Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Frimärken & mynt » Arkiver fram till 2010-januari-20 » Ny Myntauktionsfirma bildad! » Arkivera tills 2009-maj-21  

Författare Meddelande
ZZZeke ZZZypt
Skickat söndag den 17 maj 2009 - 20.03:   

Det finns ju som bekant en firma som garanterar äkthet, men som INTE accepterar reklamationer (!).

Citat ur firmans auktionsvillkor vid senaste auktionen:
"Objekten säljs i befintligt skick och då de finns att bese vid angivna visningstider samt är noggrant beskrivna i text och bild på Internet, GODTAGS INGA REKLAMATIONER."

Undra vad som händer om köparen har en annan åsikt än auktionsfirman om ett objekts äkthet? Vilka odds har man som köpare att få pengarna tillbaka?
Luttrad
Skickat måndag den 18 maj 2009 - 15.14:   

Faran med auktionsföretag som inskränker sitt ansvar för objektens äkthet endast till perioden strax före utbetalningen till säljarna, är att man då kan lockas saluföra även suspekta objekt som man annars skulle avstått ifrån. Har man bara "klarat sig" i 10 dagar, ja då är provisionspengarna säkrade. :o/ Med en icke tidsbegränsad garanti måste auktionsarrangören genom noggranna efterforskningar försäkra sig om att man kan ta ett långsiktigt ansvar gentemot sina köpare - och inlämnare! Just långsiktigtheten är naturligtvis ett starkt kort när det gäller trovärdighet. Till exempel väger kanske en 25-årig heltidsverksamhet tyngre än en 5-årig deltid? Om man sedan bedriver verksamheten i butik, på kontor eller kringflackande på Kiviks marknad etc. kanske har mindre betydelse i detta sammanhang? (http://www.antikviteter.net/AntikPrat/messages/177/276256.html).

Att däremot "tala med kluven tunga" kan knappast på något sätt hjälpa till att bygga ett långsiktigt förtroende!?

STYRELSEORDFÖRANDEN: - "Medlemmar i Sveriges Mynthandlares Förening har den erfarenhet och kompetens som krävs för att avgöra och garantera äkthet och kvalité på mynt och andra numismatiska objekt."

FÖRTROENDE: http://hem.bredband.net/b111774/marknader.html

VERKSTÄLLANDE DIREKTÖREN: - "Felansvar: Det åligger köparen att före auktionstillfället, under angiven visningstid, undersöka objektet för bedömning av dess skick och beskaffenhet. Samtliga objekt säljs i befintligt skick. Uppgift som lämnas i katalog angående objektets äkthet tjänar endast som vägledning för köparen vid dennes undersökning av objektet. Aurum Auktioner ansvarar inte för felaktiga uppgifter i annat fall än att den felaktiga uppgiften lämnats p.g.a. grov oaktsamhet. Eventuella fel som kan göras gällande skall reklameras omedelbart efter det att köparen upptäckt felet, dock senast tio (10) dagar efter köpet".

Kanske dags för ett styrelsemöte ...? ;o))

* * *

P.S. Tror "ZZ Top" menar något i stil med: "Äktheten av försålda objekt garanteras om ej annat angivits" (Hirsch fr.o.m. 1966). Väljer man att sälja gjutna Sture-marker etc. kan ju detta vara ett bra tillägg.

P.P.S. Begreppet "befintligt skick" har väl med skicket/kvalitén att göra - inte med äktheten? Jämför Ahlströms auktionsvillkor t.o.m. auktion 57, 1998.
holden
Skickat måndag den 18 maj 2009 - 18.03:   

För att sammanfatta kan man väl säga att samlarna med all önskvärd tydlighet visat var deras förtroende ligger; och det verkar inte ligga hos den, under diverse anonyma alias på nätet kände, västsvenske auktionist som kört det ärvda familjeföretaget i botten och gjort sig omöjlig i samtliga numismatiska sammanhang.
Luttrad
Skickat måndag den 18 maj 2009 - 18.22:   

Tänk vad lätt det kan bli fel när man i avsaknad av fakta "tvingas" hänge sig åt grundlösa spekulationer och ren fantasi (önsketänkande?). Som vanligt inte en siffra rätt för "skvallertanternas okrönta drottning". ;o))
johan
Skickat tisdag den 19 maj 2009 - 14.04:   

hahaha "Sveriges största numismatiska auktionsföretaget!" dom kan ju inte ens svenska
hasse
Skickat tisdag den 19 maj 2009 - 18.07:   

hahaha "GODTAGS INGA REKLAMATIONER" Dom kan ju inte ens svenska. "Godtages" heter det!
Luttrad
Skickat tisdag den 19 maj 2009 - 21.53:   

Nä, förmågan att skriva av rätt och viljan att förstå är väl si-så-där inom syjuntan. ;o))

http://www.myntauktionen.com/villkor.htm
myntsamlare
Skickat torsdag den 21 maj 2009 - 16.45:   

Asch, strunta nu i att "blogga" öppet och visa istället irl vilket myntauktionshus som blir Nr One i framtiden. Ahlströms var Nr 1, Hoiland klarade inte av att bli Nr 1(trots stor kassa), så hösten och resten av framtiden får bli upp till bevis! Det finns inget "etta" nu vilket borde innebära stora möjligheter att för Ert företag att bli Nr 1!

Künker försöker också ta sig in på svenska marknaden och undra inte ifall det går att påstå att Künker säljer mest svenska mynt av alla ovan?

//Nöjd kund hos både SNF, holden, och "västsvenska handlaren"