Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Frimärken & mynt » Arkiver fram till 2010-januari-20 » Mynthuset SVERIGES STÖRSTA BLUFFARE  

Författare Meddelande
Anton
Skickat torsdag den 14 maj 2009 - 14.40:   

Jag undrar om Mynthusets verksamhet är laglig egentligen. Bryter inte dom mot någon lag typ falsk marknadsföring.

Dom säljer mynt, sedlar och medaljer ungefär 1000 % dyrare än vad dom är värda.

Samtidigt har dom byt namn flera gånger och får sina objekt att se mycket exklusiva ut.

Dom får sin hemsida att se ut som att man köper av Riksbanken fast det är ett privat företag.

Företaget har kallat sig Myntverket tidigare.

Det går tydligen ganska bra för dom för dom skickar ut mängd vis med dyr reklam.

Eller som ett par riktiga myntsäljare har berättat att folk har kommit ner till dom och vill sälja sina mynt dom köpt av mynthuset och fått ungefär 10 % av vad dom betalt.

Jag skulle själv vilja krossa detta företag men man kan inte göra så mycket mer än att inte handla av dom och upplysa andra att inte göra det.
Britta
Skickat torsdag den 14 maj 2009 - 14.42:   

Det är inte olagligt att lura folk.
holden
Skickat torsdag den 14 maj 2009 - 14.49:   

Dom har ju "äkthetsgaranti" ;)
Anton
Skickat torsdag den 14 maj 2009 - 15.01:   

Denna äkthets garanti är inte värt någonting ett papper med lite information på
1705/8
Skickat torsdag den 14 maj 2009 - 15.55:   

Det där kan väl inte stämma, de säljer ju så mycket kopior att de tagit slut. ;o)

http://tinyurl.com/p72qc8
holden
Skickat torsdag den 14 maj 2009 - 17.09:   

Man får även passa sig för att sälja samtida förfalskningar om man har äkthetsgaranti. Hur gör man med ryska novodeler? Eller tänk om en kopia äkthetsförklaras av en samlad expertis om säg tio år...då har man ju sålt ett äkta mynt som falskt! Det är allt fint med garantier, men i mynt/konstsammanhang är de mest tomma försäljningsargument för att skörta upp en icke myntkunnig allmänhet. Ett expertutlåtande behöver inte vara liktydigt med den objektiva sanningen. All we know for sure is death and taxes.
5 öre 1910
Skickat torsdag den 14 maj 2009 - 18.21:   

Så även Mynthuset garanterar äkthet. Då finns det alltså nu TVÅ mynthandlare i sverige som gör det!

Det går framåt!
1705/8
Skickat torsdag den 14 maj 2009 - 18.36:   

Visst är det skillnad på experter och experter. ;o) Men man kan väl hoppas att alla gör så gott de kan. Tycker det är helt okey att sälja intressanta samtida förfalskningar som exv. barbariserade "Olof Skötkonung", "Knut Eriksson", "Avesta-kopeker" etc. så länge man beskriver dem så korrekt som möjligt efter det rådande forskningsläget och den samlade expertisen. Att däremot (mot bättre vetande?) kalla galvanokopior för avslag, avgjutningar för valsverksmynt och eftergraverade kopparslantar för årtalsrariteter inger väl inget större förtroende. Att "våga" sälja sådant mot provision är knappast varesig modigt eller lovvärt. Och när det ändå görs, ofta med en riktigt, riktigt långsökt "förklaring", ja då blir nog de lite mera erfarna samlarnas omdöme ganska hårt. Snikenhet och/eller löje. Välj själv. Så de handlare som genom egen okunskap upprepade gånger lyckats "skörta upp en icke myntkunnig" är kanske de som mest av alla skulle vinna på att införa en äkthetsgaranti - och därigenom ta på sig lite eget ansvar istället för att låta köparna stå där "med sin tvättade hals" och "ett stort hål i plånboken". Samlare som blivit blåsta en gång har nämligen en tendens att "fly fältet" och därmed förlorar hela branschen på detta ansvarslösa beteende. För 10 år sedan tog Ahlströms bort den äkthetsgaranti man hade lämnat i decennier. Tyvärr följde många efter. Med tanke på dagens omfattande internethandel och Kinas förfalskningsindustri är nu hög tid att den seriöse delen av branschen gemensamt återinför denna garanti!
holden
Skickat torsdag den 14 maj 2009 - 21.53:   

Garantiers värde är helt avhängigt vilka som står bakom dem. Svenska staten garanterar t.ex. att du fåt tillbaks upp till 500 000 insatta i en svensk bank om banken hamnar på obestånd. Jag skulle inte ge min granne 500 000 även om han garanterade att jag skulle få dem tillbaka om ett år. med ränta. Jag skulle heller inte ta en garderobshandlare från Alingsås garantier på något större allvar.
X M 1626
Skickat torsdag den 14 maj 2009 - 22.32:   

Katalogen över Bonde IV nu tillgänglig online. Nr 5001-5200:

http://www.kuenker.de/onlineAuctionDetail.asp?lid=1&nid=145&lager=00055&los=5001

En brokig skara mynt. Lär ha legat i garderob på Ericsbergs slott. ;o)