Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Frimärken & mynt » Puh, blir så trött.... » Arkivera tills 2014-oktober-7  

Författare Meddelande
myntnovisen
Oregistrerad gäst
Skickat måndag den 6 oktober 2014 - 17.27:   

Vad ska man reagera på i den annonsen?
Basinfo
Oregistrerad gäst
Skickat måndag den 6 oktober 2014 - 17.44:   

Att myntet är långt ifrån toppskick. Portträttsidan på myntet är hårt sliten som framgår av bilden. Se slitaget på håret och örat. Myntet är värd silvervärdet, inte 125 kr.
NisseHult
Oregistrerad gäst
Skickat måndag den 6 oktober 2014 - 22.44:   

1/1+ Varje person har sin egen åsikt om graderingar. Det här myntet är inte ocirkulerat, helt klart. Se även kronan på frånsidan, mittraden med pärlor är nedsliten - också ett bra ställe att kolla. Varje typ av mynt har sina speciella ställen där man ser förslitning först. Myntboken ger inte mycket hjälp bildvis, vad gäller graderingar. Dåliga bilder. Det tar många år i anspråk att lära sig varje typs förslitningar och vi ser att många, om inte de flesta, inte är så kunniga på att se detaljerna. Så på Tradera får man ta det för vad det är, en hobby för många, utan särskild kunskap - och blodigt allvar på den andra sidan. De utan kunskap borde vara försiktigare i sina uttalanden om graderingen. De kunniga ser ju skillnaden på ocirkulerat och cirkulerat och undviker naturligtvis ett sådant mynt som ovan. Ett tränat öga ser ju allt. Så är man inte så bra på mynt, bör man ju låta budaren avgöra vad det är och inte försöka sig på att gradera något man inte har kunskap om. En oerfaren samlare kanske går på den felaktiga graderingen och när han väl kollar sin samling som består av mer normalslitna mynt, blir det inte roligt för honom. Tradera är ju som sagt var, bara en mellanhand som inte bryr sig om vad folk säljer. Speciellt inte mynt. Så till syvende och sist, är det köparens kunskaper som gäller och man bör skaffa sig mer kunskap innan man naivt tror att varje säljare är ärlig. Det pågår mycket lurendrejerier på mynt på den här planeten. 28-35kr för det här myntet är mer skäligt. För amatören är det viktigt att först inhandla de typer man tänker samla på och köpa dem hos en bra mynthandlare i 0-gradering och lära sig vad som är vad - för att undgå andra amatörers fel och även lurendrejare. Det borde finnas en bok med riktiga typmynt och deras olika förslitningsgrader - på ordentliga foton, så folk förstår vad det hela gäller. Till dags dato har jag inte sett en sådan bok, trots mina 50 år som myntsamlare. Bilder säger mer än text. Text kan förvirra den ärligaste amatören.
BG
Oregistrerad gäst
Skickat måndag den 6 oktober 2014 - 23.58:   

Tycker nog att Myntboken 2014 (sid 10-17) har hyggliga bilder och beskriver med pilar vad man ska vara uppmärksam på när det gäller slitaget. Varken SM-boken eller Sveriges Myntförteckning har något liknande. Tycker nog att Tonkins myntboken hjälpt många nya samlare att tränga in i myntsamlandets värld. Förvisso är värderingspriserna (i synnerhet för äldre mynt) missvisande, men Myntboken listar alla mynt i sina huvudtyper (plus otaliga varianter) från Gustav Vasa och framåt.

Ett bra sätt att lära sig myntgradering för kronmynt är att köpa mynt i olika kvalitéer för en billig peng, sedan lägga dem på en rad med allt mer ökat slitage.
S60t5
Medlem
Användarnamn: S60t5

Meddelande nummer: 24
Registrerat: 9-2014
Skickat tisdag den 7 oktober 2014 - 18.31:   

http://www.tradera.com/item/220122/217167505/2-kr-1904

En, för mig, helt obegriplig bedömning.
Sorgligt att en "seriös" mynthandlare står för den.
SimonP
Oregistrerad gäst
Skickat tisdag den 7 oktober 2014 - 19.37:   

Här är en 2 kr 1904 klassad 01 från Misabs senaste auktion som jämförelse:

Ingen bra bild, visar dock ändå skillnaden i kvalité jfr med myntet på Tradera.
SimonP
Oregistrerad gäst
Skickat tisdag den 7 oktober 2014 - 19.39:   

Både vad gäller slitage och lyster. Ett kronmynt i 01 får bara ha helt obetydligt slitage på de högsta partierna på myntet.
Puttee
Oregistrerad gäst
Skickat tisdag den 7 oktober 2014 - 20.19:   

Det kan väl inte vara så seriöst med skannade bilder?