Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Konst » Svensk modern konst - grafik » Arkiver fram till 2010-september-20 » Skogen (originalträsnitt av Nils Bohlin)  

Författare Meddelande
Carl
Skickat fredag den 1 maj 2009 - 16.15:   

Hej!

Jag har ett väldigt vackert träsnitt hängandes hemma. Det porträtterar en skogsglänta, troligen på vintern då ett lövträd med kala grenar tornar upp sig intill några granar. Under bilden står det "Skogen" följt av "Originalträsnitt av Nils Bohlin". Tyvärr har jag ingen kamera tillgänglig just nu men jag ska försöka fixa upp en bild av verket under helgen.

Jag tänkte dels kolla om någon vet var man kan få reda på lite mer om Bohlin (Google ger väldigt magra träffar om man inte är intresserad av Volvoarbetaren med samma namn som uppfann trepunktsbilbältet tyvärr), dels om någon vet vad träsnittet kan vara värt. Mest för att få veta hur det värderas; jag har ingen tanke på att sälja det. Av vad jag har förstått är Bohlin född 1891 och snittet ser gammalt ut, både i avseende på ramen (som tycks vara original) och papprets naturliga åldrande. Jag är väl inte direkt kompetent att göra en kvalificerad bedömning, men om jag skulle slänga iväg en gissning skulle jag säga att träsnittet är skapat någonstans kring 20- eller 30-talet.

Min mor köpte träsnittet på en kyrkoauktion i Skåne för några år sedan. Det kan eventuellt tillhöra en serie med två bilder. Jag är inte säker. De ropades ut tillsammans åtminstone. Jag tror att den andra bilden hänger hemma hos min faster.

All hjälp tas tacksamt emot.
Bosse
Skickat fredag den 1 maj 2009 - 16.47:   

Värdet är nästintill obefintligt tyvärr. Mellan 25-150 kr på ett skogsmotiv.

Han var en högst kompetent konstnär dock. Gjorde många trevliga Göteborgsbilder.
gbg
Skickat tisdag den 5 maj 2009 - 21.28:   

När jag började med konst 1961 så var Bohlin en mycket lättsåld konstnär, som Bosse säger här han gjorde fina Göteborgsmotiv 1-2000kr då, samt en stor mängd träsnitt och etsningar från Göteborg Kungälv men många fler platser, det fanns samlare som då betalade 3-400 kr för dessa svartvita gravyrer, i dag vet jag ej prisbilden. mvh
Annelie
Skickat torsdag den 7 maj 2009 - 21.24:   

Carl. Är det den här du har?
Bild

Jag har även denna.
Bild
Ingmar53
Oregistrerad gäst
Skickat tisdag den 27 juli 2010 - 1.53:   

Jag vet en del om Nisse han var en nära vän till min farfar o pappa.
Och i familjen har vi samlat en del av Nisses tavlor med olika tekniker in alles ett 50-tal.
Fanns planer på att göra en samlingsutställning på Borås konstmuseum under början av 90-talet, men så dog intendenten plötsligt (minns inte vad han hette) som min bror hade mycket kontakt med så det blev inget.

Jag orkar inte skriva hela historien här nu kl 01.30 så jag skickar här en kopia på ett mail där jag
förklarar lite se nedan.
Mvh Ingemar Gidenstam, hör gärna av dig om du har fler frågor till, ingemar@gidenstam.org

