Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Frimärken & mynt » Puh, blir så trött.... » Arkivera tills 2014-oktober-8  

Författare Meddelande
NisseHult
Oregistrerad gäst
Skickat onsdag den 8 oktober 2014 - 13.56:   

Hade inte tänkt att skriva en bok här - man får bara 4kb text per inlägg. Rörigt eller ej, så får det väl igång någon diskussion om vetenskapen om mynt. Påstår inte att jag är ett proffs på varken mynt eller svenska.

Angående slabbade mynt - det är mynt som är inpackade i en hårdplasthållare. Av agenter eller ordinarie organisation. Där förekommer även fel i dessa texter på dessa förpackade mynt. Där även mynt kan vara rengjorda i en speciell vätska som även ska ge ett litet ytskydd. Svårt oxiderade mynt med nolla, sätter väl tveksamhet till att rengöras, för man vet inte resultatet i förväg.

Jag bara refererar vad jag nyligen sett på eBay och det är absolut inte en genomgående kritik för varken Newman eller andra - eller för dens skull slabbade mynt. Bara exempel, på vad experter också kan åstadkomma - att försätta en samlare i frustration om vad egentligen man säljer.

Personligen väljer jag 1/1+ för min samling. Kabinettförvarade, så att jag kan ta fram ett mynt och kolla det vid behov. Så jag är inte en förespråkare eller negativ till slabbade mynt. Bara inte mitt sätt att samla.

Vi kan väl också passa på att ta upp hanteringsskador som uppstått hos ett myntverk. Hur ofta ser vi inte texten "från myntrulle, UNC/ocirkulerad/nolla". Mynten kan dock ha pyttesmå repor eller en pytteliten kantskada, men ändå anses som en nolla. Men det är väl upp till samlaren vad denne anser vara roligt att samla på och dennes tycke för dylika nyare mynt.

Om ag inte minns fel, gick väl det dyraste röret 1-kronor från 2013 på över 800Kr... och sedan lugnade det ner sig och har sedan inte sett ett 2013 rör på länge. Frågan är väl hur säljarna hanterat mynten utanför röret, slängt upp en massa på bordet, satt fingeravtryck på dem osv. Lockar inte så många till köp där, speciellt inte dom som jagar UNC mynt.
NisseHult
Oregistrerad gäst
Skickat onsdag den 8 oktober 2014 - 14.10:   

Kan heller inte låta bli att ta upp "bakade mynt". Det förekommer en pasta som man lägger på koppar och bronsmynt - och sen "bakar" i ugnen. Allt för att täcka skador och ärg. Om man drar kanten på ett vitt papper och får ett brunt streck, så är myntet oftast "bakat".

Samlare har väl i alla tider försökt att hitta ett bra sätt för att skydda sina mynt mot oxidering/ärg. Där kommer de klarlackade mynten in. Ett otyg, ett av många sätt. Men det fordrar väl en metallurg och lackering i luftfritt och vetenskapligt rätt sätt - för att undå för tunnt lager lack och utan luft bubblor. Dessutom måste mynten i de fallen vara kliniskt rena, för minsta nedsmutsning gör att lacken lossnar och vi ser ett fult och fläckigt mynt. Ordet "lackrester" förekommer då och då på myntauktioner.
S60t5
Medlem
Användarnamn: S60t5

Meddelande nummer: 29
Registrerat: 9-2014
Skickat onsdag den 8 oktober 2014 - 14.27:   

NisseHult, När det gäller ett "noll mynt" så kan jag hålla med om att kvalitén kan med rätta anges till tex: "kvalité 0 med kanthack", eller för att ta ditt ponerade exempel ovan: "kvalité 0 med lätt rispa".
Däremot kan man inte säga "kvalité 0 med lätta hanteringsmärke". Då är det inte "noll" längre, utan då måste myntet graderas till 01á0 (01/0).
Att man ofta ser texten "från myntrulle, ocirkulerad" är en helt annan sak. Ja, mynten är ocirkulerade men inte nödvändigtvis "nollor". Man kan inte ta 20 st "nollor", lägga i en påse, skaka påsen i 10 minuter och sedan tro att man fortfarande har 20 st "noll"-mynt. Det håller inte.
S60t5
Medlem
Användarnamn: S60t5

