Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Konst » Svensk modern konst - grafik » Arkiver fram till 2010-januari-7 » Harald sallberg  

Författare Meddelande
Sekretess
Medlem
Användarnamn: Sekretess

Meddelande nummer: 6
Registrerat: 8-2009
Skickat tisdag den 18 augusti 2009 - 18.23:   

etsning av harald sallberg,
motivetär en akvariefisk.
den är signerad i höger hörn,
12x7,5cm,
är hans etsningar värda något
Britta
Medlem
Användarnamn: Britta

Meddelande nummer: 107
Registrerat: 8-2009
Skickat tisdag den 18 augusti 2009 - 18.36:   

Om bladet är i gott skick, bilden övertygar inte, så kan det handla om en eller annan hundralapp. Svartvit grafik, även av god kvalité, är inte det som står högst idag.
PP
Oregistrerad gäst
Skickat tisdag den 18 augusti 2009 - 18.37:   

Svårsålda som det mesta i konstväg. Gud allenast vet vad folk har på väggarna men litografier skulle ställa sig betydligt billigare än tapeter.
Plupp
Medlem
Användarnamn: Plupp

Meddelande nummer: 7
Registrerat: 8-2009
Skickat tisdag den 18 augusti 2009 - 19.08:   

Bladet ser ut att vara en trägravyr snarare än etsning, även det lilla formatet tyder på det. Sallberg har gjort en del fina blad, men stora pengar handlar det inte om. Gillar man grafik av god kvalitet så är det bättre att köpa än att sälja i nuläget.
Så sant så
Oregistrerad gäst
Skickat tisdag den 18 augusti 2009 - 19.20:   

Både tapeten och grafiken speglar en stor fläck, smuts eller skugga ja, gud vet vad folk har på väggarna. Läste om att en del har husdjur och då menar jag inte fiskar som ovan.:-)
Lejon
Medlem
Användarnamn: Lejon

Meddelande nummer: 16
Registrerat: 8-2009
Skickat tisdag den 18 augusti 2009 - 20.31:   

Jag kan istämma i att grafik inte står så högt i kurs men det finns ändå en del som gillar detta. Idag skall det vara Yoga, eteriska oljor och gud vet vad. För mig har mina svartvita blad samma effekt.

För att slå ett slag för Harald och den svartvita grafiken kommer här en liten Sallbergresumé:

Sallberg började som tryckarlärling hos Tallbergs etsningsskola vid 16 års ålder och tog under Tallbergs sista år hand om undervisningen. Men det blev trots detta inte den buttre Sallberg som tog över efter Tallberg utan den mer utåtriktade Emil Johansson Thor. Sallberg var långsint och kunde aldrig glömma detta men Thor vann som sagt röstningen (efter vissa mutanglagerser) med siffrorna 17 - 6. Den tekniskt brilliante Sallberg var dock mycket viktig för eleverna på skolan medan Thor mest bjöd på tårta (vilket visserligen heller inte är att förakta). Rent tekniskt är Sallberg den mest fulländade inom svensk grafik. Han behärkade samtliga tekniker och var dessutom fantastisk på själva tryckproceduren. Ge Sallberg en tom plåt och säg vad där skall vara, och du får ett bra provtryck, sa man skämtsamt. Som konstnär räknas han dock ej till de större namnen även om han kanske rankas bättre än sin föregångare Tallberg i det avseendet. 1954 dog Thor och då blev ändå Sallberg föreståndare för Skolan för grafisk konst (som det då hette). Sallberg är den som haft mest inflytande på svensk grafik genom tiderna då han fostrat generationer av elever.

Det du har är nog, som Plupp säger, en trägravyr (Sallberg gjorde sin första trägravyr 1936, inspirerad av Thomas Bewick).
Mvh.

Så sant så
Oregistrerad gäst
Skickat tisdag den 18 augusti 2009 - 20.37:   

Då är det tur att du bara hittar på då, det motiv du visar skiljer sig betydligt från de första.
Vet inte om du vill göra frågeställaren eller presumtiva köpare gladare.
Då det gäller att vara observant här.:-)
Lejon
Medlem
Användarnamn: Lejon

Meddelande nummer: 17
Registrerat: 8-2009
Skickat tisdag den 18 augusti 2009 - 21.03:   

:-) :-) :-) Det är synd att det sällan går att förstå vad du skriver Fredrika...för det är säkert bra och tänkvärt. :-) :-) :-) Puss, puss :-) :-) :-)
Så sant så
Oregistrerad gäst
Skickat onsdag den 19 augusti 2009 - 6.24:   

Jag räknar inte med att alla förstår vad jag skriver, gör du det Lejon?:-)
Men det ser ut som att du läser dem mina inlägg alltså både här och där och du har bra koll på signaturerna också. Du får en liten puss för det.:-)
Gbg
Medlem
Användarnamn: Gbg

Meddelande nummer: 27
Registrerat: 8-2009
Skickat lördag den 22 augusti 2009 - 16.45:   

En sådan utomordentligt duktig grafiker, bara för tio år sedan kostade ett sådant stadsmotiv du visar kanske 5.000 kr. I dag några hundringar, vad är orsaken till denna devalvering. Medan vissa bara går upp prismässigt för varje år. Tragiskt men sant. mvh