Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Technica, nautica & militaria » Arkiver fram till 2010-april-9 » Karolinska värjor  

  Tråd Senaste användare Meddelanden Sidor Senaste meddelande
Arkivera tills 2009-januari-26Sant26-1-09  18:24 
  ClosedClosed: Nya ämnes-trådar accepteras inte på denna sida        

Författare Meddelande
bwh
Skickat måndag den 26 januari 2009 - 18.38:   

Sant - MNJAÄÄ - isf en MYCKET förenklad (och delvis felaktig) beskrivning - och har mycket lite att göra med indiska förfalskningar! :O
Sant
Skickat måndag den 26 januari 2009 - 18.42:   

Jag skriver inte om indiska förfalskningar, jag skriver om trådens huvudämne dvs. karolinska värjor. Vad är osant och vad är felaktigt?
bwh
Skickat måndag den 26 januari 2009 - 19.21:   

"Kommendervärja med varbalja alternativ officersvärja utformade olika beroende på vilken grad eller placering man hade i den karolinska armén"

VAD menas med detta?- Varbalja var ett skydd som bäraren på egen bekostnad skulle anbringa utanpå den vanliga baljan - har inget att göra med bärarens grad!
Handremmar har kanske under århundradens lopp möjligen förstörts, förslitits och urbytts - de vanligaste som i fält bars av alla grader var i älgskinn - ytterst få är överhuvud bevarade och deras utseende får bestämmas i första hand av bilder på bevarade porträtt!

De olika gradernas fästesformer var däremot noggrannt fastlagda, intill kavellingningens metall - försilvrad eller förgylld snodd mässingstråd!Kommendervärja kunde bäras även av kavalleriofficerare - dock normalt sett inte tvärtom, med undantag för drabantet etc..

Detta är noggrannt beskrivet i ett antal böcker - främst Heribert Seitz "Svärdet och värjan som armevapen" (1955) och ett antal uppsatser i Armemusei årsböcker, Orres samlade skrifter m.m.m. :O
Så det så!
Skickat måndag den 26 januari 2009 - 19.31:   

”utformade olika beroende” syftar tillbaka på de olika varianterna jag skriver om dvs. kommendervärja med (varbalja) och officeravärja. Varbalja kanske alla karoliner ändå inte var förskaffade med att bära på sina värjor.:)
Überjunge
Skickat måndag den 26 januari 2009 - 20.27:   

Det Indiska Brömsensortimentet bestod av sabel m/1867, bajonett förändrinsmodell 1716-91, små livremsväskor av Kronans modell för tändhattar med förebild från ca 1840-50-talet, diverse kultänger och laddverktyg av civila modeller. (Har säkert glömt något).
Karolinska värjor mer en enstaka exemplar känner jag inte till och inte några alls från Indien. Motalavärjorna med fästen från Fongs i Gränna fanns endast i enstaka exemplar men snacket om dem då det begav sig var mycket vanligt förekommande inte minst från mästaren själv.

En pensionerad och på sin tid omtalad officer med ett egenhändigt uppförd karolinskt officersboställe har i relativt modern tid låtit tillverka karolinska värjor med fästen från Fongs och specialtillverkade klingor från Solingen. Dessa värjor såldes (säljs) som souvenirer på hans museiliknande ställe som ligger söder om Skövde. Men de är dyra och har mig veterligen inte nått antikmarknaden ännu.

Ett giganskt problem som ingen nu levande anar vidden av är störtfloden av kinesiska nytillverkade japanska vapen. I början vad de dåliga men de blir bättre och bättre och de överszvämmar västvärlden.
På tradera finns det INTE ETT ENDA äkta japanskt vapen, utan bara detta nytjack. Nyss hörde jag viskningar utifrån stora världen att även bra kopior av tyska bajonetter modell 98-05 och 98 lång ingår i det kinesiska sortimentet. Idag är det kanske lätt att ana sig till dessa kopior, men hur blir det i framtiden då barn och barnbarn ska inkassera arvet?
Bjarne
Skickat måndag den 26 januari 2009 - 23.19:   

Har hör (vet inte om det är sant) att på 60-talet var flottan avkortade "karolinervärjor" relativt billiga om då tog två sådana och skarvade på så att man fick fulläng som sedan såldes.

Ligger det någon sanning i detta?
Kn. Bölja
Skickat onsdag den 28 januari 2009 - 12.21:   

:)
Überjunge
Skickat onsdag den 28 januari 2009 - 13.45:   

Det stämmer att det finns ett några flottans avkortade m/1685-1832 som genom svetsning har förlängts med avsikt att försöka få vapnen att återuppstå i originallängd.

Men det har hittills inte fungerat. Det räcker inte med att svetsa på den bit som fattas. Förändringen 1832 innebar inte bara att klingorna avkortades, de blev även så omspetsade och avsmalade att man i praktiken måste ha tillgång till en skarvbit som är 70-80 cm för att lyckas med själva formen. Då återstår fortfarande metallfärgen.

Men man vet aldrig. Kanske skulle någon av dagens skickligaste "omgestaltingsmekaniker" som har tillgång till TIG/MIG kunna lyckas med en sådan operation.
E.lund
Skickat onsdag den 28 januari 2009 - 17.46:   

Det går hur bra som helst men tar lite tid!!!!!!!