Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Konst » Utländsk konst » Arkiver fram till 2010-januari-16 » Orientalisk litografi? Japanskt eller kinesiskt?  

  Tråd Senaste användare Meddelanden Sidor Senaste meddelande
Arkivera tills 2009-oktober-7Zwitz7-10-09  21:37 
  ClosedClosed: Nya ämnes-trådar accepteras inte på denna sida        

Författare Meddelande
Thot
Medlem
Användarnamn: Thot

Meddelande nummer: 229
Registrerat: 8-2009
Skickat onsdag den 7 oktober 2009 - 22.09:   

Det er nok et samleralbum over kjente japanske tresnitt eller kjente tresnitt av nettop denne Ando Hiroshige. Trolig fotografisk formiskede kopier av de orginale tresnittene. Boken må for all del ikke stykkes opp, men beholdes i sin helhet. Mitt råd er å beholde boken, ikke selge på Tradra. Hvis anledning byr ser få noe som kan japansk til å finne ut mer. Man vet aldri ... det er samlere på alt. Finner man den rette kjøper, så ruller tusenlappene inn :-)

mvh
thot
Evelyn
Oregistrerad gäst
Skickat onsdag den 7 oktober 2009 - 22.13:   

Tack Zwitz och Thot för all värdefull info.

Jag tycker bilderna är så vackra,så jag behåller nog denna bok/album
Eff
Medlem
Användarnamn: Eff

Meddelande nummer: 108
Registrerat: 8-2009
Skickat lördag den 10 oktober 2009 - 4.19:   

Som jag ser det med dessa begränsade möjligheter till analys så tror jag ändå att dessa träsnitt är gjorda under Japans storhetstid, chauvinismen om vi då säger så, innan andra världskriget. Jag har själv en bok som också innehåller tryck från originalstockarna av de stora konstnärerna, i detta fallet vad jag förstår Hiroshige. Träsnitten tjänstgjorde ju från början för japanerna som affischer för teaterpjäser eller idolbilder på kända skådespelare (Kunisada bland annat gjorde dessa) som egentligen inte tillmättes något värde förrän Väst började undersöka omslagspapperna som exportporslinet var inslaget i. Intresset från väst gjorde att de gamla stockarna plockades fram på nytt och genererade nya exportinkomster. Det skulle vara intressant att få reda på storleken på bilderna. Fotograferingen gör det svårt att forma sig en riktig uppfattning. Kanske det är standardmåttet oban som nämns ovan som vi här rör oss med.
Evelyn
Oregistrerad gäst
Skickat lördag den 10 oktober 2009 - 9.06:   

Intressant Eff!
Bildernas storlek är: 19 x 12,5 cm

mvh
Evelyn
Oregistrerad gäst
Skickat lördag den 10 oktober 2009 - 9.14:   

Lite fler bilder
Zwitz
Medlem
Användarnamn: Zwitz

Meddelande nummer: 175
Registrerat: 8-2009
Skickat lördag den 10 oktober 2009 - 9.19:   

Eff har dessvärre inte tagit till sig
informationen i tidigare inlägg. Måtten på
orginalstockarna är större. Den analys som thot
gör ovan att det är förminskade kopior stämmer.
Eff
Medlem
Användarnamn: Eff

Meddelande nummer: 114
Registrerat: 8-2009
Skickat söndag den 11 oktober 2009 - 5.40:   

Zwitz!
Tack för ditt inlägg. Som du inte läst i mitt inlägg så skriver jag att jag inte vet storleken. Utan gissar på oban. Och frågar Evelyn och får svar. Då visar det sig vara en halv oban om du ser och jämför. Det är inte omöjligt att också dessa är "re-carvings" som ditt tryck ovan, vilket ju inte vad jag förstår ingår i den bok som ovan framvisas. Jag skulle gärna vilja att Evelyn tar ytterligare bilder på text och den kartusch som framskymtar i vänster sida. Kanske kan någon då tidsbestämma objekten lite bättre än jag. Jag kan inte se något exportförbud framskymta så 1900-talets första tredjedel verkar fortfarande troligt. Och samma populära träsnitt för export oberoende av om dom är en halv eller en hel oban. Så mindre oäkta är säkerligen inte Evelyns inskickade. Bara ytterligare träutskärningar.
mvh
Eff
Medlem
Användarnamn: Eff

Meddelande nummer: 115
Registrerat: 8-2009
Skickat söndag den 11 oktober 2009 - 5.48:   

Klargörande: Detta är alltså också träsnitt och inga kopior. I så fall kan man benämna hela 1900-talsproduktionen för export som kopior. Kopior i så motto bara att man använde andra sämre bjärtare färger och slarvade med exaktheten när man inpassade papperet mot respektive stockar. Men tekniken är densamma. Och en lång process ligger bakom och här i kejsarens Japan hade vi nog fortfarande kvar en viss form för slavarbete i produktionen.
Zwitz
Medlem
Användarnamn: Zwitz

Meddelande nummer: 184
Registrerat: 8-2009
Skickat söndag den 11 oktober 2009 - 8.36:   

Nu var det ju så att Evelyn redan 7 oktober
2009 - 19.49: meddelade mått på mappen. Att då
få in blad som är större än detta mått med den
visade marginalen skulle ju vara svårt.

Att det är kopior gjorda med träsnittsteknik kan
vi vara överens om.