Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Koppar & mässing » Hjälp!  

Författare Meddelande
Trader83
Oregistrerad gäst
Skickat onsdag den 19 februari 2014 - 17.34:   

Hejsan alla!

Fick in denna kanna som skrot idag. Och undrar mest vad för typ av material den är gjord av? Materialet "känns" gjutet aluminium. Men antar att det inte är det...

Två stämplar i botten på kannan. 95 - 100. Och någonting som kanske är en ros...Nån som har kunskap?
Les
Medlem
Användarnamn: Les

Meddelande nummer: 3136
Registrerat: 9-2009
Skickat onsdag den 19 februari 2014 - 17.55:   

Veta kan man inte säkert, zinklegering tänkte jag först, men stämplarna 95-100 för ju tanken till föremål av tenn. 95 % tenn är ju standard för sena 1800-tals föremål och 1900-talet. Rosen är ytterligare en sådan stämpel man har använt flitigt på tennföremål sedan lång tillbaka i tiden.
Aluminium är ju en lätt metall och tenn förhållandevis tungt, nästan 3 gånger tyngre än aluminium. Kunde du inte känna skillnad på vikten?
Utseendet tyder på nyrokoko och då är vi i slutet av 1800-talet fram till och runt sekelskiftet 1900.
Trader83
Oregistrerad gäst
Skickat onsdag den 19 februari 2014 - 18.13:   

Jo, aluminium har jag uteslutit pga.vikten. Tänkte också på tenn, men blev osäker då materialet inte går att böja (inte mjukt). Och eftersom kannan är sönder... två fötter saknas. Och det ser mer ut som de har "spruckit" lösa än vridits lösa. Om du förstår hur jag tänker. Andra tenn-föremål som brukar komma till skrot brukar oftast ha bucklor, pga. av sin "mjukhet", men inte en enda buckla på denna kanna.
Varför tänkte du zink?
Trader83
Oregistrerad gäst
Skickat onsdag den 19 februari 2014 - 18.32:   

Les - då jag nu har dig på tråden så kan jag passa på och rådfråga dig om en annan sak. Räknar anbud på saker från en utmätning. Där finns bland annat dessa två ljusstakar. Enda förklaringen på dessa två i anbudsunderlaget är "silver" :-). Alltså inga bilder på stämplar eller nått annat. Vad tror du? Nått att ha eller bara skrotvärde?Les
Medlem
Användarnamn: Les

Meddelande nummer: 3137
Registrerat: 9-2009
Skickat onsdag den 19 februari 2014 - 20.14:   

Det finns flera legeringar med zink som användes till gjutgods och bilden gav sådana vibbar. Nu är ju inte tenn så mjukt som man tror och har det legerats med t.ex. antimon kan det bli ganska hårt och sprött. Bilder kan man bli lurad av, men 95-100 och rosen tyckte jag andades tenn.
Ljusstakarna och kandelabern är väl OK som bruksföremål, men värdet är ju beroende av gravyr, bucklor och lagningar. De översta ljusstakarnas ljushållarfäste mot stammen och fästet mot foten är känsliga för vridning. Det är inte ovanligt med skador där till följd av upprepad oförsiktig putsning. Det ser man inte på bild. Obesett skulle jag inte bjuda mycket över skrotvärdet. Vem har sagt att det ens är silver? Många ser nysilver som synonymt med silver!
Trader83
Oregistrerad gäst
Skickat onsdag den 19 februari 2014 - 20.38:   

Då slår vi fast att kannan är tenn. :-) Snygg är den iallafall, ska pryda spisen i mitt nybyggda hus. Tråkigt att den är sönder bara...

Tack för informationen om kannan och ljusstakarna Les!
Esteten
Oregistrerad gäst
Skickat torsdag den 20 februari 2014 - 8.18:   

Mycket vackert har skapats i tenn och nysilver, likvärdigt med ädla metaller som silver och guld. Alla i samma skepnad på bord, i skåp och hylla.
Ändå finns fobier mot oädelt, fast Juste Andersson (fiktivt) kan ha danat något som da Vinci skulle ha gillat, men som folk ser bara ser metallvärdet i.
Samma skönt formgivna ljusstake i silver kan kosta 50 gånger eller tusenfalt mer än den i dito i ålder likvärdig och från samma verkstad i tenn.
Jag förstår inte det.
Qrts hatar nysilver, men ligger då inte sanningen i att det som finns på bordet SKA vara säkra papper som guld värt? Det är en fråga om synsätt och egenartad värdering. Om Kilian Zoll hade skapat något unikt i bleckplåt - japp, då hade den till slut hamnat i mina händer, efter många irrvägar i samhället. Nämnde Kilian hade säket gillat nysilver också.
I och med det, har jag besvarat min egen fråga.
Tack för att ni läste. :-)
nysilver
Oregistrerad gäst
Skickat torsdag den 20 februari 2014 - 10.53:   

Ligger något i vad Esteten säger.
Att det kan ställa till mer besvär att göra prylarna i oädel metall, än i silver, går experternas näsa förbi.
Hose
Medlem
Användarnamn: Hose

Meddelande nummer: 3025
Registrerat: 8-2009
Skickat onsdag den 9 april 2014 - 6.18:   

Lysestagerne ville jeg klart løfte hvis jeg så dem. For at undersøge om det er sølv. Jeg vil give dem en vis sandsynlighed for sølv.
Kandelaber ville jeg forvente plet, men ikke udelukke sølv. Men den er sikkert ikke.
Peter_h
Medlem
Användarnamn: Peter_h

Meddelande nummer: 444
Registrerat: 3-2013
Skickat onsdag den 9 april 2014 - 17.01:   

Utan stämplar kan man nog räkna med att det inte är silver. Både stakarna och kandelabern är så pass nya att de borde ha silverstämplar om de är av silver. Någon gång döljs stämplarna av filt eller annat material som man klistrat på undersidan för att inte skrapa ytor på bord.