Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Technica, nautica & militaria » Arkiver fram till 2010-april-9 » PRAKTICA TL(tror jag det har stått) » Arkivera tills 2009-januari-24  

Författare Meddelande
Albert
Skickat fredag den 23 januari 2009 - 13.10:   

Spegelrörelsen fungerar ej. Det verkar vara en skivmotor med kugghjul samt ett kuggsegment som ger rörelsen. Innanför kamerans plåtbotten finns ett utrymme för ett AA-batteri.
Plåtbottnen måste skruvas bort, så det är nog ej tänkt att "menige man" skall byta batteriet.
Det finns även ett lättåtkomligt knappbatteri för exp.mät.
Objektivet har en pinne, ca 1mm diameter, som trycks mot en bygel när obj. skruvas i. Normalobjektivet har en kort pinne och teleobjektivet en längre pinne. Skall det vara så?
fahlis
Skickat fredag den 23 januari 2009 - 14.28:   

Pinnen är till för att bländaren ska slutas till förinställt värde när man trycker på avtryckaren – bygeln trycks ut och stiftet in i objektivet. Att stiftet är olika långt på olika objektiv är inget ovanligt.
Om spegelrörelsen inte fungerar trots att AA-batteriet bytts, kan det bero på att slutaren är felaktig på något sätt. Trasiga/utslitna ridåer brukar leda till att spegeln fastnar.
Albert
Skickat fredag den 23 januari 2009 - 18.44:   

Tack fahlis.
Jag tolkar ditt svar som att min förmodan ang. spegelrörelsen var riktig.
Räkneverket fungerar ej heller. Jag har sett på annonser att det ej är ovanligt.
Har tagit av överplåten och tittat på räkneverkets mekanik, men det verkar för smått och komplicerat för ett amatöringrepp!
Vet du vad de olika bokstavskombinationerna efter namnet "PRAKTICA" står för t.ex exp.mätare och övrig teknik samt årtal?
Placeringen av AA-batteriet är väl märklig! det andra batteriet är ju mycket lättåtkomligt.
li
Skickat fredag den 23 januari 2009 - 21.45:   

Praktika var den billigaste systemkameran. Den kom från DDR.
Bengt
Skickat fredag den 23 januari 2009 - 22.47:   

Billig och billig! Jag köpte min Practica LLC 1973 och den kostade då 750:- (som motsvarar c:a 4500:- i dagens penningvärde). Det är den i särklass bästa kamera jag har haft. Den har klarat åtskilliga fester, 10 månader i skogarna kring Karlsborg, 6 mån på Cypern (FN-tjänst) många många timmar på mina olika arbetsplatser m.m.
EmilÖrn
Skickat fredag den 23 januari 2009 - 22.56:   

Instämmer med Bengt. En riktig trotjänare. Skaffade också en Praktica 1973 (fast den lite enklare modellen LTL).
Sålde den på Tradera för 50 spänn till en analog-fantast i höstas. Var tvungen att klappa och krama den adjö innan jag överlämnade den till köparen.
Albert
Skickat lördag den 24 januari 2009 - 12.43:   

Någon som vet något om PRAKTICAs AA-batteri?
EmilÖrn
Skickat lördag den 24 januari 2009 - 14.34:   

Nä, ingen aning. Jag trodde att den bara använde ett litet platt 1,35 V batteri som man bytte genom att skruva av en bottenplugg. I alla fall om man kollar manualen...Är det det verkligen TL du har ?