Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Frimärken & mynt » Arkiver fram till 2012-juni-5 » Kvalitetsbedömning - Myntklassning  

Författare Meddelande
1563-1876
Oregistrerad gäst
Skickat torsdag den 12 april 2012 - 18.13:   

Hur kommer det sig att en blanksliten Oskars-tvåkrona klassas som 1? eller 1?/2 medan en äldre riksdaler ofta verkar bedömas efter en helt annan skala? Det måste väl ändå varit ganska länge sedan denna höll kvalitet 1/1+.

http://img.tradera.com/mega/061/142342061_1.jpg
Zoe
Oregistrerad gäst
Skickat torsdag den 12 april 2012 - 18.43:   

Ofta tycker man att klassningen blir slappare ju äldre mynt det är, men det är delvis (men inte helt) en illusion då man måste väga in präglingen. För äldre mynt är "klassning" ett alltför grovt mått, bättre är (som Aurum gör) att dels ange slitaget på sedvanligt sätt samt att även ange präglingskvalitén. Dessa både parametrar ger en bättre bild av myntet. Ett extremt dåligt präglat mynt kan ju ha relativt bra klassning, till exempel.

Vad gäller myntet du nämner så håller det inte 1/1+ även om man skulle "skylla på" extremt dålig prägling, någon måtta får det vara. Säljaren skriver (som så ofta) "cirka"-kvalité, vilket ger utrymme för tolkningar. "Ca 01" kan man ju skriva om ett "1+/01" om man slirar med sanningen.
Zoe
Oregistrerad gäst
Skickat torsdag den 12 april 2012 - 18.49:   

Forts.
Både Misab och Nordlind anger bara en parameter ("klassning"), vilket ibland får märkliga effekter, nämligen att ett mynt som ser "bättre ut" (än ett annat) har klassats lägre eftersom man man vid klassningen gjort en slags hybrid av slitage och präglingskvalité, vilket kan få mörkliga effekter. Aurums metod är helt överlägsen och ger bättre information.
Zoe
Oregistrerad gäst
Skickat torsdag den 12 april 2012 - 18.59:   

Här en annan daler (annat årtal, samma regent) från Aurum auktion 6, obj. 124, klassad 1/1+ (och med "normal prägling" eftersom ingen bokstav finns i katalogen):

Skiljer sig rätt mycket från myntet i länkan ovan.
fem i halv
Oregistrerad gäst
Skickat torsdag den 12 april 2012 - 21.26:   

Vad är det för material i myntet ovan? Modellera? :-)

Amerikanarna testade med "teknisk klassning" för en 40-50 år sedan, men fick lägga ner det p.g.a. att i realiteten är den enda anledningen att överhuvudtaget klassa mynt, strikt ekonomisk.

Svagpräglingar identifieras genom att motliggande partier är svagare än resten av myntbilden. Förekommer även på ringslagna mynt, men är naturligtvis vanligast på mynt slagna på handskrodade myntämnen.

Präglingskvalitet och färg/patina, parameterar som får allt större betydelse, anges traditionellt separat utöver konserveringsgraden. Försöken att "baka in det i helheten" har alla misslyckats.

En bra bild (till skillnad från den ovan) säger mer än tusen ord.
Zoe
Oregistrerad gäst
Skickat torsdag den 12 april 2012 - 21.49:   

Ahh, snart ska väl alla handlare, korta som långa, åka till Frimynt, då kan vi andra i godan ro fortsätta tråden om kvalitsbedömning utan att slira in på annat. Något att se fram emot med andra ord.
mobilt uppkopplad
Oregistrerad gäst
Skickat torsdag den 12 april 2012 - 22.07:   

ZZ-Zoe: Vad är det nu du "slirat in på"? Så ON topic har väl du aldrig varit. :-)
gute
Oregistrerad gäst
Skickat torsdag den 12 april 2012 - 22.59:   

Aurum verkar inte finnas kvar längre. Hemsidan har inte uppdaterats sedan februari 2011. Kanske har dom fullt upp med annan verksamhet? :-O
Zoe
Oregistrerad gäst
Skickat fredag den 13 april 2012 - 12.12:   

Hemsidan uppdaterades inför senaste auktionen i fjol. I vår anordnar de ingen auktion, kanske på grund av brist på inlämningar (säkert tufft att konkurrera med Misab och Nordlind). Tycker Aurum iaf kan uppdatera hemsidan med nuvarande status och planer för framtiden - det tar inte många minuter att uppdatera. Kom igen!