Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Frimärken & mynt » Arkiver fram till 2010-januari-20 » 1.Skall man göra rent gamla mynt?Fråga 2.Årssatser Frimärken , ngt värde?  

Författare Meddelande
EvaMarie
Skickat torsdag den 19 mars 2009 - 6.59:   

Fråga 1.Vi har ärvt plast påsar med mynt från min kära mor som var "postis".Mynt hon tagit tillvara på sen 70-talet.Många är skitiga o smutsiga & mörkna
-Som novis på området undrar jag om man skall rengöra gamla mynt?Ock i så fall hur?

Fråga2.Vi har även ärvt en mängd årssatser sen 70-2000-talet av alla de slag, är det något värde i dessa, är det något man kan sälja av o i så fall var?
Britta
Skickat torsdag den 19 mars 2009 - 7.53:   

Årssatserna kan du få 30-50 % av gamla värdet för.
Frimärkshandlare köper upp, kanske privata storförbrukare också. Något samlarvärde har de inte.
Klistraren
Skickat torsdag den 19 mars 2009 - 7.56:   

Jag köper årssatser.

bonsai@telia.com
Hm.
Skickat torsdag den 19 mars 2009 - 8.48:   

Ja, du kan rengöra mynten försiktigt med tvål och vatten, eller bensin/aceton om det behövs. Gnid och putsa INTE!
ebjn
Skickat torsdag den 19 mars 2009 - 10.59:   

Hör vad Klistraren vill betala!

Om Ni inte kommer överens är Du välkommen att se på http://web.telia.com/~u65402449

Leve konkurrensen!!!
BG
Skickat söndag den 22 mars 2009 - 20.02:   

Att rengöra mynt med tvål och vatten bör undvikas eftersom det är nästan omöjligt att få bort tvålrester som sedan samverkar med myntet. Vanligt vatten är också klart olämpligt av samma skäl.

I nödfall kan man rengöra (främst enklare) mynt med kemiskt ren bensin (finns på aporeket) och bomullstuss, var då lätt på handen, badda myntet, och gnid inte. Ska man göra det ordentligt ska man sedan neutralisera med destillerat vatten.
TT
Skickat onsdag den 25 mars 2009 - 0.14:   

Sälj årssatserna på öppna marknaden, dvs Tradera. Då får du bäst betald. Ibland får man också en vinstlott, dvs att två samlare som bjuder lite extra för något dom saknar.

De som köper här vill antagligen sälja dom vidare på Tradera, eftersom "ingen" har som samlarområde att bygga upp en stor samling av identiska årssatser. Det framgår också tydligt av "ebjn"s sida. Vill man köpa mycket årssatser så finns det på tradera och man behöver inte jaga på antikprat(däremot har man chans att köpa billigt eftersom du knappast har koll på vilka som är dyra, dvs vilka årtal samt vilka utgåvor på engelska och svenska, samt att det finns flera olika utgåvor varje år...
TT
Skickat onsdag den 25 mars 2009 - 0.18:   

Rengöring: Finns det några värdefulla mynt, det kan även vara vissa varianter inom ett årtal där en variant är värd mycket, så sjunker värdet drastiskt ifall en amatör har varit framme och klåpat och försökt tvätta mynten... Ett mynt behöver inte vara "nyttvättat" för att intressera en myntsamlare....

Så det bästa är att låta bli att tvätta dom, eftersom du inte är duktig på det. Mynten blir lätt skadade annars..
Britta
Skickat onsdag den 25 mars 2009 - 7.35:   

De som fortfarande samlar på årssatser bör betänka att de i långa loppet inte har något samlarvärde, de liksom andra ofrankerade svenska frimärken.

Kommande dödsbon får slumpa bort dem till frimärkshandlare som säljer vidare till storkonsumenter av frimärken för reguljärt bruk. Då betalas de med 30-50 % av frankeringsvärdet.
ebjn
Skickat onsdag den 25 mars 2009 - 14.41:   

Jag beklagar att jag jagat på fel forum enligt TT. Eftersom Klistraren erbjöd sig att köpa, tyckte jag, att jag kunde erbjuda ett alternativ. Jag håller med TT om att man skall sälja på tradera och erbjuder ju mig att hjälpa till med detta. För den som inte vill chansa betalar jag maxpris enligt Brittas värdering.

Jag hoppas ingen har något emot att jag annonserar på AntikMarknaden.