Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Frimärken & mynt » Arkiver fram till 2012-februari-8 » Myntsamlare  

  Tråd Senaste användare Meddelanden Sidor Senaste meddelande
Arkivera tills 2011-oktober-8hbr8-10-11  17:20 
  ClosedClosed: Nya ämnes-trådar accepteras inte på denna sida        

Författare Meddelande
G2A
Oregistrerad gäst
Skickat lördag den 8 oktober 2011 - 17.26:   

Saint-Gaudens 20-dollar 1907-33 anses av många som USA:s vackraste mynt.
http://en.wikipedia.org/wiki/St._Gaudens_Double_Eagle

Tycker Mynrstacken har en poäng i att det KAN vara minst lika trevligt att samla "vanliga" mynt som "ovanliga" dito. På samma sätt som det finns en speciell tjusning i rariteter och lyxexemplar kan det finnas en viss charm i mynt som "gjort nytta" också. Smaken är som baken.

Det vore intressant att se hur många olika numismatiska samlarområden AP:s läsekrets skulle kunna lista. Något hundratal borde väl inte vara några problem ...?
troy ounce
Oregistrerad gäst
Skickat lördag den 8 oktober 2011 - 18.13:   

Här är det väl endast det som finns i Tonkin som samlas. ;)
mvhbwh
Oregistrerad gäst
Skickat lördag den 8 oktober 2011 - 19.09:   

20$ - oöverträffad känsla av rikedom, hm, kanske?
Men historia - nja, historier kanske, men för historia vill det nog till silvermynt - stora thalrar från 1600-talets krig i Europa eller tetradrachmer från Alexander den store! :-O
Grusk
Oregistrerad gäst
Skickat söndag den 9 oktober 2011 - 9.02:   

Samlare brukar ju oftast vara ganska toleranta mot andra samlarinriktningar eftersom man ju vet att det behövs så lite för att man ska trilla dit själv. Men visst finns det ytterligheter som är svårare att förstå.
Jag har en kompis som samlar på skrotbilar, har väl ett 50-tal. Körförbud på dom allra flesta, men han brukar roa sig med att gå omkring och starta dem någon gång per år. Honom vill jag inte byta med...
Hörde en annan snubbe som samlade på bruksanvisningar! Även där har jag svårt att se tjusningen, men problemet är inte mitt.
Fortsätt med "Double Eagles", det stör ju ingen annan. Och jag struntar i vad någon annan anser om mitt variantletande.
brh
Oregistrerad gäst
Skickat söndag den 9 oktober 2011 - 10.33:   

Tredje eller fjärde gången som jag läste Rode Orm av Frans G Bengsson hade jag lyckats köpa en Penny från England kung Etelred. Speciell känsla att titta på den när man kom fram till hans Englandsresa och alla lika dana penny som Orm och alla hans vikingakoleger fick med sig till skandinavien.
Myrstacken
Oregistrerad gäst
Skickat söndag den 9 oktober 2011 - 10.44:   

Hm, önskar jag kunde samla på Double Eagles. Ett får räcka. Däremot stora silvermynt från 1800-talen är förvånansvärt billiga tycker jag, 150-300 kr/st. Utmaningen är att undvika förfalskningar när man handlar på Tradera. Det leder in på en frågeställning jag har angående svenska mynt från perioden. Mellan Gustav III och Oscar II så verkar det ha myntats väldigt lite silvermynt av högre valör, jfm Frankrike, Belgien mfl. Användes sedlar istället, eller var vi helt enkelt bara fattiga och behövde inte så mycket mynt? Riksdaler specie mynten verkar ju också haft samma funktion som Morgandollars, dvs mest ha legat i bankvalv, och inte cirkulerat på marknaden. I USA så var ju sedlar det som gällde i östkuststaterna under 1800-talet. Samtidigt fanns det periodvis myntbrist under första delen av 1800-talet.
brh
Oregistrerad gäst
Skickat söndag den 16 oktober 2011 - 14.59:   

Ibland kan ett enkelt mynt ha en fin historia. USA Jeffersons Nickel utgavs 1938-1965 i nickel, men 1942-1945 behövdes nicklet till krigsindustrin så då fick det bli silver istället.