Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Technica, nautica & militaria » Arkiver fram till 2010-april-9 » Gamla Beta filmer  

Författare Meddelande
Peter
Skickat söndag den 1 februari 2009 - 9.25:   

Hej
jag har 2 st gamla beta filmer som jag skulle vilja veta ålder på.
den ena heter Iskalla nerver och den andra heter
Gubbfadern,Gudfaderns dubbelgångare.
tacksam för svar.
Mvh
Peter
AK
Skickat söndag den 1 februari 2009 - 11.42:   

Har dom någon engelsk titel? Sök dom i så fall här: www.­allmovieguide.­com
soda
Skickat söndag den 1 februari 2009 - 12.24:   

Titlarna låter rätt mycket som den typ av filmer som aldrig nådde biograferna i Sverige, utan var hänvisade till videomarknaden omedelbart.

Troligen är de från 1980-talet eftersom det var den tid när tre olika videosystem fortfarande hängde kvar på marknaden.

VHS, som så småningom avgick med segern, Video 2000 som var Philips andra försök på videokassettområdet (VCR var det första och det fanns på 70-talet) och BetaMax som överlevde som proffsformat för TV i förbättrad form (BetaCam SP)

Sen kan förstås filmerna vara äldre än så, men troligen inte nyare än ca 1990.

http://www.imdb.com/

ovan en länk till det som borde vara den mest omfattande filmdatabasen på nätet, men som AK påpekar kräver nog sökningen originaltiteln.

Skulle de till äventyrs ha någon svensk anknytning eller ha fått svensk distribution under nämnda titlar kan du ju också försöka här:

http://www.sfi.se/
Peter
Skickat söndag den 1 februari 2009 - 19.45:   

Hej
Tack för hjälpen.
Det är hyrfimer med svensk text utgivna av
mariann Video.
Mvh
Peter
Videomupp
Skickat söndag den 1 februari 2009 - 21.44:   

Betan lever och frodas ännu inom film och television. Efter SP (som fortfarande används) kom Digibeta på 90-talet. Senaste varianterna heter HDcam och HDcam SR. Kassetterna ser alltjämt likadana ut, prestanda dock vassare.
Jonyverse
Skickat onsdag den 4 februari 2009 - 13.00:   

Tekniskt nörderi:

Det enda som är samma mellan Betamax och alla Betacamvarianter är kasettskalets utseende och i viss mån bandföringen inne i maskinerna.
På Betacam är dock skalet stadigare än Betamax och bandet i kasetten av annan typ. Och dessutom har man ofta stora Betacamkasetter nuförtiden som inte ens gör in i hålet på en Betamax. Betamax/Betacam är så olika att man inte kan spela den ena kasetten på den andre maskinen.

Betacam-maskinerna har bakåtkompatibilitet men ingen kan spela Betamax. Det som gör kvaliteten bra på Betacam är att inspelningsformaten är komponentvideo och på senare tid digitala format till skillnad från Betamax (som funkar som VHS men med lite, lite bättre kvalitet).
Frågvis
Oregistrerad gäst
Skickat torsdag den 20 augusti 2009 - 22.06:   

Jag har en gammal Fisher Beta-video från slutet av 70-talet i näst intill nyskick. Är det någon som vet ifall det fortfarande tillverkas kassetter till dessa? Det kunde vara kul att plocka fram den nå´n gång.
Fisherinnehavare
Oregistrerad gäst
Skickat söndag den 23 augusti 2009 - 15.15:   

Jo jag har också en Fisher maskin stående. Säkert samma som din. Den fanns också under namnet Sanyo har jag för mig och tillhörde de billigare Beta-maskinerna som fanns på marknanden runt 1979-80.
Jag kör maskinen med äldre Beta/SP band som passar och som inte fordrar allt för hög förmagnitisering. Kan vara problematiskt med senare verioner av Beta/SP metallband.
Jag tror inte att standard beta kassetter tillverkas längre - det är ju till och med så att produktionen av VHS och ljudkassetter har minskat kraftigt.
Någon annan kanske vet?
Annars är maskinen riktigt hyfsad. Kanske inte riktigt i klass med Sonys konsumentapparater, men ändå!