Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Frimärken & mynt » Arkiver fram till 2014-maj-12 » Ovanlig färg på "Selma" 20-kronorssedel?  

Författare Meddelande
Mattias20
Oregistrerad gäst
Skickat fredag den 8 november 2013 - 10.59:   

Jag har hittat en sedel som jag aldrig sett förut, det är en "vanlig" tjugokronorssedel fast med färger som en hundrakronorssedel (sedeln högst upp på bild). Jag vet ju att det ett tag fanns en större modell av 20-kronorssedlar som hade liknande färger som 100-kronorssedlarna men den sedel jag hittat är exakt samma storlek som den nya. Efter jag såg denna "selma" så har jag tittat på säkert hundra olika sedlar men alla har samma färg, den där lite mer gröna. Har någon information om min sedel med blåare färg? Det hade varit roligt att veta!selmorna
Uncas
Oregistrerad gäst
Skickat fredag den 8 november 2013 - 14.28:   

Troligen någon som glömde tömma fickorna innan tvätten. Inget färgfeltryck alltså.
Mattias20
Oregistrerad gäst
Skickat fredag den 8 november 2013 - 15.00:   

Tack för svar! Dock så har den även en annan namnunderskrift på baksidan än de andra jag sett, det är ju två signaturer på varje sedel och en av dem är annat namn på den "blåa" sedeln (tyvärr tog jag ingen bild på baksidan). Är det annars vanligt att sedlar ändrar färg i tvätt? vet man vilka färger de ändrar till?
Emmot
Oregistrerad gäst
Skickat fredag den 8 november 2013 - 17.05:   

Jag har en tvättmaskin med en massa program för olika tvättar.
Det finns även ett vred där man kan ändra namn på det man tvättar, dvs. ett par Rappson jeans läggs i maskinen och vredet ställs på Levis.
När tvätten är klar så vips har man ett par Levis.
Det är nog det vredet man använt när sedeln tvättades.
Uncas
Oregistrerad gäst
Skickat fredag den 8 november 2013 - 21.08:   

Mattias20: Går inte att svara allmänt på din fråga, beror på vad som funnits i tvätten i övrigt. Har själv råkat ut för detta då jag haft sedlar som kommit med i tvätten. Har inte hänt så många gånger så min statistik är bristfällig, man just den här turkogröna färgen känner jag igen. Kan även hända om man splillt dryck över sedeln eller om sedeln legat ute. Finns många förklaringar.
Kama Tarkhan
Oregistrerad gäst
Skickat fredag den 8 november 2013 - 21.21:   

Minns när tanten tvättade en bunt hundringar åt mig, det blev bara en massa små flarn av dom. Det höjde inte värdet direkt och inte vet jag vilket vred hon körde med.
Mattias20
Oregistrerad gäst
Skickat fredag den 8 november 2013 - 21.43:   

Och det med annan namnunderskrift? Borde inte hänt i tvätten men vem vet.
Uncas
Oregistrerad gäst
Skickat fredag den 8 november 2013 - 23.01:   

Signaturerna på svenska sedlar ändras med åren. Signaturerna är riksbankschefen och riksbanksfullmäktiges ordförande. Dina sedlar är tydligen från 1998 och 2006 och då var det inte samma personer.