Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Konst » Utländsk konst » Arkiver fram till 2010-januari-16 » Utländsk konst - Var säljer man bäst!  

Författare Meddelande
Okunnig
Skickat lördag den 17 januari 2009 - 0.26:   

En generell fråga. Om man är ägare till lite dyrare konst. Låt säga om man är ägare till någon tavla i prisskiktet 100.000 - 200.000 klassen. Tavlan är av utländsk härkomst. Typ Holland, Italien eller England. Är det bäst att då vända sig till auktionshus i respektive land eller tror ni att De svenska större auktionshusen når ungefär samma resultat? Den andra frågan är om ni vet/tror att även i den prisklassen så är det handlare som köper tavlan för att ytterliggare kunna sälja den vidare till ev samlare av just sådana konstverk eller av den konstnären. Eller är det så att samlarna av dyrbar konst redan köper sin konst på auktionshusen?
thot
Skickat lördag den 17 januari 2009 - 0.34:   

Studer prisnoteringene for den aktulle kunstner.

mvh
thot
ida
Skickat lördag den 17 januari 2009 - 0.55:   

100 000 - 200 000; nästan alltid värt att skicka tavlan till hemlandet om nordeuropa och inom EU.
Handlare köper i alla prisklasser.
Samlare i den prisklass du nämner kan dels köpa själva, dels köpa via handlare, vet inte hur procenten ligger.
Samlare av riktigt dyrbar konst har ofta en handlare el expert som letar och köper; i det här fallet menar jag konst i miljonklassen.
Kamrer Korrekt
Skickat söndag den 18 januari 2009 - 20.01:   

Det finns ingen som helst anledning att sända iväg tavlorna till utländska auktionsföretag. Att t ex sälja på Engelska auktionsfirmor kan kosta mer än det smakar. I många andra europeiska länder är auktionsmarknaden dåligt utvecklad. Det är ingen tillfällighet att många utländska säljare anlitar de svenska företagen.

Den svenska auktionshandeln är en av världens mest välskötta och åtnjuter sedan länge såväl förtroende som vida berömelse på alla betydande utrikes orter och är bevakad av utländska handlare och samlare.

Sälj din konst på något av de större svenska auktionsföretagen. Om du har mycket kan du dessutom förhandla om säljprovisionen.
ida
Skickat söndag den 18 januari 2009 - 21.55:   

Min personliga erfarenhet är att det absolut lönar sig att gå till ursprungslandet. Visade tex en tavla på Bukowski som refuserades till Auktionskompaniet. Christies tog den omedelbart och den gick för mycket pengar. Kunskapen och därmed intresset för den inhemska konsten är större och nu talar jag om ffa England. Det går också att stundom fynda engelsk konst i Sverige och sedan sälja i England. Förhandla kan man göra även där när man lärt känna dem lite. Att svenska auktionshandeln bevakas av utländska säljare är ju inte särskilt konstigt, alla auktioner i Europa bevakas av internatonella handlare,i Sverige underlättas det av engelska språkkunskaper, stark marknadsföring utomlands och sedan rätt länge tillbaka-svag valuta. krona inte minst.
Men visst kan man ha otur när man säljer utomlands. Ingen regel utan undantag.

Allt ovanstående handlar om personliga erfarenheter.

Kamrer korrekt; är inte " vida berömmelse på alla betydande orter " ett väl starkt uttryck...