Hej !
Har hämtat o fått tavlan idag på Posten.
Tack för att den var så välpackad, så den var hel och fin.
Undra var Nisse hade denna kompis ? Ser nästan ut som sme’ Larsson hemma i Stenungsund. Skulle inte alls förvåna mig om han hade en ”liten apparat” i smedjan vid stenkajen. Och att Nisse var där och provsmaka.
Kanske är tavlan såld uti skogarna i västergötland bara för att polisen inte skulle känna igen sme’ Larsson.
Nåväl jag vet inte om det är så, men här ska du få lite om Nisse Bohlin.
Nisse Bohlin var GTs först anställda tecknare på 20-30 talet. Blev sedan frilansare och skrev och illustrerade små anekdoter o essär i GT, GP och HT 30-50 talet. Han bodde på Arkaden i Göteborg och hade ateljen i ett av tornen.
Var väl aldrig erkänd men var mycket duktig med akvarell och tusch teckningar, mycket husmiljöer i stan och vattenkvarnar osv. Även en del fina oljemålningar på kust o hav med vindpinade tallar. Han var väldigt produktiv, ramade in det mesta själv och såld nog ganska mycket för en ganska liten peng ute på byggden. Han drack periodvis men Blenda,frun, höll ihop familjen så han klarade sig ändock ganska bra. Han dog -62 och då var han nog runt 70 år.
Jag är uppvuxen på Strand Hotell i Stenungsund som min farfar byggde 1936. Min ”styvfarmor” hade ett fik/klubb/bar i Göteborg vid Palace – Hotellplatsen vid slutet av 20- början av 30-talet. Bakfickan hette det där hängde mycket ”kulturfolk” o konstnärsjälar. En av dem var Nisse Bohlin. Nisse tillbringade sedan mycket tid framför allt somrarna i Stenungsund. Bodde då hemma och han målade bla en 10m väggmålning med motiv från Askeröfjorden i stora matsalen. Sedan är vi alla syskon avmålade på 50-talet. Många gånger blev det väl en tavla mot kost o logi på Strand. Så det blev en hel del genom åren. Som nu vi syskon har efter mina föräldrars död och att vi lämnade hotellet på mitten av 80-talet och det revs sedan.
Min äldre bror Göran Gidenstam som förresten inspirerades av Nisse och har gått på Konstakademin i Stockholm och nu lever (lever o lever hankar sig fram) som konstnär. (Den målning av brorsans man ser mest är den väggmålning i riksdagshuset (Mynttorget) som alla regerings”gubbar” intervjuas framför var och varannan dag på TV. Du kanske också har slickat på baksidan av frimärket Moderna museet som han gjorde 1998).
Vi försökte samla Nisse Bohlins verk för ett 10 tal år sedan, för att de skulle visas på Borås Konsthall men så dog intendenten (minns inte vad han hette) ganska hastigt endast 45-50 år gammal och det var brorsans kompis, så sen blev det inget.
Hans tavlor finns nog mest i Göteborg och runt Stenungsund men en del har väl spridits över landet med arv och utflyttning till sommarhus osv. Kanske han sålde en och annan till sommargästerna i Stenungsund och ”noblessen” på Stenungsön.

Ha det så gott och tack. Ingemar Gidenstam
Jo förresten hur hade ni fått tag i denna tavla ?
Lejon
Medlem
Användarnamn: Lejon

Meddelande nummer: 450
Registrerat: 8-2009
Skickat tisdag den 27 juli 2010 - 18.46:   

Stort tack Ingemar för din info om Nils Bohlin. Bidrager med ett par skator inköpta någon mil från Stenungsund så sent som i förra veckan.
Mvh.

Ingemar53
Oregistrerad gäst
Skickat tisdag den 3 augusti 2010 - 15.46:   

Alla dessa bilder som visas ovan plus en 4-5 till bilder (bl.a fiskargubbe på isen, gumma som stickar- se nedan förhoppningsvis, prosten)ingick i en serie som antagligen har sålts via GP eller någon konstförening, det är tryckta inga orginal.

Bilderna som jag lagt in var visst för stora så jag får dela upp inlägget.
MVH Ingemar Gidenstam
Gumman ur serien.
Ingemar53
Oregistrerad gäst
Skickat tisdag den 3 augusti 2010 - 15.51:   

Etsningen jag skrev om i mitt första inlägg.
Sme´Larsson ???
Sme´Larsson ?
Ingemar53
Oregistrerad gäst
Skickat tisdag den 3 augusti 2010 - 15.59:   

Men Nisse var mycket produktiv och gjorde mycket olika saker, bl.a mycket bilder på hus och miljöer i Göteborg se, tex Domkyrkan, många av dessa bilder finns i Göteborgs museums bildarkiv.
Hade en bild på Domkyrkan men den var förstor :-(

Men även teckningar, aqvareller o oljemålningar.
Blomsterstileben i olja från ateljefönstret i Arkadens södra torn med Domkyrkan i bakgrunden.

Blomster stileben.
MVH Ingemar Gidenstam ingemar@gidenstam.org
Ingemar53
Oregistrerad gäst
Skickat tisdag den 3 augusti 2010 - 16.04:   

Eftersom jag inte är registrerad så kunde jag inte ändra.
När jag nu ser bilden (äger tyvärr inte tavlan själv)ser jag att det Tyska kyrkan o Gustav Adolfs torg i bakgrunden inte Domkyrkan som jag skrev.
Ha det så gôtt! Ingemar