Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Konst » Utländsk konst » Arkiver fram till 2010-januari-16 » Miro  

Författare Meddelande
Porsche
Oregistrerad gäst
Skickat lördag den 15 augusti 2009 - 23.43:   

Jag har hos en vän studerat, vad jag tycker är, en plansch (cirka 75X55 cm) av Miro (tryckt med offset-teknik). Den är onumrerad och signerad i trycket.

Men var går gränsen egentligen gällande vad som räknas som litografi hos en som Miro? Finns det upplagor som kallas litografier, trots att de är tryckta med vanlig offset-teknik (med samma teknik som vanliga konsertplanscher alltså) ?
Bernt
Medlem
Användarnamn: Bernt

Meddelande nummer: 15
Registrerat: 8-2009
Skickat söndag den 16 augusti 2009 - 15.10:   

http://sv.wikipedia.org/wiki/Offsettryck

Det är således svårt att dra skillnad mellan vad som är en renodlad offset och en lito eftersom det finns varianter av offset där litografi metoden är en del av processen
mvh
Lejon
Medlem
Användarnamn: Lejon

Meddelande nummer: 8
Registrerat: 8-2009
Skickat söndag den 16 augusti 2009 - 18.22:   

Offset är inget annat än tryckmetoden, dvs hur färgen kommer från plåt till papper. Det intressanta är hur motivet hamnat på plåten. Om det hamnat där på fotografisk väg kan man knappast kalla trycket för ett litografi. Har däremot konstnären tecknat motivet direkt på plåten/stenen kallas det för litografi. Har bilden raster har man på fotografisk väg färgseparerat ett original och då kan man aldrig tala om litografi. Har bilden inga raster men ändå hamnat på plåten på fotografisk väg (dvs en avfotograferad bild på något sätt) kan man inte tala om litografi, möjligtvis om litografiskt tryck.
Detta är omdebatterat men ovan är min åsikt.
Mvh.