Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Frimärken & mynt » Arkiver fram till 2012-juni-5 » Oanvända frimärken, värde?  

Författare Meddelande
Jan Fiskare
Oregistrerad gäst
Skickat måndag den 9 april 2012 - 15.47:   

Hej jag behöver hjälp! Har ärvt en mindre frimärkssamling men kan inget frimärken. Det är oanvända Svenska märken i årssett, häften, rullar och lösa märken från 70-90 tal. Är det det nominella värdet som gäller? Var säljer man i så fall? Kan man gå på posten och lösa in dom? Finns det värderingkataloger? Tacksam för svar!
skyttorparn
Oregistrerad gäst
Skickat tisdag den 10 april 2012 - 0.11:   

Hej du!! Tyvärr får du vara lycklig om du kan få ut halva nominella värdet på dom,så illa är det!!!
Smartingen
Oregistrerad gäst
Skickat tisdag den 10 april 2012 - 0.51:   

Använd dem på vanliga brev och skrymmande brev (paket). Då får du ut det fulla nominella värdet.
Eller sälj dem på Tradera, till folk som använder dem, då de själva sålt varor som ska skickas runtom i landet.
BG
Oregistrerad gäst
Skickat tisdag den 10 april 2012 - 9.22:   

Har du ett större parti med blandade valörer kan du sälja partiet på Tradera och få upp till ca. 70 % av nominalvärdet, ju större andel högvalörer desto bättre betalt får du.

För vissa moderna häften kan värdet vara högre än nominalvärdet, detta gäller främst om häftet är en s.k. "trippel", dvs har tre markeringar, kontroll kan ske med Facitkatalog. Hoppas du får "napp"...

Man kan inte längre lösa in nominal på posten. Det gick tidigare (iaf på 1960-talet, och ev. 1970-talet). Någon som har en uppgift när? Var det när Ove Rainer var generaldirektör?
BG
Oregistrerad gäst
Skickat tisdag den 10 april 2012 - 12.04:   

Men, som sagt, det ekonomiskt fördelaktigaste är om du kan använda märkena själv, så får ut fulla värdet. Svenska frimärken gäller tills vidare och ändras först om och när Sverige övergår till Euro.

Eller varför inte börja samla frimärken själv? En trevlig hobby!
Ulfox
Medlem
Användarnamn: Ulfox

Meddelande nummer: 2
Registrerat: 5-2012
Skickat torsdag den 17 maj 2012 - 20.39:   

Ja, tyvärr är det så. Moderna svenska frimärken efter 1965 har lågt samlarvärde, beroende på att väldigt många, ofta icke samlare, köpte dessa i tron att de skulle bli värdefulla. Därför finns det mänger att sådan s.k. nominalvara. Bästa värdet är att frankera med dom själv. Alternativ 2 sälj på Tradera. Brukar ge 70% av nominal. 3: Sälj till handlare max 50%. Beror på valörer.

Ett undantag på värdet är de så kallade rabattfrimärken som gavs ut 1979–1990. De två första årens märken är valörlösa och har text INRIKES POST, övriga har valör och text PRIVATPOST. Alla dessa är i det mindre, nästan kvadratiska formatet. Dessa kan än i dag användas för dubbelt porto och betingar därför ett försäljningspris kring sex kronor stycket.
OBS! Rabattfrimärken från 1991–1993 är i lite större format och gäller inte på samma sätt och därför kan betraktas som ”vanliga” frimärken.
http://www.filateli.info