Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Frimärken & mynt » Arkiver fram till 2010-december-30 » Att ta tillvara på ???  

Författare Meddelande
Benny
Oregistrerad gäst
Skickat onsdag den 29 september 2010 - 12.28:   

Hittade ett vykort stämplat 1905
Såg direkt att något inte stämde med trycket på frimärket (jämförde med liknande frimärke)
Bör jag ta tillvara på det??
PP
Oregistrerad gäst
Skickat onsdag den 29 september 2010 - 19.45:   

Tycker det är bra tryck i ditt märke, ja såpass att gubben är på väg av papperet. Nu vet jag just inget om frimärken men om man bara skulle yttra sig om sånt man behärskar skulle det inte bli mycket sagt.
5spänn per hundra
Oregistrerad gäst
Skickat torsdag den 30 september 2010 - 0.33:   

Genom att det är så ocentrerat är det värt mindre än dina vanliga - men tycker du att det tar för mycket plats så!!
PP
Oregistrerad gäst
Skickat torsdag den 30 september 2010 - 2.48:   

Folk är rätt konstig egentligen för ocentrerat måste ju vara ovanligare än välcentrerat och då borde man ju samla på det som är sällsynt. Ovanstående märke som är m e m makulerat på stört är en raritet och borde vara jättevärdefullt. Varför är det inte så? Är vi alltför tyska och vill ha ordning och reda i allt???
Eller är det filateluristerna som är konstig för boksamlarna dreglar ju över feltryck? Man anar här ett nytt samlarområde som skulle kunna få lite fart på den stendöda frimärksmarknaden.
Frimärkssvamlaren
Oregistrerad gäst
Skickat torsdag den 30 september 2010 - 8.26:   

Jag samlar litet av det jag kommit över, men anser inte att jag är någon frimärksexpert, men tror nog att den här förskjutningen inte är tillräckligt stor för att någon samlare skall höja på ögonbrynen.
Det finns däremot oscarsmärken med en sådan förskjutning att man kan se avbildning från nästa märke, eller i de mest extrema fallen från ett märke från sidan och ett annat underifrån eller uppifrån, d.v.s. från tre märken samtidigt.
Ett sådant tryck har ett betydande mervärde som bedöms från fall till fall. Någon direkt katalognotering har åtminstone inte jag funnit.
Benny
Oregistrerad gäst
Skickat torsdag den 30 september 2010 - 11.15:   

Vad skulle man kunna sälja Vykortet för och framförallt var ??
Pelikanen
Oregistrerad gäst
Skickat torsdag den 30 september 2010 - 17.44:   

Vykort säljs med fördel på Tradera, med tydlig bild av fram- och baksida och beskrivning av motiv, ort etc.

Orsaken till att frimärket inte har så högt ekonomiskt värde är att det trycktes i drygt 700 miljoner exemplar. Rekordet har samma Oscar II fast 10 öre röd med över 1 miljard exemplar (svenskt rekord?). Detta just vid den tidpunkt då många skolpojkar började samla frimärken och tillräckligt många finns kvar än idag för att det ska räcka och bli över för alla samlare. Man kan tänka sig att det var dyrt och tidsödande att ta fram nya frimärksmotiv på 1800-talet så samma "gubbe" fick hänga med länge vilket gett upphov till en mängd olika sorters feltryck pga slitna tryckplåtar.

De exemplar som samlare är mest intresserade av är välcentrerade, felfria märken med rak, tydlig stämpel från någon ovanlig ort som många vill ha. Detsamma gäller vykort och hela brev. Att snedcentrerade märken är mindre attraktiva, trots att man kan tycka att snedheten är en kul kuriositet, är att det finns betydligt fler mer eller mindre snedcentrerade märken än det finns absolut rakt centrerade. Som Frimärkssvamlaren nämner ovan finns det en gräns någonstans där snedheten blir så extrem att den blir intressant igen för samlare av feltryck. Man brukar tala om snedcentrering jämfört med felperforering.

Chansen att märket skulle bli exakt centrerat var mycket mindre än sannolikheten att trycket skulle glida iväg åt något håll med de primitiva tryckmetoderna. Man kan t o m se att märken från samma karta är olika mycket snedcentrerade beroende på att tandningsverktyget och tryckplåten inte hade riktigt samma bredd, så trycket försköts lite för varje kolumn.

Någon expert på området kan säkert komma med mer information eller korrigera mig. Samlarområdet Oscar II är en hel vetenskap.
Benny
Oregistrerad gäst
Skickat fredag den 1 oktober 2010 - 9.52:   

Oj,,tack för infon Pelikanen !!
Trevlig sida man hittat,,,
När jag tittade igenom korten så fann jag två stycken kort som är jättefint stämplade,,Baskarp 1948 och 1949..tror det ligger någonstans vid Vättern,,men tydligen så finns det ingen post station där längre??,,är det någon som vet mer???