Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Technica, nautica & militaria » Arkiver fram till 2010-april-9 » Telefunken Marconi Sverige » Arkivera tills 2009-januari-04  

Författare Meddelande
Strutsen
Skickat söndag den 4 januari 2009 - 17.21:   

Jag hade en tråd uppe på Antkprat / ”Leksaker och dockor” rörande ett plåt-tåg. Medan jag letar efter de resterande vagnarna och rotar runt högt och lågt, dyker ett och annat mystiskt upp som jag vill visa er för identifiering. Jag tror att detta objekt passar bättre på Technica-forumet.

OBS! Jag frågar inte om värde, bara om ni vet något om grejorna. Addera gärna er kunskap ur ert rika förråd.


Bild


Bild

Enligt märkskylten bak är det en ”TELEFUNKEN MARCONI SVERIGE” , ”III LICENS” och ”1924 No. 5093”.

Vad är det för något??? Marconi låter som någon slags radio.

Jag knäppte några kort, behöver ni fler för identifiering, bara säg till!
bwh
Skickat söndag den 4 januari 2009 - 17.32:   

Visst är det en tidig Telefunkenradio, för säkerhets skull försedd med plåtkvitto (numrerat!) på betald radiolicens.

DÄR var staten snabba att få in pengarna! :O
Strutsen
Skickat söndag den 4 januari 2009 - 17.39:   

Statens uppfinningsmöda avseende skatter och avgifter måste betraktas som beundransvärd. Alla stenar går att vända på.

Åter till radion, är den från 1924 eller är det bara licensen? I så fall, när kan den ha tillverkats?
Det finns fler spolar än den som är märkt "25". Hur drivs den, det finns ingen el-sladd?
soda
Skickat söndag den 4 januari 2009 - 18.43:   

Hej Strutsen och bwh.

Visst är den ganska lik en jämnårig Telefunken apparat, men plåtskylten är nog snarare ett bevis på att den varken är av Telefunkens eller Marconi tillverkning.

Väldigt vad snabba ni var att dra igång skattegnället (eller en avgift i det här fallet) men se där bedrog ni er. Åtminstone vad plåtskylten beträffar. Licenspliktig var den ju i och för sig också, men skylten har inget med det att göra.

Årtalet 1924 är korrekt och romerska siffran 3 över texten "licens" anger att det är en patentlicens för en trerörsmottagare. Det är alltså firmorna Telefunken och Marconi som fått licenspengar av den sannolikt svenska firma som levererat apparaten. Troligen rör det sig om en byggsats med tillhörande patentlicens.

Rören är inte de ursprungliga men ändå förmodligen av senare 20-talstyp.

Det är en mottagare som kräver flera olika batterier som drivkällor och den är avsedd för hörlurar eller en tratthögtalare av högohmig typ.
werf
Skickat söndag den 4 januari 2009 - 18.47:   

Är det inte så att radion tillverkats på licens från Telefunken-Marconi 1924?
Beträffande licens för innehav av trådlös radioutrustning så infördes den 1907 i Sveriga.
bwh
Skickat söndag den 4 januari 2009 - 19.01:   

"I maj 1924 bildades det statliga AB Radiotjänst, som skulle sköta sändningarna. Finansieringen skulle ske med en licensavgift. Man bedömde också att det bara var ekonomiskt bärande med en radiokanal. Radiotjänst började sina sändningar 1 januari 1925."

Det verkar ju som om STATEN tog in avgifter på radioapparater som bara kunde användas för att lyssna på utländska stationer - i Europa fanns stationer sedan strax efter världskrigets slut - traditionen fortsätter ju i dag - STATS (En Fri)- televisionen vill ju ha in licens (avgift:( ) pengar oavsett om du bara tittar på utländska kanaler!
MBST!
Apparaten är nog från före 1924 när den troligen importerades, men det finns det förhoppningsvis specialister här som kan svara på! :O
li
Skickat söndag den 4 januari 2009 - 19.04:   

De yttre ringarna är nog utbytbara spolar. De är lindade med ett knippe mycket fin koppartråd i ett speciellt mönster för att minimera kapacitansen mellan trådvarven. På så sätt fick man ett högt q-värde på de avstämda kretsarna och hyfsad selektivitet. Jag tror att den här radion tillverkades innan superheterodynen blev vanlig.
Strutsen
Skickat söndag den 4 januari 2009 - 19.19:   

Snabba på att dra igång gnället, det är väl generellt för antikprat...

Jag har ett kort på farfar och farmor (någonstans...) där de sitter i trädgården med hörlurar och lyssnar på radio, möjligen denna.

- Vid batteridrift, vilken spänning krävs och.. törs man göra en liten inkoppling? Hörlurar av läskigt gammal design finnes.