Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Koppar & mässing » Arkiver fram till 2011-augusti-2 » Gammal mässingsstake  

  Tråd Senaste användare Meddelanden Sidor Senaste meddelande
Arkivera tills 2011-april-6Jonte6-4-11  15:42 
Arkivera tills 2011-april-30Blåtira30-4-11  16:19 
  ClosedClosed: Nya ämnes-trådar accepteras inte på denna sida        

Författare Meddelande
Jonte
Oregistrerad gäst
Skickat lördag den 30 april 2011 - 16.53:   

Vill inte på något sätt bara att den ska vara från barocktiden. Önskar bara veta OM den är det, och isåfall VARFÖR. Om den är senare vore det också roligt att få veta VARFÖR. Vill inte något annat med detta än att lära mig mer. Det är därför som jag vänder mig till antikprat. De böcker jag själv läst om mässing ger mycket bristfälliga upplysningar om hur man daterar. Det är därför jag vänder mig till ER på detta forum, där det förhoppningsvis finns erfarenhet. Du skriver att du är missmodig då det gäller stakens ålder, vilket jag självklart köper, men däremot skulle jag vilja veta på vilka grunder. Har jämfört denna stake med andra stakar från barockens stilperiod omkr 1900 och då har jag konstaterat att dekoren varit annorlunda, undersidan sett annorlunda ut och patinan inte varit såhär stark. Du skriver om genomputsning och faktum är att den är genomputsad, dvs har bristningar på två ställen längs med kanten. Jag personligen får en känsla av hög ålder, delvis pga av ovan nämnda faktorer. Om någon annan får en känsla av att den är senare skulle jag vilja veta vilka faktorer som ligger bakom det. Detta för att själv kunna bedöma staken på ett rättvist sätt, dels utifrån mig själv och dels med era goda råd.
Tack!
salieri
Oregistrerad gäst
Skickat måndag den 2 maj 2011 - 12.46:   

Staken ser ut att vara 18oo-tal, ärlig och trevlig.
Jonte
Oregistrerad gäst
Skickat måndag den 2 maj 2011 - 17.52:   

Tack för det, Saileri. Vad grundar du dateringen på? Mvh Jonte
Salieri
Oregistrerad gäst
Skickat måndag den 2 maj 2011 - 19.44:   

Okej, som sagt är bilderna inte helt skarpa samt visar inte alla delar ordentligt. Men i första hand går jag på ålderskänslan i godset. ( Du själv är väl rätt ute där, lite beroende på vad du menar med hög ålder.) Lagningar och nedputsning tyder på att den har brukats. Den är hantverksmässigt tillverkad med en fastsättning som man kanske inte brukar se på 1900-tals alster. Formen på delarna, fot och pipa är kraftfull och går att härleda till äldre arbeten. Kanske skulle man kasta in en brasklapp för senare sammansättning och det skulle i såna fall även gälla dekoren. Men när man ser på undersidan ser det ut som det stämmer där. Den övre manschetten kan man undra över p.g.a stukningen. Jag skulle gärna tänka 1800-talets första hälft men hejdas av dekoren och nitarna. Här kommer kanske nån och slår mig på fingrarna men när jag sett homogena nitar i mässing så som det ser ut på din stake har ihopsättningen varit lagningar av gamla arbeten. Nyare pipa på gammal fot eller riktigt antika ljusplåtar som jag har tagit för renoverade. Men det har inte gjorts i modern tid. Jag tänker därför 1800-talets andra hälft. Man kan inte säga barockstil om detta ex eftersom typen har tillverkats kontinuerligt i tradition av hantverkare som inte har haft stilmode framför ögonen. Jag sticker kanske ut hakan lite här, men jag gjorde det därför att du så enträget eftersökte detta och ingen annan tog risken. Svårbedömt och jag lovar inte att jag har rätt men tror det.
Jonte
Oregistrerad gäst
Skickat måndag den 2 maj 2011 - 21.08:   

Tack för detta utförliga svar. Nu har jag lite att fundera kring och gå på. Du är en av få på detta forum som verkliga motiverar dina åsikter. Mycket roligt! Ska fortsätta att lära mig så mycket jag kan om mässing och gå vidare med att söka fakta kring min ljusstake. Ha en trevlig kväll!
Jonte
Oregistrerad gäst
Skickat tisdag den 10 maj 2011 - 20.06:   

Ni är en del som frågat efter bättre bilder av staken och jag har lyckats ta några nu. Fler kommentarer?
JP
Oregistrerad gäst
Skickat måndag den 16 maj 2011 - 21.57:   

Ytan på stakar från tiden brukar ha en annan struktur till följd av stötskador som sedan putsats ned, sedan fyllts på med nya som putsats. Ger ett karakteristiskt utseende som är svårt att beskriva, men ger den KÄNSLA som de kloka gubbarna snackar om. Jag tycker din är svår.

Det som försvårar är att stilkopiorna från 1800-talet kunde vara bra med konstgjord patinering. När det sedan läggs kanske nästan 150 år av riktig patina till detta kan det bli svårt.

Om du hanterar den så kan du känna om det finns några skarpa kanter någonstans, det kan avslöja en senare stake. Efter 300 år av hantering finns sällan något vasst kvar.

Leta upp en antikhandlare som har äkta vara och jämför. Då kommer du själv kunna se skillnaden. Eller ännu bättre: känna igen KÄNSLAN från din egen.
Blåtira
Oregistrerad gäst
Skickat måndag den 16 maj 2011 - 22.52:   

I och med att det finns så tydliga spår av
trycksvarvning på flera av bilderna anser jag
att frågan är avgjord.
Just trycksvarvningsmetoden är den som l hög grad
har används på de senaste generationerna av dessa
ljusstakar.
Jonte
Oregistrerad gäst
Skickat måndag den 16 maj 2011 - 23.05:   

Ett stort tack för era intressanta svar!
Ursäkta min okunskap Blåtira, men vad innebär trycksvarvning och vad ger det för spår på staken?
Mvh
Blåtira
Oregistrerad gäst
Skickat tisdag den 17 maj 2011 - 9.54:   

Det är ett sätt att forma plåt i en svarv
genom att med ett verktyg pressa plåten mot en
roterande patron som kan vara av trä. Träpatronens
form bestämmer således resultatet av operationen.