Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Klockor & ur » Pendelfjädern ?  

Författare Meddelande
GustavB
Oregistrerad gäst
Skickat fredag den 29 maj 2015 - 19.08:   

Mitt väggur GB lodregulator tappar farten och stannar efter ca 15 min. Är pendelfjädern för slapp ? Hur vet man att det är rätt sort ?
Gösta_l
Medlem
Användarnamn: Gösta_l

Meddelande nummer: 122
Registrerat: 10-2010
Skickat lördag den 30 maj 2015 - 22.27:   

Man brukar inte använda det uttrycket (för slapp) Ty en pendelfjäder som tidigare givit pendeln en jämn och fin gång, kan inte av sig själv plötsligt vara för slapp. En för tunn pendelfjäder kan ge pendeln en vinglig rörelse,men oftast orsakar den inte stopp på uret efter 15 minuter.
Däremot om uret haltar,då brukar klockan stanna efter några minuter. För att det ska vara lättare att ge vägledning, bör fabrikatet meddelas. Likaså om pendeln hänger på verkkonsolen eller om den hänger i en utliggare,utspringande från verket. Föreslår att du flyttar klockans nedre del lite åt sidan, och ser om uret är igång samma tidslängd innan den stannar.
akeja
Oregistrerad gäst
Skickat lördag den 30 maj 2015 - 22.34:   

Prova också att inte dra loden för högt upp om uret är "smutsigt" orkar den inte gå då!
GustavB
Oregistrerad gäst
Skickat söndag den 31 maj 2015 - 9.09:   

Tack för det seriösa svaret Gösta, mycket av det du beskriver stämmer. Pendeln hänger i en mässingdel som är ca 1 dm ock som liknar ett upp o ner vänt T, fastkrokad i pendefjädern som när jag köpte den (loppis) var defekt så jag satte dit en ny, och pendeln gungar också lite när den svänger, ser lite svajigt ut. Skall jag byta till en fastare fjäder så det blir mer stabilt. Har kollat att den inte haltar så där ligger ej felet.
Gösta_l
Medlem
Användarnamn: Gösta_l

Meddelande nummer: 123
Registrerat: 10-2010
Skickat söndag den 31 maj 2015 - 22.00:   

Det är nog som du säger att pendelfjädern har en missanpassning. När den bär sig åt på det sättet som du beskriver. Den kan vara för tunn i blecket eller för lång eller en kombination av båda sakerna. Men tror att den skulle kunna gå ändå om inget annat fel föreligger. En sån klocka är ganska känslig om haken inte har olja. Hakens paletter blir ofta repig och måste återställas. Sedan kan ,eftersom det är förhållandevis tjocka verkbottnar,trög olja också vara en vanlig felorsak. Man ska höra tydliga knäpp när klockan tickar. Och stannar sekundvisaren på samma ställe ska man undersöka om sekundaxeln ha påsläpning mot urtavlans öppning.
akeja: hur tänker du då med det resonomanget?
Hemmaklåparen
Oregistrerad gäst
Skickat måndag den 1 juni 2015 - 11.03:   

Ponera att verket legat i uppdraget läge i några år och framförallt om det rör sig om nylonlinor så är akeja:s teori fullt tänkbar. Nylonlinor vill gärna stelna och klibba ihop med tiden.
Pendelblecket får inte vara för långt (Totalt ett par cm och 10-12mm mellan sprintarna) Den täckta delen av blecket får heller inte vara så kort att blecket tar i fästanordningen. Blecket bör naturligtvis kontrolleras så där inte finns brott eller "bucklor".
Gösta_l
Medlem
Användarnamn: Gösta_l

Meddelande nummer: 126
Registrerat: 10-2010
Skickat måndag den 1 juni 2015 - 20.37:   

Ja jag tänkte inte gå i polemik om påståendet, det finns säkert fall där linan varit hård i förening med olämpliga smörjmedel. Var bara intresserad över tankegången
Bucklor på pendelfjädern kan man ibland få bort om man drar en Typ moraknivsegg över stålets längdriktning på både sidor, men naturligtvis är det säkrare att byta fjädern.
GustavB
Oregistrerad gäst
Skickat tisdag den 2 juni 2015 - 13.22:   

Hej igen Gösta. Jag satte dit en annan pendelfjäder - och klockan går !
Tack för alla seriösa förslag om hur man kan fixa lite själv om det skulle knöla till sig med någon annans klocka. Bra att trådarna står kvar på AP.
Les
Medlem
Användarnamn: Les

Meddelande nummer: 3976
Registrerat: 9-2009
Skickat tisdag den 2 juni 2015 - 13.53:   

På den tiden jag arbetade med skolur, hände ibland det som GustavB berättar om. Uret gick än för fort, än för sakta och stannade ibland. Problemet verkade svårlöst, men som en sista åtgärd byttes pendelfjädern och uret gick åter perfekt. Den defekta pendelfjädern uppvisade inga skador och kunde inte okulärt skiljas från en ny originalfjäder. Jag antog att någon hade lyft av pendeln vårdslöst eller vridit den så att spänningar uppstått i fjädern. Jag hade därefter alltid med en extra fjäder vid servicebesök.
hemmaklåparen
Oregistrerad gäst
Skickat tisdag den 2 juni 2015 - 14.11:   

Jo, det har väl hänt att blecket hamnat snett och blivit kvar i det läget p.g.a att det sitter för tajt i översta sprinten, men då räcker det med att glesa ut fästanordningen så den inte nyper.