Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Koppar & mässing » Mellanöstern kopparfat  

Författare Meddelande
Lost girl
Oregistrerad gäst
Skickat tisdag den 2 juni 2015 - 23.12:   

Jag undrar om någon kan säga något om det här fatet. Är det gammalt eller nytt, vad betyder tecknen på baksidan? Det är 35 cm i diameter och skulle kanske kunna vara en bricka, men det är inte helt plant, utan en aning välvt/upphöjt i mitten. Tacksam för info!

af1
af2
af3
Les
Medlem
Användarnamn: Les

Meddelande nummer: 3977
Registrerat: 9-2009
Skickat onsdag den 3 juni 2015 - 0.49:   

Anledningen till det välvda är att den skall kunna stå på ett bord utan att vicka. Tecknen ser ut att vara kyrilliska, tecken man använder i Grekland, Serbien och alla de gamla Sovjetstaterna. Texten kan vara gammal och skilja sig från det moderna språket. Jag kan inte läsa ut något vettigt ur texten och vet inte heller varifrån den är.
3806
Oregistrerad gäst
Skickat onsdag den 3 juni 2015 - 1.11:   

Den som vågar sig in i Stora Bazaren i Istanbull (missa inte chansen om den skulle yppa sig) kan lätt plocka ihop några ton dylika prydnadsfat. Jag tror inte detta 35 cm stora fat ska ha någon benställning. Jag menar att det är gjort som en dekoration för att hänga på väggen.
Formen kommer då man slår upp dekoren i mitten av fatet, då sträcks metallen och kan då ta vägen på detta sätt. Det kan också vara trycksvarvat till denna form bara för att man tycker det är läckert. Grunden till att fatet existerar är business. Tiden - gissar jag är samtiden, alltså nu - fast liknande kan ha tillverkats sedan urminnes tider.
Lost girl
Oregistrerad gäst
Skickat onsdag den 3 juni 2015 - 3.51:   

Ok, tänkte bara att den såg ut att vara handgjord och eventuellt gammal. Håller på att rensa ut efter en avliden släkting och försöker avgöra vad som kan vara värt att spara och den här blev jag osäker på.
Hose
Medlem
Användarnamn: Hose

Meddelande nummer: 3350
Registrerat: 8-2009
Skickat onsdag den 3 juni 2015 - 7.01:   

Jeg vil gætte på Armenien.
Jeg mærker efter slid. Er kanten kniv skarp, så er det nyere. Jeg vil sige det er ud af en århundrede gammel tradition. Lavet for omkring 100 år siden - lavet til brug, ikke til turister. Men det er svært uden at have det i hånden.

Men ikke decideret lavet til turismen.
Les
Medlem
Användarnamn: Les

Meddelande nummer: 3978
Registrerat: 9-2009
Skickat onsdag den 3 juni 2015 - 10.58:   

Avlidna äldre släktingar kan ha gamla fat. Köpt på loppis, bara så där, ger ingen indikation om ålder. Värdet är hur som helst inte stort, varken gammalt eller nytt. Texten kunde vara intressant att tyda, armenska, ja varför inte!
Lost girl
Oregistrerad gäst
Skickat onsdag den 3 juni 2015 - 13.36:   

Tack för svar. Texten kanske kan vara ett ägarnamn. Det är ganska tungt, inte tunn plåt, men kanten är rätt tunn, fast inte knivskarp.
Lisa_i_kassan
Oregistrerad gäst
Skickat onsdag den 3 juni 2015 - 13.36:   

Kan texten vara skriven med koptiska bokstäver? Brickan/fatet kanske inhandlades i koptiska kvarteren i Kairo.

Förslag att texten egentligen är upp och ned på fotot? Gravören kanske skrev högst upp på fatets baksida, därefter sattes upphängningsanordningen fast på motsatta sidan. Det som talar emot denna teori kan dock vara att slagmärkena (se hålen i änden på varje bokstav) logiskt sett borde vara slagna i överdelen av varje bokstav. D.v.s kopparsmeden måttar och slår fast verktyget som ristar in bokstäverna, därefter drar hen redskapet nedåt för varje streck/stapel i bokstäverna.