Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Frimärken & mynt » Arkiver fram till 2013-februari-21 » Frimärksbok från 1911 med frimärken, något värde?  

Författare Meddelande
Peter2255
Oregistrerad gäst
Skickat måndag den 14 januari 2013 - 20.51:   

Hejsan
Kom över en gammal samlarbok i en secondhandbutik för ett tag sedan som jag nu hittade på i källaren igen, har alltid vart lite nyfiken på om det finns något värde i det som finns i den.

Jag tror den är från 1911 med plats för många tusen frimärken och platser för specifika märken från 72 länder. tidigaste frimärkena är från ~1845 och senaste 1914. Nu är ju boken långt ifrån full och skulle uppskatta att det är runt 1500-2000st från 1845 till 1910~.
http://i46.tinypic.com/2dj88df.jpg

Skicket på dessa är ofta väldigt bra och en del från början av 1900 är ostämplat, jag har hitintills inte sett något som är vikt eller missfärgat så tidigare samlaren har nog lagt ner lite tid på att hitta de rätta.
De är dock "limmade" med en genomskinlig pappersbit på baksidan som kanske försämrar värdet en del?
Men finns det något samlarvärde i dessa märken? Finns det någon marknad för ett frimärke från Nicaragua från 1895? som exempel.
Tog en par bilder på de Svenska sidorna och de är nästan kompletta.
http://i48.tinypic.com/2z6uqz9.jpg
http://i46.tinypic.com/6f2tc8.jpg
http://i50.tinypic.com/xpzev5.jpg
BG
Oregistrerad gäst
Skickat tisdag den 15 januari 2013 - 9.51:   

Nästan alla äldre frimärkssamlingar kännetecknas av att det primära var att "fylla luckor" i album, kvalitén kom i andra hand. Märkena sattes fast med äldre faststättare eller limmades direkt på albumbladen och var sedan sedan relativt oskyddade. De svåraste märkena saknas nästan alltid (och finns de med är de nästan alltid i dålig kvalité).

Sverigedelen du visar har också bara de allra enklaste märkena (förutom en snedcentrerad 4-skilling med stämpel+bläckskrift?) och med trista stämplar. Även om märkana är felfria så är värdet ringa. Om övriga länder ser ut på samma sätt är värdet ringa. Att du hittat samlingen i en secondhandbutik talar också mycket för ett obetydligt värde.
Uffe
Medlem
Användarnamn: Uffe

Meddelande nummer: 265
Registrerat: 8-2009
Skickat tisdag den 15 januari 2013 - 13.04:   

På de stämplade så gör fastsättaren inte så mycket, den går att tvätta bort, värre är på de ostämplade om de är postfriska. De räknas inte som postfriskt längre. Vissa av märkena bör kollas vilken typ av vattenmärke och tandning de har.
Vet ej vad BG menar med "ringa värde" Men som läget ser ut idag får man bara en bråkdel av vad som står i frimärkskatalogerna typ Facit. I Facit kan du kolla de Skandinaviska märkena, annars så finns Standley Gibbons kataloger eller då hellre Michel katalogerna. De brukar finnas på biblioteket.
Pelikanen
Oregistrerad gäst
Skickat tisdag den 15 januari 2013 - 18.39:   

24:öringen med den fina Uddevalla-stämpeln kan säkert inbringa någon hundralapp på Tradera om märket är i felfritt skick. Utöver den är det väl mest vanliga svenska märken i normalkvalitet såsom nämns ovan.
Peter2255
Oregistrerad gäst
Skickat tisdag den 15 januari 2013 - 22.31:   

Som jag förstår det är det mestadels stämplarna, vattenmärkningen och tänderna som avgör värdet på ett frimärke, jag har samlat mycket som liten och har säkert 30k märken till 1950 och tidigare, för mig som inte kan saken skulle det säkert ta år att gå genom och sälja av, men hur lång tid kan det ta för en erfaren handlare inom området? Kanske en butik som köper/säljer?

BG: Det stämmer att det är bläckskrift på den, sådana defekter försämrar också värdet antar jag. Vad det gäller ursprungen på den gamla boken så vet jag att det kommer från ett dödsbo och allt blev hämtat av butiken/återvinningen. Väl där såldes den som bok då de inte såg att det var en frimärksbok för 5kr.
Förväntade mig aldrig något värde i den men om det nu finns några oslipade diamanter bara på de svenska sidorna så finns det kanske fler?
Tog mig en titt på den engelska sidan och där finns det ett par olika "one penny"s bla 1841 brun som jag förstår det brukar kunna ge några hundra vid bra skick?

Uffe: Tack så mycket för den informationen och tipsen, ska ta en tur till biblioteken och titta upp de äldre iaf.

Pelikanen: Tack, börjar förstår att det egentligen inte är åldern på märket som gör det mesta.