Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Frimärken & mynt » Arkiver fram till 2010-januari-20 » Är detta ett riktigt förstadagsbrev?  

Författare Meddelande
Stampen
Skickat söndag den 31 maj 2009 - 22.31:   

Blev lite fundersam på denna auktion:
http://www.tradera.com/FDC-LODJUR-1-1-09-Stockholm-Posten-ej-tidigare-kant-auktion_88725774
FDC
Skickat måndag den 1 juni 2009 - 0.48:   

Hur menar du?
Britta
Skickat måndag den 1 juni 2009 - 8.10:   

Syns tydligt på stämpeln att datum är manipulerad. Årtalet är "svartare" än månad och år. Alltid någon som vill bli lurad.
P-O Sten
Skickat måndag den 1 juni 2009 - 9.56:   

Ja, naturligtvis är det ett riktigt FDC. Det är återutgivningen av lodjur med den nya säkerhetsperforeringen som posten inte brytt sig om. Ingår inte i abonnemang. Brittas tal om manipulation av stämpeln är naturligtvis nys, brevet är dock "privattillverkat", dvs inte utgivet av posten men dock stämplat av posten.
Britta
Skickat måndag den 1 juni 2009 - 10.24:   

Så du menar att posten sitter och stämplar på nyårsdagen?
P-O Sten
Skickat måndag den 1 juni 2009 - 11.52:   

Du är rolig du Britta :) Posten gör alla förstadagsbrev i förväg, hur ska dom annars hinna börja säljas eller vara ute hos kunderna senast på utgivningsdagen hade du tänkt dig? Dom ställer naturligtvis in stämpeln så att det ska passa oavsett vilken dag det är.
Hm.
Skickat måndag den 1 juni 2009 - 11.57:   

Anledningen till att årtalet är svartare beror på att det är en stämpel där datumet kan ändras. Årtalen sitter på en gummiremsa för sig, månaderna för sig och dagarna för sig.

Årtalet "2009" hade precis börjat användas den 1:a januari, så årtalsdelen på stämpeln var färsk och därmed tydligast.

Alla märken som skickas på sin utgivningsdag är förstadagsbrev. De borde vara mer intressanta än Postens officiella förstadagsbrev, eftersom de är mer "fejk" än de som går med normal post.
Nova Gina
Skickat måndag den 1 juni 2009 - 14.53:   

Han den där Britta som är överallt och tycker till verkar vara en riktigt komisk figur, så många påståenden och så lite kunskap. Varför ständigt lägga sin långa näsa i blöt överallt när han uppenbarligen inte har några kunskaper i ämnet eller något att tillföra.
Stampen
Skickat måndag den 1 juni 2009 - 17.42:   

Tack för svar! Det jag menade var om det var ett oficiellt FDC utgivet av Posten. Frasen "ej tidigare känt" + någon form av enkel vinjett skvallrar om ett mer eller midre diskret försök till lurendrejeri.

Jag undrar också hur brevet blivit stämplat på den röda nyårsdagen om det är framställt av en privatperson. Kanske någon med egen nyckel... Eller som Karl-Bertil Jonsson haft med sig lite hemarbete över jul och nyår. :O