Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Frimärken & mynt » Arkiver fram till 2012-oktober-28 » Schweiz nr.1 - Vad är detta?  

Författare Meddelande
Anna Conda
Oregistrerad gäst
Skickat fredag den 13 juli 2012 - 12.05:   

Har ett frimärke som verkar vara identiskt med Schweiz nr.1 (med lodrätta röda ränder). Dock har mitt märke siffror i hörnen, och det ska det ju inte vara. Det verkar vara postgånget, så det kan väl knappast vara ett provmärke? Och knappast någon förfalskning heller - ingen ville väl gjöra en förfalskning som är olik originalet. Så vad är detta - är det någon som vet något? Tacksam för svar.
knodden
Oregistrerad gäst
Skickat fredag den 13 juli 2012 - 18.40:   

Här är i alla fall bild på ett äkta märke om det nu kan vara till nån hjälp för nån

https://stampauctionnetwork.com/y/973/343.jpg
filateli.info
Oregistrerad gäst
Skickat söndag den 15 juli 2012 - 15.33:   

Jämför man bilden av ditt märke och det äkta så ser man kraftiga skillnader. Förutom siffrorna i hörnen, texten Lokal Taxe fetare stil, streck mellan orden. Den rutade bakgrunden med fina linjer på ett äkta är betydligt enklare. Ditt märke verkar inte tryckt med svart, o.s.v.

Ditt märke har alltså ett enklare utförande än ett äkta. Det liknar mera de essayer som trycktes innan man beslutade om den slutgiltiga utformningen. Se bild här:
http://www.klassische-philatelie.de/verkauf/index.asp?sort=gorder&gid=23&suche=& datep=
filateli.info
Oregistrerad gäst
Skickat söndag den 15 juli 2012 - 15.37:   

Som du ser är ditt mera likt en s.k. Esslinger essay - Esslinger hette tryckeriet. Essayer var förslag eller provtryck av det blivande frimärket.

Hörnsiffrorna på ditt och på essayen bildar 1843, d.v.s. Det år frimärket gav ut. Förslaget med årtal i hörnen refuserades - det kan ha inspirerats av att det engelska one penny black hade bokstäver i hörnen - men onekligen opraktiskt med årtal om märket skulle vara giltigt under mer än ett år.

Beklagar uppdelningen men forumet klarar tydligen inte lite längre meddelanden.
http://www.filateli.info
yasse
Oregistrerad gäst
Skickat söndag den 15 juli 2012 - 16.37:   

I den här texten från 1949 som ligger ute på nätet bedöms dylika märken med avvikande utseende och med siffror i hörnen vara förfalskningar av essayer (om jag tolkat rätt). Det framgår också att Esslinger-essayerna i praktiken är likadana som originalen förutom 18 och 43 i de två nedre hörnen.

http://www.swiss-stamps.org/EssayProofJournal/EPJ24.pdf

Sen finns det här en trevlig auktionskatalog om man är intresserad av klassiska märken från Schweiz.
http://www.scribd.com/doc/40061351/Schweiz-8270-8455
filateli.info
Oregistrerad gäst
Skickat måndag den 16 juli 2012 - 2.02:   

Jap, så är det, dessa märken med siffror i hörnen är inte förfalskningar av frimärket, som man ansåg tidigare, utan en förfalskning av essayen.

Har ditt märke något värde? Jag vet inte men skulle inte utesluta att det kan finnas ett visst värde. Vissa förfalskningar sedan 1800-talet betalas ibland på auktioner bättre än originalen.
Anna Conda
Oregistrerad gäst
Skickat onsdag den 18 juli 2012 - 9.30:   

Tack så mycket för informationen. Jag är dock inte övertygat att det verkligen är en förfalskning. Om jag förstått rätt så har Esslinger-essayen siffrorna 18 och 43 i de nedra hörnen. Varför skulle man göra en förfalskning som är olik detta? Och varför skulle man förfalska en essay i stället för det riktiga frimärket? Finns det verkligen inte nyare information än den från 1949?
george
Oregistrerad gäst
Skickat onsdag den 18 juli 2012 - 10.10:   

Den här har av experter bedömts som förfalskning i över 100 år.

Varför gjorde förfalskaren så snygga siffror i hörnen jämfört med Esslingers essay? Endera ville han snygga till sitt verk, det kunde ju ses som en senare essay. Förfalskningen är gjord redan 1800-talet och information och avbildningar var inte lika spridda som idag. Eller så hade han ingen original essay utan ett originalfrimärke och kände till att essayen hade siffror i hörnen, men visste inte hur de verkligen såg ut eller var placerade.
yasse
Oregistrerad gäst
Skickat onsdag den 18 juli 2012 - 10.12:   

Det är ju det som är grejen med att göra en falsk essay, den ska inte vara likadan som original eller andra kända essayer. Gör man en "kopia" av känt originalmärke eller essay så lär det synas att det inte stämmer och det blir lätt att avslöja. Genom att göra en helt "ny" typ av essay så kan man istället påstå vadsomhelst.
zurich4er
Oregistrerad gäst
Skickat onsdag den 18 juli 2012 - 10.55:   

Citat: "Och varför skulle man förfalska en essay i stället för det riktiga frimärket?"

Essayer var ofta i enklare utförande, jfr linjerna på ditt och originalet. Det var därför ofta enklare förfalska essayen. En essay kan vara lika mycket värd, eller till och med mera, än det slutliga frimärket.
Anna Conda
Oregistrerad gäst
Skickat torsdag den 19 juli 2012 - 10.33:   

Stort och varmt tack till alla som svarat! Jag är verkligen imponerad över all den kunskap som finns i lilla Sverige om ett så speciellt frimärke. Men så är frågan - vad gör man med en falsk essay? Soptunnan? Även om det har något värde så är det väl knappast lagligt att sälja en förfalskning?
Lage
Oregistrerad gäst
Skickat torsdag den 19 juli 2012 - 10.47:   

Är det en förfalskning som är värd mer än orginalet så är det lagligt. Det finns prejudikat på det!
Det var en mynthandlare i Stockholm som fick sitt lager av "Kievtior" konfiskerade av polisen, men efter domstolsutslag fick han dem tillbaka och fick fortsätta sälja.
Sperati
Oregistrerad gäst
Skickat torsdag den 19 juli 2012 - 18.19:   

Är väl rätt självklart att det dessutom är fullt lagligt att sälja en förfalskning av gamla icke gångbara mynt och frimärken. Bara man anger att det är det förstås. Folk samlar på sådant i rätt stor utsträckning.
zurich4er
Oregistrerad gäst
Skickat torsdag den 19 juli 2012 - 20.12:   

Har ditt märke något värde? Vissa förfalskningar sedan 1800-talet betalas ibland på auktioner bättre än originalen. Självklart är det lagligt, om man inte låtsas att det är de äkta varan.