Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Koppar & mässing » Egyptiskt bord/bricka i mässing  

Författare Meddelande
Kleopatra
Oregistrerad gäst
Skickat torsdag den 24 april 2014 - 1.32:   

Hej, jag undrar om någon kan ge info om det här bordet. Det har en löstagbar bordsskiva/bricka på ett stativ, som går att fälla ihop. Det är 52 cm högt och 60 cm i diameter. Jag tycker det ser gammalt ut, möjligtvis är kanten/ramen runt om av senare datum. Det vore intressant om någon kunde tyda tecknen/hieroglyferna och hur jag bäst ska rengöra/putsa det. Tacksam för svar.
brickbord 1
brickbord 2
brickbord 3
brickbord 4
brickbord 5
brickbord 6
mvh bwh
Oregistrerad gäst
Skickat torsdag den 24 april 2014 - 1.50:   

Efter Carnavon&Carters utgrävningar på 20-talet spreds en "Egyptenfeber" över Europa - bilderna kommer från dessa utgrävningar, t.ex. är en av de vanligaste avbildningarna Ramses II skjutande pilbåge från stridsvagn - som här!
Vem den tyska(?) firman Greier - som väl tillverkat brickan - var vet jag inte?
Kleopatra
Oregistrerad gäst
Skickat torsdag den 24 april 2014 - 12.58:   

Ok, då kanske brickbordet är från 1920-talet, men det borde väl vara tillverkat i Egypten. Jag har svårt att tänka mig någon tysk sitta och göra en sån här bordsskiva, det är väl snarare en arabisk tradition. Kunde den tyska firman ha en fabrik i Egypten, där man tillverkade såna här bord, för export till Europa.
Urk van der Türk
Oregistrerad gäst
Skickat torsdag den 24 april 2014 - 13.54:   

Europeiskt mode, ingen egyptisk tradition. Rökbord ala türk, var en stor herrumsartikel runt så där 1920-talet. Det här var ju en modevåg som svarade upp mot en intresse för orientalismen med bla annat fynden i Egypten som eld under grytorna. Det finns tyska såna här - men också enklare turkiska, eller långt-bort-i-stanska, och dessa är pressade i jättestora hydraliska pressar oftast mot en blydyna, alltså en underdel/dyna i bly där endast överdelen är präglad. Detta ser ut som en sån.
Holmfrid Ankläpp
Oregistrerad gäst
Skickat fredag den 25 april 2014 - 23.46:   

Lite stridsvagnar och gröna gubbar och Gud i mitten, kunde vara Ukraina imorron men är som sagt Egypten igår. Inte mycket av intresse har hänt på den här planeten från gamle Ramses till nu men om man missbrukar tobak är bordet användbart. En kul sak med Ramses dock, han hade huvudet fastsatt med en planka. Man tvistar om när denna lösning gjordes, om under hans livstid eller därefter. Om det första fallet torde läkarvetenskapen ha tagit många steg bakåt sedan Ramses. I vart fall framstår det som en kraftfull och funktionell lösning på den gamle monarkens välkända ryggproblem.
Juryn
Oregistrerad gäst
Skickat lördag den 26 april 2014 - 17.59:   

För det första ska du ha en eloge för det eleganta Ankläpp, och för det andra Nobelpriset i fysik för klarläggandet av det globala ryggproblemet medelst planka som drivande kraft.
Juryn
Oregistrerad gäst
Skickat lördag den 26 april 2014 - 18.12:   

I övrigt känns bordet som 1920 ungefär och gjord för turister i Egypten. Urkraina hör inte hit.
Kleopatra
Oregistrerad gäst
Skickat söndag den 27 april 2014 - 9.18:   

Tack för svar och intressanta synpunkter. Något rökbord blir det inte hos mig, nikotin är inte min last. Men med en större grön växt i ett hörn skulle det kanske kunna ha en funktion.