Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Frimärken & mynt » Svenska frimärken hetare än någonsin  

Författare Meddelande
Solander
Medlem
Användarnamn: Solander

Meddelande nummer: 14
Registrerat: 7-2012
Skickat fredag den 27 september 2013 - 16.46:   

Artikel i Dagens Industri:
http://www.di.se/artiklar/2013/8/30/svenska-frimarken-hetare-an-nagonsin/

----------------------
Det är roligt samla frimärken
http://www.filateli.info
Schyssta_gösta
Medlem
Användarnamn: Schyssta_gösta

Meddelande nummer: 2616
Registrerat: 7-2010
Skickat fredag den 27 september 2013 - 19.50:   

Rubriksättningen är ju direkt lögnaktig. "Svenska frimärken hetare än någonsin" är verkligen inte samma sak som "Den svenska marknaden är bland de hetaste i världen just nu".
Kunniga_gösta
Oregistrerad gäst
Skickat tisdag den 10 december 2013 - 9.31:   

Den svenska frimärksmarknaden består till största delen av svenskt material.
Gösta Fåglum
Oregistrerad gäst
Skickat tisdag den 10 december 2013 - 22.35:   

Heta frimärken ... brinner väl upp ...?
Rödvinshögern
Oregistrerad gäst
Skickat torsdag den 12 december 2013 - 0.17:   

Med tanke på att det finns flera mynthandlare med butik i sthlm, men knappt några frimärksbutiker, förutom Coop & Ica, så tror jag inte att den svenska frimärksmarknaden mår särskilt väl. För myntsamlandet har Tonkin gjort en stor insats genom att för allmänheten systematisera och värdera mynt på ett bra sätt. Detta kan inte sägas om Facit, som snarast bidragit till förfallet för frimärkssamlandet genom sina grova övervärderingar.
BG
Oregistrerad gäst
Skickat torsdag den 12 december 2013 - 21.34:   

I princip alla frimärkskataloger världen över har alldeles för höga värderingar av frimärken.

I USA provade man för ett antal år sedan att kraftigt sänka värderingarna. Vad hände? Det blev ett ramaskri bland handlare, så mycket att de katalogerna fick höja priserna igen.

Det har varit en tradition så länge frimärkskataloger har funnits. Facit och Michel m.fl. har försökt "lösa" detta genom att höja kvalitetskraven för märkena, men värderingarna är ändå alldeles för höga.

Frimärkssamlingar kan man oftast köpa för 10 % av kataloger om det rör sig om stämplat, något högre om det rör sig om ostämplat/postfriskt.

Tonkins Myntboken dras med problemet att äldre svenska mynt är kraftigt undervärderande. Som en tumregel kan man säga: Ju äldre mynt, desto kraftigare undervärdering. Även nyare mynt är undervärderade. Tonkins raritetsbeteckningar XR och R är också något godtyckliga och de används inkonsekvent, något som är källa till förvirring.

Det bra att det finns en värderingsbok för mynt (så der man i alla fall vilka mynt det finns) men Myntboken kan ju inte användas för att värdera en samling eller för att bilda sig en uppfattning om vad man ska betala på en myntauktion eller vad man ska begära när man säljer, för detta krävs erfarenhet.

Visst går det att publicera värderingsböcker för mynt och frimärken med värderingspriser som avspeglar verkligheten. Att det knappt finns sådana värderingsböcker i dag kan sägas vara kombination av tradition, ekonomiska skäl, lättja och inkompetens.

Detta bidrar förstås inte på något sätt unga människor att börja samla mynt eller frimärken, som i grunden är trevliga hobbies.
BG
Oregistrerad gäst
Skickat torsdag den 12 december 2013 - 21.39:   

Rättelse: Tonkins Myntboken övervärderar "nyare" mynt. Med "nyare" menas här mynt fr.o.m. förra sekelskiftet.
arvid 89år med muntorrhet
Oregistrerad gäst
Skickat fredag den 13 december 2013 - 0.11:   

Frimärkenas tid är förbi!
Det har slickats på kungar och drottningar allt för länge tycker jag nu slipper man slicka längre det är bara och sätta på nu för tiden.
Rödvinshögern
Oregistrerad gäst
Skickat tisdag den 17 december 2013 - 0.12:   

Tonkin träffar ändå rätt väl på vanligare mynt mellan ca 1670-1870. Man skall inte glömma att det skett en kraftig prisstegring på äldre mynt de senaste 10-15 åren, så det kanske inte är så lätt att hänga med. Uppenbart är Tonkin intresserad av kronmynt, då han i någon av upplagorna förde fram att öresmynt av högsta kvalité var undervärderade i förhållande till sällsyntheten. Kan ju vara så att hans personliga intresse speglar värderingarna. Att samla på kronmynt och äldre mynt är ju två vitt skilda saker. Bevekelsegrunderna kan vara helt olika. Samlar man kronmynt och vill ha varje årtal och variant, kan man väl lika gärna samla golfbollar....Äldre mynt kan spegla ett historiskt intresse. I det senare fallet spelar ett årtal eller variant mindre roll, men en mynttyp större roll.
draksådden
Oregistrerad gäst
Skickat torsdag den 6 november 2014 - 8.08:   

Jag trodde aldrig att jag skulle börja samla frimärken igen. Orsaken till att jag slutade var att frimärken är mycket sköra och att jag inte är så fingerfärdig.
Men suget efter frimärken har jag tydligen haft kvar. Lösningen, om man inte är pincettvirtuos, är att samla brev, vykort eller brevkort som är frankerade. Detta ger betydligt mer än att samla endast frimärkena.Gamla, frankerade brev, från frimärkets barndom innebär vanligen att brevet och det påklistrade frimärket är skrivet på samma papper. Det gör dessa objekt till historiska dokument- visserligen anspråkslösa i regel men betydligt mer spännande än enbart frimärket.