Meddelande nummer: 30
Registrerat: 9-2014
Skickat onsdag den 8 oktober 2014 - 14.37:   

Jag har (och gör delvis fortfarande) samlat på amerikanska Morgan Dollar. Vilket gjort att jag ofta kommit i kontakt med det amerikanska graderingsystemet. Det har både sina fördelar och nackdelar. Fördelen är ju att man mer exakt kan gradera ett mynt. Nackdelen är ju att ber du 10 samlare/experter gradera ett mynt, så får du sannolikt minst 5 olika svar. Detta i sin tur innebär, att när vi kommer upp i kvalitéerna så rusar priserna iväg. Mynt som alltså med svenska mått mätt skiljer sig En Fjärdedels kvalité, kan betinga prisskillnader på över 100%.
NisseHult
Oregistrerad gäst
Skickat onsdag den 8 oktober 2014 - 14.43:   

S60t5 - instämmer helt på detta. En nolla är en nolla i ocirkulerat skick. Med "hanteringsmärken" menade jag dessa mynt från myntverken. Ett helt oskadat mynt utan hanteringsmärken från myntverken, där de hanterats väldigt försiktigt, brukar kallas för proof. Eller där stampen polerats extra för att få ett proof mynt.
Sådeså
Oregistrerad gäst
Skickat onsdag den 8 oktober 2014 - 15.05:   

Intressant diskussion om att nollor kan ha både skador och defekter. Så här skriver Lars O. Lagerqvist och Ernst Nathorst-Böös i boken Mynt, Sedlar och Medaljer från 1981. (f.ö. en utmärkt bok om mynt och myntsamlande!)
Kvalitetsgraderingar (sidan 275 i ovan nämnda bok):
0 = "Ett ocirkulerat exemplar, UTAN VARJE SPÅR AV SKADEGÖRELSE ELLER SLITNING OCH VARKEN POLERAT ELLER MED SPÅR AV ÄRG ELLER ROST".
Jag anser Lagerqvist och Nathorst-Böös vara betydligt tyngre auktoriteter än AP-"experterna" som försöker inbilla oss att en "nolla" inte behöver vara perfekt.

Så enkelt är det. Att hävda att en "nolla" kan ha skador påminner om pojken som frågade sin nya flickvän om hon var oskuld - "Ja, nästan", sa flickan...
S60t5
Medlem
Användarnamn: S60t5

Meddelande nummer: 31
Registrerat: 9-2014
Skickat onsdag den 8 oktober 2014 - 15.20:   

Jag har inte hävdat något annat heller, Sådeså.
Om jag "bryter ner" mitt exempel från tidigare, alltså: "kvalité 0 , kanthack". Så förutsätter det att myntet verkligen är perfekt i övrigt, förutom det specifika kanthacket som anges i kvalitétsbedömningen. Jag anser denna beskrivningen mer rättvis än att "baka in" ett kanthack i bedömningen, och därmed inte nämna det. Dvs att istället bedöma myntet som: "kvalité 01", anser jag fel. Att själva Priset halkat ner till motsvarande 01-pris, det är en helt annan sak och samtidigt både rimligt och logiskt.
S60t5
Medlem
Användarnamn: S60t5

Meddelande nummer: 32
Registrerat: 9-2014
Skickat onsdag den 8 oktober 2014 - 15.25:   

NisseHult, om så kallade "hanteringsmärke" (låt säga 5-6 st) uppstår på myntverket eller utanför myntverket tycker jag kan kvitta. Ett mynt som har 5-6 st hanteringsmärke är 01á0 (01/0).

(Detta ska inte förväxlas med plantsfel/plantsrispor)