Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Frimärken & mynt » Arkiver fram till 2011-oktober-6 » Sträng klassning - eller korrekt klassning?  

Författare Meddelande
Nollan
Oregistrerad gäst
Skickat lördag den 12 februari 2011 - 22.13:   

Vissa auktionsfirmor tillämpar s.k. sträng klassning. T.ex. blir en 1+ klassad som 1/1+. Motiveringen brukar vara att köparen alltid skall bli nöjd med sitt köp. Men då riskerar ju å andra sidan säljaren att myntet säljs för billigt!!! Och då blir det nog inga flera inlämningar från den säljaren till den firman. Inte heller bra på lång sikt.

Som jag ser det är sträng klassning lika förkastligt som en alltför generös klassning.
Kvalitetsklassning är ovärderligt för de köpare som inte kan närvara personligen på en auktion. Men då skall den tillämpas korrekt och neutralt. Vad är bäst - blåsa köpare eller säljare? Svaret är givet: Naturligtvis så skall ingen blåsas.

Den mest professionella auktionsfirman är, som jag ser det, den som tillämpar korrekt klassning. Varken mer eller mindre. En 1+ skall klassas som 1+. Inget annat.

Åsikter?
Patte
Medlem
Användarnamn: Patte

Meddelande nummer: 166
Registrerat: 8-2009
Skickat lördag den 12 februari 2011 - 22.47:   

Sträng klassning ger ett seriösare intryck, och är man intressent så säger ju bilder, eller direkt inspektion av myntet i fråga, mer än en kvalitetsbeteckning. Mynt kan ju ha ojämnt slitage, så en noggrannare beskrivning/klassning är bättre än en generell.

Nu är jag mest kamerasamlare, men även inom mitt område används klassning (A, B, C, D, E och minus- och plustecken), och även här finns det ojämnt slitage så att intrycket kan bli t.ex. B+/C. Naturligtvis är bilder nästan oumbärliga även här. (Funktionen är förstås mycket viktig, men här kan jag ju inte dra paralleller till mynt. :-O ) Har en del mynt och brukar kolla myntsidor och aktioner, men jag har inte råd och möjlighet att samla på allt.
Wolf
Oregistrerad gäst
Skickat lördag den 12 februari 2011 - 23.27:   

Intressant frågeställning, men eftersom det är en bedömningssport det handlar om så är ju begreppet "korrekt klassning" lika subjektivt och relativt som allting annat.
Det du "Nollan" egentligen menar är att alla myntbedömmare ska gå efter samma kriterier när man bedömmer, och det vore ju onekligen bra. Men då måste dom ju enas först, och dit är det långt.
Och om dom väl enas om riktlinjerna så blir det ändå som med fotbolls- och hockeydomare, alla blir inte lika duktiga och dom dömer olika.

Det enda som gäller för oss myntsamlare är att lära oss dom olika bedömmarnas nivå. Inget man lär sig i en handvändning, men med tiden får man ett rätt bra hum om saken.
draksådden
Oregistrerad gäst
Skickat onsdag den 16 februari 2011 - 21.08:   

De flesta auktioner har avbildningar av mynten,
vanligen riktigt bra, t.ex. på Internet.
Själv bryr jag mig inte om hur mynten är klassade, jag gör min egen bedömning.
Helhetsintrycket är viktigast.
Två mynt av samma slag kan båda vara invändningsfritt klassade som 1, men ett av dem kan vara betydligt mer åtråvärt pga det är bättre präglat, har en finare patina m.m.
Korrekt klassning är bättre än strikt.
Men vad är det man bedömer: är det förslitningen
eller är det helhetsintrycket. Det verkar inte som om det finns någon riktig konsensus.
Ett specialproblen gällande äldre silvermynt
är att krävs erfarenhet för att bedöma om
svaga detaljer beror på förslitning eller
på svagprägling.
Wolf
Oregistrerad gäst
Skickat torsdag den 17 februari 2011 - 7.08:   

Vi har ett mycket belysande exempel i MISAB 4:s katalog på svårigheterna och svagheterna med kvalitetsbedömningen. Nr 1128, 1129 och 1130 är tre ex av nödmyntet Mercurius klassade 01/0, 01 samt 1+/01. Det lägst klassade myntet har mest röd lyster kvar och det högst klassade har minst (och tillika även ett mindre plantsfel), vilket har gjort att man satt samma utropspris på alla tre. Det ska bli mycket intressant att se slutpriserna på dem.
WB
Oregistrerad gäst
Skickat måndag den 13 juni 2011 - 16.21:   

Draksådden är uppenbarligen en erfaren myntsamlare. Ett mynt av samma konserveringsgrad kan med rätta ha helt olika prislappar. En bra och tillräckligt stor bild säger mer än tusen ord. En korrekt kvalitetsklassning bör i de flesta fall kompletteras med ev. anmärkningar - positiva som negativa.
Jan A.
Oregistrerad gäst
Skickat onsdag den 15 juni 2011 - 18.20:   

Det är faktiskt korrekt. Först tänkte jag att ETT mynt kan väl inte "med rätta ha helt olika prislappar"? Men sedan kom jag att tänka på "experten" som, strax innan Hirsch-konkursen, köpte och doppade!?? Sven Svenssons utsökt vackra Riga-taler, varpå 30.000 kr eller nästan halva värdet försvann i en hast. Ett nidningsdåd som fick sin rätta belöning m.a.o.
BG
Oregistrerad gäst
Skickat onsdag den 22 juni 2011 - 11.54:   

Håller med Nollan ovan: "Vissa auktionsfirmor tillämpar s.k. sträng klassning. T.ex. blir en 1+ klassad som 1/1+. Motiveringen brukar vara att köparen alltid skall bli nöjd med sitt köp. Men då riskerar ju å andra sidan säljaren att myntet säljs för billigt!!! Och då blir det nog inga flera inlämningar från den säljaren till den firman. Inte heller bra på lång sikt"

Jag lämnade själv in ett absolut toppmynt till en myntauktionsfirma som överraskande klassade det som god 01. En tid senare erbjöd ansedda Wallins mynthandel detta mynt på Tradera som 0- och fick det sålt till nästam dubbla priset (i detta fallet flera tusen kronor). Så jag lämnar förstås inte in fler mynt till den auktionsfirman.
BG
Oregistrerad gäst
Skickat onsdag den 22 juni 2011 - 12.04:   

En tid senare köpte jag ett annat absolut toppmynt, även detta klassat god 01 av auktionsfirman. Inte ens med bra lupp kan jag upptäcka minsta slitage, även bottenytan är intakt. När jag avyttrar detta mynt ser jag inga problem med att erbjuda detta som åtminstone 01/0. Säljer jag det dessutom privat så slipper 30-35 % av slutpriset hamna i auktionärens ficka.