Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Technica, nautica & militaria » Arkiver fram till 2010-april-9 » Luftgevär » Arkivera tills 2009-januari-14  

Författare Meddelande
Frågvis
Skickat tisdag den 13 januari 2009 - 16.47:   

Tack för tipset, det ska jag försöka med.
MZ
Skickat tisdag den 13 januari 2009 - 17.40:   

Dianas hemsida har du här:
www.diana-airguns.de

Serienummter kan sitta på pipblocket. Ibland sitter det på insidan. Så att du måste bryta ner pipan för att se det. Jag är inte helt säker.

Haenel 33 och 310 är ganska lika. Den mest uppenbara skillnaden är stocken. 33an har en längre stock av mausertyp. 33an har flaggsäkring och 310an har trycksäkring. Annars tror jag att det mesta av "innehållet" är likadant.
33an finns i 2 versioner "sport" och "junior". Jag har en junior som har 12cm kortare pipa än "sport"
Se bild:
http://www.waffenhandelimspessart.de/images/p1070092edited.jpg
http://www.waffenhandelimspessart.de/images/p1070081edited.jpg


Bsa meteor är ju en riktig klassiker som tillverkas fortfarande. Men dagens modell är sämre än de gamla modellerna. Dagens meteor äe egentligen en spansktillverkad gamo, men med pipa och stock från bsa. Bsa och gamo har idag samma ägare.

Om du skulle vilja sälja en 310 så är jag intresserad. Klicka på min signatur för min mailadress.
Frågvis
Skickat tisdag den 13 januari 2009 - 18.33:   

Hej och tack för hemsidan. Din Haenel är lite mer likt ett riktigt mausergevär än mod. 310. Min BSA Meteor är en Mk2 och jag vill minnas att serienumret avslöjar 1962 som tillverkningsår. Jag fick det också av farsan när jag var i 10-årsåldern och har haft det sedan dess. Jag är till naturen pedant och bössan är precis som ny. I början på 70-talet kom polisen med en lista på luftgevär som ansågs kräva licens och BSA Meteor med sin utgångshastighet av 210 m/s ansågs höra dit. På den tiden pratade man inte om Joule utan gränsen för licens gick vid 200 m/s, ungefär som nu alltså. Eftersom jag är laglydig ansökte jag och fick naturligtvis licens för målskytte med den. Det gör att bössan i sitt nuvarande tillstånd i princip är omöjlig att sälja men det har jag inte heller tänkt att göra. I gengäld blev ju licensavgiften för mitt första jaktvapen lägre. Licensproblemet med moderna Meteorer är ju löst genom att utgångshastigheten har sänkts till godkända 190 m/s. Av mina Haenelgevär så är det ena absolut oskruvat och i nyskick så det samlar jag bara på, och det andra är i bra bruksskick. Tyvärr är inget av dom till salu för dagen eftersom jag är samlare av allt möjligt, bl.a. luftgevär och luftpistoler. Glöm inte bort magasinen på Tradera. Själv är jag ute efter ett 12-skottsmagasin till Haenel, men dom brukar bli för dyra. 1959 kostade ett sådant 4:50 i Hobby-Förlagets katalog! Det var gyllene tider för oss grabbar, det...
MZ
Skickat tisdag den 13 januari 2009 - 20.50:   

Det går bra att bli av med licensen på meteoren om du någon gång behöver det. Det är bara att gå till en kunnig vapenhandlare/vapensmed som mäter bössan i kronograf. Om den är lite trött så ger den förmodligen under 10j. Vapenhandlaren skriver ett intyg på det som man skickar till sin licenshandläggare som tar bort licensen.

Had du oljat pistongpackningen på meteoren. Den bör ju ge ungefär samma effekt som dianan. Du skriver att det är stor skillnad på dem. Gamla läderpackningar torkar med tiden och tätar dåligt om de inte får några droppar olja då och då. Lätt att glömma.
Frågvis
Skickat tisdag den 13 januari 2009 - 22.20:   

Tack för tipsen. Även om det blir min son som övertar den så har jag förstått att det är svårt att få licens för luftvapen nu för tiden. Jag har för mig att jag har en flaska specialolja som jag köpte av Vildmarkscity för länge sedan. Jag ska vika en riktigt ruskig vinterhelg för luftvapenvård.
HB
Skickat onsdag den 14 januari 2009 - 7.06:   

Hej
Jag har också en Haenel Junior (fungerar perfekt)
Har fått "veta" att dessa även var förberedda för ngn slags bajonett!! därav kroken vid främre beslaget, finns det verifierat?
Junioren på länkarna härovan är väldigt lik en jag såg på Tyska E-gun.
Bild
PB
Skickat onsdag den 14 januari 2009 - 11.26:   

Vet att detta inte är ett köp o sälj forum...
MEEENN jag letar som sjutton efter ett sådant Haenel Junior, så om nån har nåt i gömorna som icke behövs, dra mig ett mail.:-)
MZ
Skickat onsdag den 14 januari 2009 - 12.54:   

HB:
Jag har också funderat på det där med bajonettfäste. Jag är lite tveksam. Det finns ju inget som håller kvar den. Den skulle sitta väldigt löst isf. Den vanliga mauser 98k har ju en slags "räls" för bajonetten. Se bild:
www.sunblest.net/gun/img/Gew9840lug.jpg
Annars vet jag inte vad kroken skall användas till?

Om det är så att det går att montera en bajonett måste jag köpa en. Det höjer du dekorationsvärdet. Detta är ju trotsa allt inte en bössa man köper för att skjuta med utan för att hänga på väggen.
Det finns garanterat någon med större kunskap om detta på antikprat som kan uttala sig i frågan.

Om du menar junioren som såldes nu i veckan på egun kan det vara samma. Mina länkar kommer från en annan tysk försäljningssida.


PB:
En haenel 33 har legat länge på min "vill ha lista" och i söndags hade jag tur och köpte en. Nu skulle jag vilja ha en sport modell också så att jag har båda varianterna. Haenel 33 är ju relativt vanliga i sverige om man jämför internationellt.
Problemet är att ju mera saker man köper ju mera saker "behöver" man.

Frågvis:
Här har du någon med bra fantasi vad gäller prissättning. http://www.blocket.se/vi/19808003.htm?ca=14_s en meteor med licens för 3000kr. Den blir inte lättsåld. :)