Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Technica, nautica & militaria » Arkiver fram till 2010-april-9 » Luftgevär » Arkivera tills 2009-januari-13  

Författare Meddelande
Frågvis
Skickat måndag den 12 januari 2009 - 16.24:   

Hej på er! I lördags köpte jag ett luftgevär i kaliber 4,5mm med kikarsikte av en gammal man på loppis för 600:-. Det var ett mycket fint och oskruvat gevär och priset var så lågt att jag inte kunde låta bli. Det är väldigt bra "drag" i det, betydligt bättre än i mitt gamla BSA Meteor från 1963. Jag undrar om någon av er har några upplysningar om geväret, ni brukar ju vara experter på att hitta bra länkar. Det är ett Diana 35 med bakelitbakkappa, total längd ca 112cm. Kolven är av bok, rak med pistolgrepp, men ingen nätskärning. En bekant hade för sig att det finns olika modeller av 35:an, men min är bara stämplad 35. Dessutom hade han för sig att det finns både "made in Germany" och "made in England". Min är "made in Germany". Något serienummer har jag inte kunnat hitta. Mina undringar är följande: Hur gammalt kan det vara? Är det någon skillnad mellan gevär "made in Germany" och "made in England"? Tekniska specifikationer, t.ex. kulans utgångshastighet? En sprängskiss skulle sitta fint! Det sitter 2 st små skruvar i anslutnng till avtryckaren, hur och till vad används de? Slutligen undrar jag om någon har hört talas om kikariktet. Det är märkt på sidan med Husqvarna 4x30, men aluminiumtubens bakre okular är märkt HAKKO 200. Linserna är klara och tydliga med ett duplexsikte. Det var mycket frågor på en gång och jag vet att det skulle gå lättare med en bild, men min kamera har tyvärr gett upp.
MZ
Skickat måndag den 12 januari 2009 - 17.09:   

Ett friskt diana 35 har en utgångshastighet på ca 200m/s.

Det finns flera varianter på 35an. Det är stocken och siktena som skiljer. Dussutom finns "35s" som har en annan utformning på uppspänningen. Se bild.
http://www.gunspares.co.uk/showcatimage.asp?id=24381
http://www.gunspares.co.uk/showcatimage.asp?id=24383

Efter andra världskriget togs diana som krigsbyte av britterna. Senare köptes varumärket tillbaka till tyskland.

Enligt mina uppgifter tillverkades diana 35 mellan 1953-1987

Skruvarna vid avtrycket är inställning av avtrycket. LÅT BLI DEM om du inte är helt säker på vad du gör.

600 kr är billigt.


Om du vill ha mera information rekomenderar jag dig att registrera dig på det svenska luftvapenforumet www.airgun.se
Frågvis
Skickat måndag den 12 januari 2009 - 18.21:   

MZ, tack så hemskt mycket för upplysningarna och sprängskisserna. 1953- 1987, det var intressant, jag trodde att den var tillverkad efter Tysklands återförening eftersom den är stämplad "made in Germany" och skicket är närmast nyskick. Då bör den alltså vara från tiden INNAN man stämplade "West Germany". Vet du när man började stämpla så? Kikarsiktet känner du inte till? Tack än en gång!
MZ
Skickat måndag den 12 januari 2009 - 23.06:   

Diana i tyskland köpte tillbaka varumärket 1984. Så din bössa är troligen tillverkad mellan 84 & 87.

De engelska dianorna tillverkades av företaget "millbro" som gick i konkurs 1982. Så mellan 82 & 84 tillverkades inga dianor.

Jag anser att de flesta bittiska dianorna är att betrakta som pojkbössor. Efter åter flytten till tyskland lanserades flera riktigt fina modeller.

Kikaren är japansk och av hygglig kvalitet.
Ett vanligt kikarsikte utan parallaxjustering är inte helt optimalt på ett luftgevär. På en kikare för jaktvapen brukar parallaxen vara inställd (från fabrik) till 70 eller 100m. Om man använder en sån kikare på 10m får man ett ganska stort parallaxfel.

Just nu sitter jag och letar på nätet efter ett magasin till den haenel 33 som jag köpte igår.
Frågvis
Skickat måndag den 12 januari 2009 - 23.14:   

Hej igen MZ! Jag tackar för alla upplysningar, det är värdefullt för mig. Det finns två st 6-skottsmagasin till Haenel på Tradera just nu, auktion nummer 81882940, eller sök på "luftgevär" på Tradera.
MZ
Skickat tisdag den 13 januari 2009 - 0.25:   

Tack för tipset. Jag håller ögonen på den auktionen.

Om du hittar serienumret kan du kontakta diana och få reda på exakt när den tillverkades.
Frågvis
Skickat tisdag den 13 januari 2009 - 14.36:   

Hoppas att du kan ropa in magasinen för en rimlig kostnad så att du kan använda ditt Haenel gevär. Själv har jag två st Haenel 310, varav ett bara har använts ett par gånger. Det är skojiga gevär att skjuta med, men trycket är ingenting i jämförelse med t.ex. mitt Diana. Mod. 33 förresten, vad är det för skillnad mot mod. 310 mer än att stocken är laminerad? Angående mitt Diana, var kan serienumret sitta, jag har letat och letat. Hur kan man hitta Dianafabriken på nätet, jag har sökt på Diana men i stort sett allt handlar om prinsessan. Du har inga matnyttiga länkar att bjuda på gällande Haenel, tidiga Walther, BSA Meteor samt en liten Geco från trettiotalet? Den sistnämnda är nog min favorit med förvånande tryck och precision. Jag är tyvärr helt värdelös på att söka efter saker på Internet så har du några sidor att rekommendera så vore jag tacksam.
bwh
Skickat tisdag den 13 januari 2009 - 16.40:   

En ide att tänka på vid googlesökningar är att alltid FÖRST lägga in det viktigaste sökordet - här Air gun, SEDAN diana - gav mer än 300.000 svar! :O