Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Klockor & ur » Lenzkirch  

  Tråd Senaste användare Meddelanden Sidor Senaste meddelande
Arkivera tills 2014-november-20BJ20-11-14  8:43 
  ClosedClosed: Nya ämnes-trådar accepteras inte på denna sida        

Författare Meddelande
smalarn i småland
Oregistrerad gäst
Skickat torsdag den 20 november 2014 - 10.43:   

Finns ingen väggklocka med mässingslagringar som efter hundra års användande inte uppvisar rejält slitage. Ofta är vartenda lagerställe ovalt.
Sven_Åke
Medlem
Användarnamn: Sven_Åke

Meddelande nummer: 340
Registrerat: 8-2009
Skickat torsdag den 20 november 2014 - 15.26:   

Klockor som är hundra år klart det har blivit slitage i olika grad, mycket beroende på underhållet under tiden. Olika klockor har olika egenheter, de amerikanska " sillalådorna 36 timmars uppvisar ofta mycket ringa slitage däremot droppsuren med fjäderverk har ofta uppslitna fjäderhjul mest på löpverket, alla europeiska urverk har ofta hårt slitna i lagringen för mellan hjulet alltså hjulet innan
gånghjulet.Intressant är att jag ofta renoverar 1700 tals golvur både Svenska och Engelska och många av dessa syns inte att de har gått i två hundra år. Jag tror rent generellt att ju finare klocka desto bättre underhåll. Jag började som urmakarlärling 1958 så jag har sett många klockor, detta är i alla fall mina teorier och fortfarande levererar jag mellan 5 och 8 klockor i veckan allt mellan helrenoveringar och enklare arbeten. Det finns säkert andra synpunkter än mina
Officine Panerai
Oregistrerad gäst
Skickat torsdag den 20 november 2014 - 16.54:   

Jag har ett C.H. (Charles Hour), franskt bordsur som har gått sedan farfar köpte det till farmor 1912 och redan då var det rätt gammalt.
Inte en ny bussning, regelbunden service och inget glapp utöver det som var redan då för att rymma oljefilmen.
Historiskt har det varit inne på service vart femte år fram till 2006, nu är det 8 år sedan eftersom dagens olja och fett klarar detta mycket bättre, men vi är noga med att kolla avvikelser så inget händer och jag räknar iskallt med att min dotter kommer att ta över det utan bekymmer när min tid kommer.
Det går i upp till 3 veckor utan problem.
Tony
Medlem
Användarnamn: Tony

Meddelande nummer: 1078
Registrerat: 8-2009
Skickat fredag den 21 november 2014 - 23.46:   

Tusen tack för info BJ !!
Robert
Medlem
Användarnamn: Robert

Meddelande nummer: 41
Registrerat: 9-2009
Skickat lördag den 10 januari 2015 - 22.31:   

OK, är själv en glad amatör, har egen verkstad,(men kallar mig ej för urmakare) med finmekaniskt utbildning från Tyskland o Schweiz, o tycker att det är skillnad på en lod kontra fjäderdriven klocka, på en fjäderdriven klocka har man ett lagertryck som med automatik gör att slitaget/trycket blir större på en sida, o då hjälper ingen olja eller fett.......
utan på sikt måste det bli ett lagerbyte.
Däremot är det skillnad i konstruktion av urverk, att vinkeln mellan fjäderhuset o första hjulet är viktiga, och där har "Gustav Becker" en fördel.
Sven_Åke
Medlem
Användarnamn: Sven_Åke

Meddelande nummer: 341
Registrerat: 8-2009
Skickat söndag den 18 januari 2015 - 13.10:   

Hej jag förstår inte riktigt ditt påstående att man inte har tryck på något håll då klockan drives med lod, men vid fjäder drift.
Vad menar du med vinkeln mellan fjäder huset och första hjulet. detta är för mig helt nya rön och då har jag jobbat med klockor i 57 år
Gösta_l
Medlem
Användarnamn: Gösta_l

Meddelande nummer: 110
Registrerat: 10-2010
Skickat måndag den 19 januari 2015 - 18.23:   

Hej! Bottenhjulens vinkelläge i förhållande valshjulen ändrar inte momentet. Däremot är det som regel högre tryck på en fjäderdriven i tillståndet fullt uppdragen och motsvarande lägre vid nedgången fjäder,men det är ju en annan sak.
Om kraftarmen är oförändrad är ju också momentet oförändrat, om det påtryckta momentet är oförändrat.