Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Frimärken & mynt » Arkiver fram till 2010-januari-20 » Marinaler runt frimärken  

Författare Meddelande
Filatelist
Skickat torsdag den 28 maj 2009 - 13.13:   

Många, särskilt postfriska märken, bjuds ut med de vita marginalerna kvar på en eller flera sidor, så att hela perforeringen syns. Det är knappast praktiskt när de ska monteras i förtryckta album. Jag har funderat på om de förlorar i värde om man tar bort och frilägger märket. Tacksam för svar
Hm.
Skickat torsdag den 28 maj 2009 - 14.25:   

Ja, de förlorar sitt marknadsvärde, helt enkelt eftersom du förstör märkena. Men värde är ju något subjektivt, så klipp bort marginalerna med perforeringen om det gör DIG gladare!
J.M.
Skickat torsdag den 28 maj 2009 - 16.08:   

Nej, märkena förlorar inte sitt marknadsvärde. Däremot kan man diskutera om marknadsvärdet eventuellt blir mindre. Om ett märke har en marginal på ena sidan och inte vill ta bort den, kanske man kan vika in den på märkets undersida. På så sätt blir marginalen kvar, om än med ett veck längsmed perforeringen, samtidigt som det blir behändligare att montera märket i en klämficka e.dyl. Somliga frimärksutgåvor, jag tänker då främst på ringtypsmärken, har vattenmärkesornament i kanterna som säkert kan öka värdet. Frimärken i block bör man aldrig ge sig på att riva ut.

mvh!
Hm.
Skickat torsdag den 28 maj 2009 - 21.57:   

Jag missförstod tydligen frågan. Tolkade det som att trådstartaren ville klippa bort själva märkets marginaler med perforering och allt, och bara lämna det tryckta motivet kvar.