Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Technica, nautica & militaria » Arkiver fram till 2010-april-9 » Kamera Rolleicord » Arkivera tills 2009-januari-05  

Författare Meddelande
Anna
Skickat måndag den 5 januari 2009 - 14.44:   

Tack för alla svar som här kommit in. Jag skall försöka lägga in den bild jag tagit. Har också kollat lite på nätet och det finns ju faktiskt något som heter "Rollieclub". Det är en site med frågor och svar, men svaren är tyvärr bara på engelska.Så ibland får man gissa.
Bild
Anna
Skickat måndag den 5 januari 2009 - 14.55:   

I stressen för den där bilden som inte funkar ibland så glömde jag följande: Kameran heter DRP 1156042 DRGM och på kameralinsen står det Carl Zeiss Jena Nr. 3437337, Triotar 1:35f=75 mm. Helfin, t o m fodralet är fräscht. Vi har tagit åtskilligt med fina bilder med den kameran.
Patte
Skickat måndag den 5 januari 2009 - 17.32:   

Det är en Rolleicord III, från 1950-53.

DRP (Deutsches Reichspatent) och DRGM (Deutsches Reichsgebrauchsmuster) står för att kameran är patenterad och mönsterskyddad.

1156042 är kamerans serienummer.

Kameran är troligtvis tillverkad 1950, eftersom den är märkt med DRP/DRGM. Förbundsrepubliken Tyskland grundades ju 1949 och i samma veva 1949-50 byttes märkningarna för patent till DBP/DBGM (B = Bundes...).

Zeiss Triotar är ett enklare trelinsigt objektiv, men ändå mycket skarpt och ett av de bästa trelinsiga. Carl Zeiss Jena hamnade i den sovjetiska ockupationszonen (Östtyskland), och Rollei köpte in optik därifrån tills västtyska Zeiss kunde leverera optik i de mängder som behövdes.

Rolleicord III fanns även med Schneider Xenar, ett bättre fyrlinsigt objektiv, och från Rolleicord IV och framåt fick alla modellerna Xenar.
T Kanon
Skickat måndag den 5 januari 2009 - 18.13:   

Inte för att jag gitter räkna på det men 1cm på 100m låter överdrivet t.o.m om objektivet inte skulla ha några "fel" över huvud taget.
Ljusets våglängd sätter stopp och då även för 1cm på 100m.
Så Patte du får hålla med om att läsa 1cm höga bokstäver på ett negativ som är taget med normalobj. låter överdrivet (sk-snack).
Min optikbok är undanstoppad så det blir ingen uträkning men som sagt, inget normalobj. klara av dessa bokstäver på 100m, om nu bokstaven är 10mm så innebär det att dess verkliga bredd är kanske 1/10 och blir säkert mindre än ljusets våglängd vilket spolierar allt.
Så det blir till att dra den rövaren för någon annan, fast någon annan är död sägs det.
T Kanon
Skickat måndag den 5 januari 2009 - 18.32:   

Kom just på att jag tagit bilder med ett obj. zeiss tessar från en tvåögd kamera, minns inte vilken, kontrasten var inte den bästa.
Rent utav kass vid jämförelse med Leica, fast jag minns inte om det var antireflex.
Patte vi får inte glömma att det finns något som heter kontrast och den får man inte gratis.
Där slår Hassel...obj. dessa gamla ångkameror på fingrarna, för att inte tala om Leica.
Och det finns nog inte många som tagit med så finkornig film som jag, har en ortokromatisa som var utgången 1975 och som fungerar fortfarande fast jag använder den inte, får räkna ner till -3din.
Det enda tråkiga är väl att negativen har varit gömda ett antal år, skulle vara riktigt kul att finna dom, är en del kanonbilder från Norge.
Bl.a stins 24:00 Dunderland, hoppas han kunde stå still emedan ljuset löpte.
T Kanon
Skickat måndag den 5 januari 2009 - 18.45:   

Här har vi en "gediget arbete" och det är ju alltid kul.
En sådan har man bara för att höra slutaren och klicket från speglen på en sekund.

Bild
Patte
Skickat måndag den 5 januari 2009 - 21.31:   

Tessar har inget som helst problem med kontrasten om linserna är antireflexbehandlade. Det är bara sex linsytor mot luft. I tester har Tessar klått Planar i centerskärpan (Planar vinner dock när det gäller kantskärpan vid större bländaröppningar). Dock kan resultatet skilja sig mellan objektivexemplar, och självklart om sökar- och tagningsoptiken inte är synkade.

Hasselblad slår inte Rollei på fingrarna. Både tvåögda och enögda Rolleis har nämligen zeissobjektiv. De tvåögda Rolleiflexerna har förutom Planar även Schneider Super-Angulon och Tele-Xenar. Givetvis flerskiktsantireflexbehandlade (Rollei HFT).

Ska man jämföra Rollei med Leica, så bör man göra det med kameror tillverkade ungefär samtidigt. Leitz Elmar var till skruvleica bra genomtänkt, när bländaren placerades efter första linsgruppen, för att minska ströljuset. För det lilla negativformatet är Leicor dugliga kameror, liksom Contax liksom billigare Kodak Retina.
Patte
Skickat måndag den 5 januari 2009 - 21.38:   

Ett text av två Rolleiflexer från 50-talet, jämfört med modern Mamiya och Hasselblad med "multicoating".

http://www.hevanet.com/cperez/test/fourcameras.html