Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Koppar & mässing » Arkiver fram till 2011-augusti-2 » Mässing seghet  

Författare Meddelande
amatör
Oregistrerad gäst
Skickat lördag den 14 maj 2011 - 14.49:   

Kan man, och hur mycket vågar man rikta sneda ljusstakar i mässing utan att det blir värre. Brister eller blir andra defekter.
Pinsback ska väl efterlikna guld / silver i smides-sammanhang, segare vad jag förstår. Har även en kalk i pinsback. Svagt sned som jag vill räta upp, men jag vill inte värma då det krävs efterarbetning i form av polering osv. Kan man räta upp den kall? All mässing i princip putsar jag till guldglans, men kalken vill jag behålla med dess 200 åriga patina
Überjunge
Oregistrerad gäst
Skickat lördag den 14 maj 2011 - 16.15:   

Mässingsgjutgods kan du glödga för i princip få materialet så mjukt att du kan rikta det, t ex en sned ljusstake. Fast det hänger förstås ganska mycket på metallens grundsammansättning. Här talar vi om normalfallet.

Gjutmässing är nästan alltid legerad med något bly för att få optimal svarvbarhet, vilket t ex inte mässingsplåt är. Detta gör gjutgodset något lite sprödare, men efter en glödgning bör du vara på den säkra sidan.
Micke i E-tuna
Oregistrerad gäst
Skickat onsdag den 1 juni 2011 - 10.14:   

Om vi förutsätter mässing med normal zinkhalt bör det gå utmärkt att rikta utan värmning, har själv riktat flera ljusstakar med gott resultat.