Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Konst » Svensk modern konst - grafik » Arkiver fram till 2010-januari-7 » Gammal etsning av P Matther ??? » Arkivera tills 2009-mars-27  

Författare Meddelande
Anders J
Skickat tisdag den 24 mars 2009 - 9.53:   

Undrar jag om inte detta motiv är från Dresden. Kurfurstepalatsets torn i mitten och katedralen till höger. Dessa byggnader förbinds med en gång så att kurfursten kunde gå till kyrkan utan att behöva gå utomhus.
Jag skall dit nu i april. Skall försöka att komma ihåg att ta ett foto.
MVH Anders J
Lejon
Skickat torsdag den 26 mars 2009 - 11.29:   

Snyggt Anders, visst är det Dresden. Stort tack för hjälpen :)

Bild
dashman
Skickat torsdag den 26 mars 2009 - 11.34:   

Ja de må jag säga Anders J. Imponerande! hlsn d
Anders J
Skickat fredag den 27 mars 2009 - 8.52:   

Jag är just precis på just den platsen 3-4 ggr/år. Vi gör ett stopp i Dresden (med liten stadsrundtur) på vår bussresa till Prag. Jag älskar Dresdens "gamla stad" och just precis på den platsen som detta foto visar, brukar jag stå när jag berättar om kurfursten August den starke.

Det är alltså inte så imponerande. Det är alltså en ren lyckträff.
Tack för fotot Lejon. Nu gör det inget om jag råkar glömma kameran hemma.
MVH Anders J
Britta
Skickat fredag den 27 mars 2009 - 10.36:   

August den starke hade �ver 350 o�ktingar och inom �ktenskapet en legaliserad. Vad brukar du ber�tta om den sidan av gubbrackarens liv?
Britta
Skickat fredag den 27 mars 2009 - 10.37:   

En gång till:

August den starke hade över 350 bastarder + inom äktenskap en legaliserad arvtagare. Var brukar du berätta om den sidan av gubbrackarens liv och leverne?
Anders J
Skickat fredag den 27 mars 2009 - 10.52:   

Nog var han en "gubbrackare", den där August.
Han var ju även kung i Polen när vår Kalle dussin var på krigarstråt där. Karl XII avsatte August från den polska tronen men återkom dit så småningom. August ligger begravd i Krakow eftersom han var kung där. MEN, hans hjärta ligger i en urna i katedralen i Dresden som vi ser på bilderna.
Det går en anekdot om att varje gång en vacker kvinna passerar urnan med Augusts hjärta, så spritter det till i hjärtat än idag.

Han, August, var även en stor samlare av porslin. Denna samling går att se i ett speciellt porslinsmuseum i barockslottet Zwinger som ligger ett par hundra meter från kurfurstepalatset.
Det finns mycket mer att säga om August, men eftersom har kanske inte hör hemma här på konst så må vi ta det när ni följer med på resa till Dresden. Kanske skulle vi göra en gemensam konstresa dit? Det finns hur mycket som helst att se.
MVH Anders J
Britta
Skickat fredag den 27 mars 2009 - 10.59:   

Hur överlevde de här kvarteren bombningarna?