Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Technica, nautica & militaria » Arkiver fram till 2010-april-9 » Luftgevär » Arkivera tills 2009-januari-14  

Författare Meddelande
Frågvis
Skickat onsdag den 14 januari 2009 - 13.39:   

Ja du PB, det var att kasta bort annonskostnaden i onödan. Dessutom såg geväret ganska skamfilat ut. En sak som jag inte förstår är emellertid varför det är så svårt att få licens för luftgevär. Ett luftgevär med utgångshastighet om t.ex 230 m/s är ju bara obetydligt "farligare" än t.ex. ett med 199 m/s som kan köpas fritt av alla över 18 år. Dessutom kan man anta att en licensinnehavare är mer aktsam med vapnet än en osnuten 18-åring. Min licensbelagda veteran-Meteor t.ex, har en given plats i mitt vapenskåp medan mina andra luftgevär, t.ex. Dianan, antingen är fastlåsta på väggen i gammaldags vapenhållare eller står nere i källaren. En annan lite konstig sak gäller startpistoler både i 6mm och 9mm. Det verkar hart när omöjligt att få licens på sådana. Min jaktkompis, en mycket erfaren jägare, fick krångla en hel del innan han fick licens på en 9mm till hundträning. Jag skulle vilja ha en själv till träning av min hund men jag avstår p.g.a licenskrånglet. Det fåniga är ju att dessa pistoler bara smäller och är harmlösa mot t.ex. soft airguns som faktiskt kan skjuta plastkulor och används av unga rånarligor eftersom de är så verklighetstrogna att knappast ens polisen kan se skillnad på dessa replikor och riktiga vapen. Sån´t onödigt skräp som inte fyller någon seriös funktion tycker jag däremot att man borde förbjuda.
MZ
Skickat onsdag den 14 januari 2009 - 13.56:   

Licens för luftgevär kan man i dagsläget få för målskytte eller skyddsjakt. Det är dock som du säger mycket krångligt. Jag förstår att det finns en gräns för licenspliktighet. Moderna luftvapen har i vissa fall prestanda motsvarande krutvapen. Men det är synd att det är så besvärligt att få licens.

Vi kan nog räkna med ett förbud mot soft air guns i framtiden. I tex england eller usa måste soft air guns vara målade i grälla färger. Och i många länder är de helt förbjudna.
De flesta soft air gun ägare är ju inte intresserade av skytte utan av "häftiga vapen".
Frågvis
Skickat onsdag den 14 januari 2009 - 14.36:   

Att måla soft airguns i grälla färger var en mycket bra idé. Då kan ju de tilltänkta rånoffren se på långt håll att det inte är riktiga vapen.
Kneg
Skickat onsdag den 14 januari 2009 - 16.19:   

Ack ja, det är en gammal våt dröm bland ägare till dessa luftgevär med militärt utseende att det skulle finnas versioner avsedda för bajonett - man har "hört" eller "fått veta" det på olika sätt.

Det finns faktiskt något eller några dylika gevär som har fått bajonettklacken från Kar98 monterad på framstocken. Men det är nutida privata/civila byggen, som inte har någon ursprunglig förankring. Kroken är en del av en rembygel.

Tyvärr - varken Mars eller Haenel finns i originalutförande avsedda för bajonett.
benno
Skickat onsdag den 14 januari 2009 - 16.54:   

kroken beror på att en gång fanns det något som kallades !Hitlerjugend" och dessa ynglingar drillades militärt,bl.a, i bajonettfäktning!
luftgevären användes för att efterlikna dom riktiga,dock till en betydligt lägre kostnad,
MZ
Skickat onsdag den 14 januari 2009 - 18.51:   

Uppdatering om den mystiska kroken.

Den är inte ett rembygelfäste. Fästet sitter strax bakom kroken.
Jag testade just att montera en nagantbajonett. Den passar faktiskt mot kroken men låsningen funkar inte.

Det tjeckiska luftgeväret vz35 har ett riktigt bajonettfäste.

Enligt ryktet är det mars 115 som hutlerjugend tränade med. Jag har dock inga bevis för detta. Men svenska försvaret använde den bössan.
Kneg
Skickat onsdag den 14 januari 2009 - 19.02:   

Kroken är INTE ett bajonettfäste!

MZ>>>...vadå för "nagantbajonett"?

Har jag kanske missat något?
Bifoga genast en närbild på denna mystiska krok!
Berätta sedan vilken slags bajonett som sätts
fast en krok.
MZ
Skickat onsdag den 14 januari 2009 - 19.22:   

Jag håller mad om att kroken inte är något riktigt bajonettfäste. MEN det går att montera en bajonett där. Den är definitivt för klen om man skall öva bajonettfäkting.

Bajonetten är en finsk m/27 för det finska mosin nagant geväret. Jag ursäktar min otydlighet.

Kroken är inte så märkvärdig den är en del av det främre pipbeslaget. Som är tillverkat av plåt.