;-)