Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Konst » Utländsk konst » Arkiver fram till 2010-januari-16 » Nakenstudie  

Författare Meddelande
Jld
Skickat lördag den 14 februari 2009 - 23.21:   

Tibor bodde i Haga på sextiotalet.Jag träffade honom ofta på kvällarna efter jobbet.Han var en stor konstnär och trevlig människa.Han tog sig gärna ett par glas för mycket när han målade och blev han inte nöjd med resultatet slängde han det direkt.En av hans stora föregrunder var Albin Amelin och ingen kunde bättre än Tibor efterlikna hans konstverk.
Tibor var också som många stora konstnärer en kvinnotjusare och alltid omsvärmad av kvinnor som mot lite tjänster fick en tavla för trevligt sällskap.
Trots flera utställningar blev Tibor aldrig riktigt accepterad för sin konst.Han är trots allt en stor konstnär och borde vara mer uppskattad efter sin bortgång än många andra med mindre förmåga.
gbg
Skickat söndag den 15 februari 2009 - 14.42:   

Jag hade egentligen ej för avsikt att fortsätta här. Men känner att jag måste. Jag har vid något annat tillfälle ej utvecklat Tibor Koos, har ej ansett det vara relevant, men nu måste jag ge förklaring till varför han ej blivit känd. Det har visats tidigare saker här på AP. Där jag direkt kunde sagt följande. Självklart blir man ej berömd när man målar för att bli delaktig i ett konstskojeri, bara detta att helt kopiera Amelinblommor sälja dem till handlarna signerade Koos 500kr och parallellt med detta sälja lika osignerade för 2000kr till samma källa. Självklart är både han och grosisten då involverade i ett osunt handlande. Egentligen kanske jag borde stoppa här,men den minnesgode läsaren kommer säkert ihåg helsidor i dagspressen om detta faktum jag just sagt, med bilder osv Skall även sägas gällde inte endast Amelin. Självklart ville reportrar mm veta vem? och varför? därför gick detta vidare. Själv vet jag ej hur det slutade i rätten. Jag skulle aldrig satsa en krona på en sådan konstnär hur bra han än målade. Här på AP har visats en sådan blomma. Tror att detta är förklaringen att han ej blev känd. Att rida på andras storhet är bedrägligt och osunt, det straffar sig i slutändan. Även jag träffade honom i haga.
Även jag anser hoinom som en stor konstnär, men han uppfyllde inte sina förpliktelser, och det blev hans fall. mvh
Linnégatan
Skickat tisdag den 10 mars 2009 - 21.41:   

Det är sant att Tibor Koos unnder sitt liv bodde i den göteborgska stadsdelen Haga. Han har även bott i andra delar av världen. Han målade och försörjde sin familj och många andra genom att måla fantastisk konst under hela sitt liv.

Många gånger sålde han tyvärr sin konst alltför billigt. Han borde tagit mycket mer betalt. Det har funnits gånger då jag undrat. Att framställa denna konstnär på det tveksamma sätt som gbg gör tycker jag är riktigt beklagligt eftersom jag vet hur många gånger Tibor har hjälpt andra genom att skänka en tavla eller byta den mot något som passade i sammanhanget.

Tibor Koos var en sannerligen mycket begåvad konstnär som kunde måla och framställa konst på en rad olika sätt. Unik. Som person var han en levnadsglad man som mycket väl skulle kunna vara med i en härlig film om någon som levde ett eget liv fyllt med händelser och drömde sig genom livet.

Tack för ordet. Vill du veta mer om Tibor kan du mejla mig så ska jag lämna mer information.
gbg
Skickat tisdag den 10 mars 2009 - 22.32:   

Linnegatan, som du säkert har sett så har jag slutat skriva här, men måste klargöra för dig och andra, du tror väl ej att jag hasplar ur mig något utan att det finns svart på vitt. Håller fullständigt med dig i detta han var en duktig konstnär. Hade du ej skrivit här så hade det kanske varit sista inlägget i denna tråden. Du vet lika väl som jag att detta var allmänt känt genom tidningarnas helsidor med bilder och frågeställningar. Varför, du vet också att detta gick vidare till utredning, jag sa också att jag ej visste hur det gick i rätten. Finns ingen orsak för mig att här namnge övriga inblandade.
Att det gick som det gick här kan du kanske skylla lite på inlägget 14/2 23,21 . Beskyll mig ej för att sprida osanningar här på AP. Hoppas detta kan vara ett avslut på mina inlägg på AP. Hoppas det stannar här. mvh
Britta
Skickat tisdag den 10 mars 2009 - 23.02:   

Försiktig liten vink i mörka kvällen. Känner verkligen med dig och hoppas att du kan må åtminstone någorlunda de här dagarna.
Linnegatan
Skickat onsdag den 11 mars 2009 - 22.30:   

Okej, tack för ditt inlägg gbg. Det är inte min mening att ge mig in i ett oförsiktigt resonemang som jag inte har täckning för. Avsikten är alltså inte att ta mig an någon slags eländig polemik som inte leder någonstans. Det hoppas jag att du inser. Du har din arena gbg, vilken jag är ödmjuk inför. Vill dock i sammanhanget passa på att framhålla något som kan komplettera din lite ensidigt framförda bild.

Intressant att du tycker att jag framför osanningar när allt jag gjorde var att förklara att jag tyckte att du hade ett i mitt tycke tveksamt resonemang.

Vad gäller sakfrågan skulle jag vilja framföra det hela såhär. Ögats makt är stor. Det håller nog de flesta med om. För den som vill se så finns det möjlighet att se vem som målat tavlorna som gbg pratar om. Den informationen framfördes inte i sammanhanget.

Tack för ordet. Tibor Koos hade ett stort hjärta som han tillägnade sitt måleri och sitt övriga konstnärsskap.

Britta, visst ska vi vara rädda om varandra!