Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Frimärken & mynt » Arkiver fram till 2011-oktober-6 » Ska de va så  

Författare Meddelande
Pessimistkonsulten
Oregistrerad gäst
Skickat fredag den 8 juli 2011 - 10.41:   

Nyligen uppmärksammades i radio ett fall med en man som skrivit fel på kuvertet och flyttat frimärket till ett nytt med riktig adress. efter några dagar kom en avi från posten med straffporto för ogiltig frankering. Vad är detta för trams, frimärket hade ju inte används för postbefodran och var därmed giltigt. Har själv gjort samma sak vid flera tillfällen. Det är knappast så Posten skaffar sig goodwill.
erikSim
Oregistrerad gäst
Skickat fredag den 8 juli 2011 - 12.56:   

Obegripligt. Jag har själv gjort så ty precis som du skriver så är ett frimärke giltigt så länge det inte blivit stämplat. Det är så tanken varit med frimärken sedan de infördes 1840.

Vore intressant med en rättslig prövning i tingsrätten som första instans.
PM
Oregistrerad gäst
Skickat fredag den 8 juli 2011 - 14.17:   

Detta prövades redan på 1960-talet, och Posten fick ge sig. Frankeringen är avsändarens ansvar, inte adressatens. Om försändelsen är otillräckligt frankerad har P. att välja: antingen acceptera och dela ut brevet, eller meddela adressaten att han kan lösa ut sitt brev mot erläggande av korrekt porto. Adressaten kan naturligtvis välja att inte lösa ut försändelsen, men kan inte tvingas till det.
KG
Oregistrerad gäst
Skickat torsdag den 28 juli 2011 - 18.35:   

Enligt Posten...
Ett giltigt frimärke ska inte ha varit använt för postbefodran tidigare. Det ska också kunna uppvisa att avsedd fastsättningsanordning (ursprunglig slickgummering eller häftklister) använts vid aktuellt anbringande.
Kan Posten visa att frimärket redan använts, t.ex har stämpelrester så är det ogiltligt. Vidare är det ogiltigt om det klistrats på ett kuvert, blötts bort och limmats på ett annat kuvert med t.ex tejp eller Karlssons Klister. (Om du i senare fallet visar för Posten att du satt frimärket på fel kuvert, så kan de makulera det första och gratis ge dig ett nytt, inga problem).
Vill man lura Posten så går säkert det, det händer betydligt oftare än de få fall Posten ertappar fuskare.